Tudnivalók a fizetési kérelemről

KKV

Nyomtatás
Forrás: Lounge Comm

Címkék: fizetési kérelem


A fizetési kérelem egy olyan utalási forma, amely lehetővé teszi, hogy tranzakciós illeték nélkül utaljunk pénzt barátainknak, családtagjainknak vagy üzleti partnereinknek. A kérelem küldője azonnali átutalást kérhet tőlünk a banki mobilapplikáción vagy internetbankon keresztül, amelyet akár azonnal elfogadhatunk és a címzett másodperceken belül megkapja az általunk jóváhagyott összeget.

Az MNB legfrissebb adatai alapján 2024 első negyedévében több mint 136 ezer fizetési kérelemre indított azonnali tranzakció teljesült, közel 5,8 milliárd forint értékben. Ez 2023 azonos időszakához képest több mint 16-szoros, az előző negyedévhez képest pedig közel 3-szoros növekedés. A money.hu szakértője utánajárt, hogy ennek az egyszerű kiegészítő szolgáltatásnak a használatával mennyi pénzt spórolhatnak meg a banki ügyfelek.

A fizetési kérelem egy olyan utalási forma, amely lehetővé teszi, hogy tranzakciós illeték nélkül utaljunk pénzt barátainknak, családtagjainknak vagy üzleti partnereinknek. A kérelem küldője azonnali átutalást kérhet tőlünk a banki mobilapplikáción vagy internetbankon keresztül, amelyet akár azonnal elfogadhatunk és a címzett másodperceken belül megkapja az általunk jóváhagyott összeget. A kérelem küldése teljesen ingyenes, ráadásul idén áprilistól minden lakossági számlavezetéssel foglalkozó bank köteles fogadni a fizetési kérelmet.

A fizetési kérelem nagy előnye, hogy az ezen keresztül küldött utalások esetében 2022. november 23-tól a jegybank döntése alapján nem kell megfizetni a 0,3%-os, utalásonként legfeljebb 10 ezer forintos tranzakciós illetéket, így nemcsak kényelmes, de olcsóbb is – szemben a hagyományos banki utalásokkal.

Az MNB adatait vizsgálva:

  • 2024 első negyedévében összesen 136 349 fizetési kérelem teljesült, amelyek összértéke elérte az 5,8 milliárd
  • Ez jelentős növekedés az előző év azonos időszakához képest, amikor mindössze 8 307 fizetési kérelmet hajtottak végre, 408 millió forint értékben.
    • Az előző negyedévéhez képest is közel 3-szoros növekedés tapasztalható, hiszen 2023 utolsó negyedévében még csupán 50 648 fizetési kérelem valósult meg, 1,8 milliárd forint értékben.

„A fizetési kérelem az egyik leggyorsabb, legköltséghatékonyabb módja a pénz átutalásának, valamint a költségek megosztásának. Ideális lehet közös vacsorák és utazások költségeinek megosztásához, vagy akár nyári táborok és egyéb szolgáltatások díjainak fizetéséhez is. Egyre többen ismerik fel ennek a funkciónak az előnyeit és használják ki a benne rejlő lehetőségeket. A fizetési kérelemre indított tranzakciók száma ugyan még töredéke a teljes azonnali fizetési forgalomnak, de ha ilyen ütemben halad a növekedés, akkor 2025 első negyedévében már akár összesen 1,5 milliárd forintnyi tranzakciós illetéket spórolhatnak meg a banki ügyfelek” – emelte ki Korponai Levente, a money.hu vezetője.

2024. április 1-től a fizetési kérelmek fogadását minden banknak elérhetővé kellett tennie, de küldeni egyelőre nem minden pénzintézettől lehet. A teljes lista a küldési és fogadási limitekkel együtt a GIRO Zrt. honlapján van nyilvántartva.

A fizetési kérelemről bővebb információ, valamint további hasznos pénzügyi tanácsok a money.hu online tudástárában érhetők el.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra