Kettõs nyomás alatt a kapcsolt vállalkozások

TAO

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Címkék: kapcsolt vállalkozás


Az adóhatóság a kis- és mikro-vállalkozások esetén is kritizálhatja a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árakat. Ennek során különös figyelmet fordít az ingyenes szolgáltatásokra, vagy termékátadásokra (irodaszer, gépjármûbérlet, könyvelés, irodabérlet, közmûszolgáltatások, kölcsönnyújtáshoz kapcsolódó különbözõ biztosítékok stb.).

______________________________________

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Adótippek, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 9.900,-Ft +  postaköltség. Terjedelem 352 oldal (könyv)  Tartalomjegyzék Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény!  Megvásárolható:  Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010 - Megrendelés: info@adonet.hu

______________________________________

Kettõs nyomás alatt a kapcsolt vállalkozások

Kettõs nyomás alá kerültek a hazai kapcsolt vállalkozások az RSM DTM Hungary szerint: egymással való elszámolásukat, árképzésüket ugyanis kiemelt figyelemmel kíséri az adóhatóság, a szerzõdések, árazás területén ugyanakkor gyors reakciókra van szükség a radikális piaci változások miatt.

    Amennyiben egy vállalkozás közvetve vagy közvetlenül 50 százalékot meghaladó mértékû szavazati joggal rendelkezik egy másik vállalkozásban, vagy egy tulajdonos mindkét vállalkozásban több mint 50 százalékos mértékû szavazati joggal bír, kapcsolt vállalkozásnak tekintendõ.

    Az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal (APEH) nyilvántartása szerint közel 50 ezer kapcsolt vállalkozás mûködik Magyarországon. Esetükben különös figyelmet kap az egymással folytatott ügyletek során alkalmazott árképzés, s amennyiben azok eltérnek a szokásos piaci ártól, azonnal felmerül az adóalap módosításának kötelezettsége, illetve lehetõsége.

    Az APEH idei vizsgálatai során fokozott figyelemmel ellenõrzi a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árakat, s azok dokumentálását, hiszen ellenõrzési feladatai között kiemelt helyen szerepel a transzferárak ellenõrzése, azon belül is a nemzetközi ügyletek elszámolásainak áttekintése - hívja fel a figyelmet a tanácsadó cég sajtóközleménye.

    "Az RSM International hálózatából származó információk szerint ez a hangsúlyeltolódás nem egyedi jelenség, hasonló folyamatok figyelhetõk meg az Egyesült Államokban, Kínában, az Egyesült Királyságban és Hollandiában is. Várható, hogy a határokon átnyúló ügyletekhez kapcsolódóan az érintett államok adóhatóságai kölcsönös egyeztetéseket is lefolytatnak majd" - idézi a közlemény Kalocsai Zsoltot, az RSM DTM Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatóját.

     A kapcsolt vállalkozások között fennálló minden egyes szerzõdés, ügylet esetén - ha az adóév során teljesítés történt (ideértve az ellenérték nélküli ügyleteket is) -, 2005 óta úgynevezett transzferár dokumentációt kell készíteni az adott tranzakció áttekinthetõsége érdekében. A dokumentáció elkészítésének határideje megegyezik a társasági adó bevallásának idõpontjával (június 2.), így ha az üzleti év megegyezik a naptári évvel, még néhány hét áll rendelkezésre erre.

    Az adóhatóság 2009 elsõ negyedévében már 125 vizsgálatot folytatott le, amelyek túlnyomó része bírság kiszabásával zárult. Mivel a jogszabályok alapján a társaságok szerzõdésenként, illetve ügyletenként 2 millió forintig terjedõ bírsággal büntethetõk, így a nagyobb konszernek esetében a kivethetõ bírság összességében a 100 millió forintot is meghaladhatja - figyelmeztet a tanácsadó cég. Az adóhatóság a tapasztalatok szerint már nemcsak a dokumentációk meglétét, a tartalmi követelmények teljesülését, hanem azok elkészítésének idõpontját is ellenõrzi, s a késedelem esetén sem tekint el a bírság kiszabásától.

    A vállalkozások életében - a korábbi évektõl eltérõen - most nagyon radikális és gyors változások zajlanak le, a szerzõdõ független felek is igyekeznek mielõbb érvényesíteni szerzõdéses kondícióikban a válság hatásait. Ezek a változások nemcsak az ellenérték módosulásában, hanem egyéb feltételek (fizetési feltételek, garanciális elemek beiktatása stb.) megváltoztatásában is tetten érhetõek. Így nem kerülhetõ meg, hogy a kapcsolt vállalkozások is felülvizsgálják egymás közötti korábbi szerzõdéses feltételeiket a korábban kötött szerzõdés adta keretek között.

    Már nem kielégítõ az a korábban bevált gyakorlat, amely szerint a kapcsolt vállalkozások szerzõdéseiket a korábbi tapasztalataik alapján megkötik, majd késõbb felkérnek egy tanácsadót, hogy a jogszabályi kötelezettségeknek megfelelés érdekében utólag készítse el a transzferár nyilvántartásaikat, mintegy alátámasztva az alkalmazott transzferárakat. "A jelenlegi helyzetben valós igényként jelenik meg - amelyet feltételezhetõen a késõbbi adóhatósági ellenõrzési gyakorlat is alá fog támasztani -, hogy a kapcsolt vállalkozások már a szerzõdéses kondíciók módosítása során is nemzetközi háttérrel rendelkezõ tanácsadót vonjanak be" - emelte ki Kalocsai Zsolt.

    A társaságok csak bizonyos, a piaci verseny által kevésbé érintett szektorokban tekinthetnek el az árkorrekciótól. A szûkös forrásokkal rendelkezõ cégek rugalmatlanabbul alkalmazkodnak a piaci kereslet-kínálathoz, az árcsökkentés eszközével csak kényszerbõl élnek. Azoknak a vállalatoknak azonban, amelyek jelentõs tartalékokkal rendelkeznek, most komoly esélyük nyílik arra, hogy piaci részesedésüket a többiek kárára is növeljék. Az OECD irányelvben meghatározott esetekben (ilyen például a piacra betörés) elfogadott ugyanis a szokásos piaci ártól való eltérés - hívja fel a figyelmet a tanácsadó cég.

    Az RSM DTM szerint a kisebb cégek sem lehetnek nyugodtak, ugyanis az adóhatóság a kis- és mikro-vállalkozások esetén is kritizálhatja a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árakat. Ennek során különös figyelmet fordít az ingyenes szolgáltatásokra, vagy termékátadásokra (irodaszer, gépjármûbérlet, könyvelés, irodabérlet, közmûszolgáltatások, kölcsönnyújtáshoz kapcsolódó különbözõ biztosítékok stb.). Megkönnyebbülést jelenthet ugyanakkor e körben, hogy azon kis- és mikro-vállalkozások, amelyeknél a kapcsolt vállalkozások foglalkoztatottjainak létszáma 50-nél kevesebb, és éves árbevétele vagy mérlegfõösszege nem éri el a 10 millió eurónak megfelelõ forintösszeget, mentesülhetnek a dokumentáció elkészítése alól.

MTI

***

20 ÉVES AZ ÖNADÓZÓ - fizesse elõ Ön is!

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre 1.260,-Ft/hó.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek.  Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  ÖNADÓZÓ ELÕFIZETÉSI AKCIÓ 2009 MÁJUS 31-IG!  5.000,-Ft könyvvásárlási bónusszal - régi elõfizetõknek is!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra