Ki hogyan működhet vidéken és Budapesten 2020 május 4-étől?

KKV

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: dr. Szabó Tibor

Címkék: veszélyhelyzet, védelmi intézkedések, üzlet


Nehéz már követni, hogy egy ki, hol, hogyan és meddig működhet, tarthat nyitva  – ezért a vállalkozások részére összefoglaljuk az erre vonatkozó szabályokat az alábbi részletezésben: Kis- és nagykereskedelmi üzletek ★  Vendéglátás ★ Szolgáltatások ★ Rendezvények ★ Egyes intézmények látogatási tilalma. Anyagunkat előfizetőink szabadon felhasználhatják munkatársaik és ügyfeleik tájékoztatására, ezért word formátumban is letölthetik a https://www.onadozo.hu/segedletek/ menüből.

A Kormány 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete - a védelmi intézkedésekről - alaposan átrendezi a vállalkozások működésére vonatkozó szabályokat. A 2020. május 4-i hatályba lépésétől kezdve  más  szabályok vonatkoznak a Budapesten és Pest megyében  – és megint más szabályok a vidéken működő vállalkozásokra. Budapesten és Pest megyében még élnek a kijárási korlátozások, vidéken már nem. Ezen túl vannak a kormányrendeletek, amelyek változatlanul alkalmazandók az ország egész területén. 

Összefoglaljuk hát, hogy 2020. május 4-től mely vállalkozásra milyen működési szabályok vonatkoznak. Amely ágazatot nem említjük, az korlátozás nélkül működhet. 

1. ÁLTALÁNOS VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK 

Vidéken: 

Vidéken a kijárási korlátozásokat az általános védelmi intézkedések váltották fel. Azaz a kijárási korlátozások megszűnnek, azaz a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás szabadon elhagyható, nem kell hozzá alapos indok. Egyéni szabadidős sporttevékenység is végezhető, az általános védelmi intézkedések betartása mellett. 

Az általános védelmi intézkedések a következők – és ezt mindenki köteles betartani: 

  • Minden élethelyzetre vonatkozó kötelezettség: mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a  másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (védőtávolság) tartani. Ez munkahelyekre is vonatkozó kötelezettség.  A védőtávolságot a közterületeken, parkokban is meg kell tartani. 
  • Csak vásárlásra és tömegközlekedésre vonatkozó kötelezettség: Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a  szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni. Ezen körön kívűl a rendelet nem írja elő a maszk viselés kötelezettségét, például munkahelyen sem kötelező (ettől függetlenül a munkáltatók saját hatáskörben hozhatnak ilyen intézkedéseket).
    (168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet 2.§)

Ezek a rendelkezések egyenlőre nem terjednek ki Budapestre és Pest megyére. 

A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a  látogatható hely üzemeltetőjének kell  gondoskodnia. (168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet 5.§). 

Szabálysértést követ el, aki valamely fenti védelmi intézkedést, valamint a  védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosítására vonatkozó szabályokat megszegi, ezért ötezer forinttól ötszázezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Helyszíni bírság is kiszabható ötezer forinttól százezer forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén százötvenezer forintig terjedően.

(168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet 10.§ /4/-/6/) 

Budapesten és Pest megyében marad a kijárási korlátozás. 

Budapesten és Pest megyében változatlanul hatályosak a kijárási korlátozásról szóló  71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet rendelkezései. Így Budapesten és vidéken a  lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.

2. 65. ÉVET BETÖLTÖTT SZEMÉLYEKRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK 

Ebben a körben lényegében azonosak a szabályok vidéken és  Budapesten. 

Vidéken: 

Saját és családja érdekében a  65. életévét betöltött személy az  élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja. 

Az  élelmiszerüzletben, drogériában, gyógyszertárban, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag a 65 évet betöltött személyek tartózkodhatnak. 

Más üzletre – például virágboltra, barkácsüzletre, iparcikkeket árusító üzletre ez a korlátozás nem vonatkozik. 

A  településen működő piac nyitva tartásának rendjéről és a  piacnak a  65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának rendjéről a  települési önkormányzat ettől eltérően rendelkezhet. A  piac nyitva tartása alatt olyan kizárólagos látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a  piacot kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják. (168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet 3.§) 

Budapesten és Pest megyében: 

Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja, ebben  az időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag ilyen korú vásárlók tartózkodhatnak. ( 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet 6.§). 

3. KIS ÉS NAGYKERESKEDELMI ÜZLETEK MŰKÖDÉSE 

Vidéken:

Május 4-től valamennyi kereskedelmi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható. (168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet 4.§/1/). Tehát 15 óra után is nyitva tarthatnak, vásárlókat fogadhatnak.   

Csak az élelmiszer, drogéria üzletre, gyógyszertárra vonatkozik a 65 évesek 9-12 órás idősávja. (168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet 3.§/2/) 

A 1,5 méteres védőtávolságot az üzletben is be kell tartani. 

Az üzletben mindenki – eladó és vásárló egyaránt – köteles maszkot viselni. 

Budapesten és Pest megyében: 

Változatlanul 15 óráig tarthat nyitva minden üzlet a vásárlók számára – kivéve az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzletet, továbbá a gyógyszertárat, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet és az üzemanyag-töltőállomást (46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet 6.§).    

A kivétel alá nem tartozó  üzletben 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos. 

Élelmiszer, drogéria üzletre, gyógyszertárra vonatkozik a 65 évesek 9-12 órás idősávja is. 

4. VENDÉGLÁTÓ ÜZLETEK MŰKÖDÉSE 

Vidéken: 

A  vendéglátó üzlet – így különösen az  étterem, a  kávézó, a  cukrászda, a  büfé, a  presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. 

A vendéglátó üzletben a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni, azaz az egyes asztaloknál ülök között legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.  Nem az asztalok között kell 1,5 méter távolságot tartani, hanem az asztalnál ülő emberek között. 

Vendéglátó üzletben a vendégeknek nem kötelező maszk viselése – ezt csak üzletben, vásárlás esetén írja elő a rendelet – étteremben nem vásárolnak, hanem fogyasztanak.  Ezen túlmenően vendéglátó üzletben a szolgáltatás jellegével nem fér össze a maszk viselése. 

A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének 2020. május 4-étől  2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterülethasználati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után. 

A  vendéglátó üzleten belül – az  ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az  elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása. (168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet 4.§/2/-/3/). 

Budapesten és Pest megyében 

Vendéglátó üzletben – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása. Tehát Budapesten és Pest megyében a 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet 2.§-ával bevezetett intézkedések változatlanul élnek. 

A kerthelyiséges, teraszos vendéglátás Budapesten és Pest megyében 2020. május 4-től még nem megengedett. 

5. SZOLGÁLTATÁSOK MŰKÖDÉSE ÉS IGÉNYBEVÉTELE 

Vidéken:

A  szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a  szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható. (168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet 4.§/6/).  

Helyes értelmezés szerint ez a rendelkezés nem a szolgáltatások végzését engedélyezi, hanem a kijárási korlátozással való érintettségüket szünteti meg.

A rendelet külön nem nevesít egyetlen szolgáltatási ágat sem, így ez a rendelkezése valamennyi – TEAOR szerinti -  szolgáltató tevékenységre  vonatkozik. 

Véleményünk szerint a szolgáltatások szabadsága a szállodai és egyéb szálláshelyszolgáltatásokra is vonatkozik – a védőtávolságra és vendéglátó, fürdő részlegekre vonatkozó külön szabályok betartása mellett (Megjegyezzük, a szállodák eddig sem a rájuk vonatkozó jogszabályi előírások miatt voltak zárva.). 

A szolgáltatóhelyeken a védőtávolság betartása kötelező. 

Maszkviselés nem kötelező. 

Budapesten és Pest megyében: 

Kifejezett jogszabályi korlátozás a szolgáltatásokat – pénzügyi, jogi, gazdasági, magánegészségügyi.  személyi szolgáltatásokra – végző vállalkozások (bankok, irodák, magánrendelők, nem kereskedelmi üzletek) működésére nincs. (A 15 óráig tartó nyitva tartás csak kis és nagykereskedelmi tevékenységekre vonatkozik). 

A kijárási korlátozás az, ami  érinti e szolgáltatások igénybevételét: a szolgáltatások igénybevevői  csak alapos indokkal hagyhatják el lakóhelyüket, a tartózkodási helyüket.  Így például alapos indok a  fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele,  a gépjármű- és kerékpárszerviz igénybevétele. De csak a legszükségesebb esetben alapos indok a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele. 

6. RENDEZVÉNYEK 

A rendezvények tartására vonatkozó szabályozást  – az ország egész területére kiterjedő hatállyal - a 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet tartalmazza. Ezekben érdemi változást a 2020. május 4-től hatályos 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet nem hozott. 

Rendszeres zenés, táncos rendezvények (3.§) 

Az erre vonatkozó szabályok 2020. március 17-től élnek – és május 4-től is változatlanul alkalmazandó vidéken is és Budapesten is, hogy a zárt és nem zárt helyen rendszeres zenés, táncos rendezvény helyszínén tartózkodni tilos. Ez a tilalom a 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet szerinti rendszeres zenés, táncos rendezvényekre vonatkozik:

Zenés, táncos rendezvény: rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, nem zártkörű, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó rendezvény, amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni; (23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet  2.§ 2.)

Rendszeres rendezvény: adott helyszínen hetente több alkalommal, heti vagy havi gyakorisággal megtartott rendezvény (23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet  2.§ 2.). 

Ezen szabályokat a május 4-ével hatályba lépő rendelkezések nem érintik, tehát vidéken is fennmaradnak. 

Sportrendezvények 

Sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között március 17-e után is tartható volt. (46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet 4.§ /3/). 

Ebben a körben a Kormány 170/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete - a sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos intézkedésről – 2020. május 4-i hatályba lépéssel újabb, kicsit részletezőbb szabályokat hozott az ország egész területére egységesen. 

Ennek megfelelően:
Magyarország egész területén
a) sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható,
b) a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett. 

E rendelkezések akkor is alkalmazandók, ha a  kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet, illetve a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet eltérően rendelkezik. 

A lóversenyt is sportrendezvénynek kell tekinteni. 

Minden egyéb  rendezvény 

Március 17-től él az a szabály, hogy rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodás tilos. (46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet 4.§) 

A Kormány 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete a védelmi intézkedésekről ezen szabályokat nem érinti, tehát ezek a tiltó szabályok változatlanul alkalmazandók  2020. május 4-től is – országosan, tehát Budapesten is és vidéken is. 

Vallási közösség szertartása 

Ezek korlátozás nélkül tarthatók 2020. március 17-től országosan, vidéken is és Budapesten is.  A 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet szerint eleve nem minősült rendezvénynek a vallási közösség szertartása (4.§/2/), így erre korlátozás nem is volt hatályban, és ezt a kijárási korlátozás sem érintette, hiszen a hitéleti tevékenység a lakóhely elhagyása alapos indokának minősült. 

Ezek alapján a vallási szertartások 2020 május 4-ét követően is változatlanul az ország egész területén megtarthatók és korlátozás nélkül látogathatók. 

Vallási közösség szertartásának minősül az egyházi esküvő, és gyászmise is, így ezek  korlátozás nélkül tarthatók 2020. május 4-e után Budapesten és Pest megyében is. 

A szertartáson az emberek közötti 1,5 m védőtávolság betartandó. 

Polgári házasságkötés és temetés 

A 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet szerint már március 17-től nem minősült rendezvénynek a polgári házasságkötés és a temetés sem (4.§/2/) – tehát a rendezvényi korlátozások elve nem  vonatkoznak rájuk. ezek megtarthatók  május 4-e után is, országosan is. 

Ugyanakkor a házasságkötést és a temetést a kijárási korlátozásról szóló rendelet csak szűk családi körben tekintette a lakóhely elhagyás alapos indokának (71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet 4.§/1/ e). 

A Kormány 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete azt mondja ki – Budapest, és Pest megye kivételével – hogy a   rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartása, továbbá a  polgári házasságkötés és temetés tartható (6.§). 

Ez lényegében annyi változást hoz, hogy vidéken a szűk családi körre vonatkozó kikötés  május 4-től megszűnik, Budapesten és Pest megyében még fennmarad. 

7. EGYES INTÉZMÉNYEK LÁTOGATÁSI TILALMA 

A 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet március 17-től hatályos rendelkezése szerint az ott tartózkodók létszámától függetlenül, az ott foglalkoztatottak kivételével tilos a látogatása

a) az előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott eseménynek, függetlenül annak nyilvánosságától (színház, tánc-, zeneművészet),

b) a mozinak,

c) a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvényben meghatározott

ca) közgyűjteménynek,

cb) közművelődési intézménynek,

cc) közösségi színtérnek. 

Ezek a korlátozások 2020. május 4-e után is országosan fennmaradnak, vidéken is és Budapesten is.

A változás csak annyi, hogy a május 4-től a vidéki  szabadtéri múzeumok nyitva tarthatnak és látogathatók  (168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet 4.§/5/). Itt a 1,5 méteres védőtávolságot be kell tartani és maszk viselése nem kötelező. 

8. A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK, KOLLÉGIUMOK VIDÉKEN 

A felsőoktatási intézmény a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben látogatható.  Felsőoktatási intézmény kollégiuma hallgatók általi látogatása tilos.  A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a rektornak kell gondoskodnia. (168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet 7.§) 

9. STRANDOK, SZABADTÉRI FÜRDŐK 

2020. május 4-től  strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható – kivéve a Budapesten és Pest megyében működők. (168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet 4.§/4/). 

A 1,5 méteres védőtávolságot be kell tartani. 

Maszk viselése nem kötelező. 

10. ÁLLATKERTEK 

Május 4-től a vidéki állatkert  nyitva tarthat és látogatható (168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet 4.§/5/)

 A 1,5 méteres védőtávolságot be kell tartani.

Maszk viselése nem kötelező.

dr. Szabó Tibor ügyvéd

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra