Költségvetési számviteli politika

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Írásunkkal szeretnénk segíteni az államháztartás szerveinek, de mivel esetükben sajátos számviteli szabályokat kell alkalmazni, ezért a teljes cikket nem itt az újságban tesszük közzé, hanem minden olvasónak e-mailben megküldjük, aki ezt az elektronikus@onadozo.hu címen kéri tõlünk.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu  

***

Az államháztartás szervezetének számviteli politikája

Az államháztartás szervezete a számviteli törvény /2000. évi C tv. - továbbiakban Sztv./ és az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 249/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet /továbbiakban: Áhsz./ elõírásai alapján határozza meg a számviteli politikáját. A számviteli politika a számviteli törvényben megfogalmazott alapelvekre és értékelési eljárásokra épül, de figyelembe veszi az államháztartási szervezet sajátosságait is. Ahol az Sztv. és Áhsz. választási lehetõséget biztosít, ott a számviteli politikában meghatározásra kerül az alkalmazandó eljárás.

I. A számviteli politika célja

A számviteli politikának az a célja, hogy az államháztartás szervezeténél olyan számviteli rendszer kerüljön kialakításra, amely alapján az összeállított éves költségvetési beszámoló megbízható és valós képet nyújtson a szervezet gazdálkodásáról, illetve pénzügyi jövedelmezõségi helyzetérõl és megfeleljen úgy a számvitel, mind a költségvetési kormányrendelet elõírásainak.

A számviteli politika keretében el kell készíteni:  
-    az eszközök és a források leltározási és leltárkészítési szabályzatát,
-    az eszközök és források értékelésének szabályzatát, azoknál az eszközöknél, illetve forrásoknál, ahol a Tv. és e rendelet választási lehetõséget ad, továbbá ahol az államháztartás szervezetének sajátos eszközei, illetve forrásai indokolják,
-    a rendszeresen végzett termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás tekintetében az önköltségszámítás rendjére vonatkozó belsõ szabályzatot, figyelembe véve az államháztartás mûködési rendjérõl szóló kormányrendelet vonatkozó elõírásait is,
-    a pénzkezelési szabályzatot.
 
A számviteli politikát írásba kell foglalni.

Formáját tekintve a számviteli politika lehet egyetlen szabályzat, amely magába foglalja a számviteli politikát és a többi szabályzatot,de az is elfogadható,ha külön-külön szabályzatot alkotnak a felsoroltakról.

II.A számviteli politika tartalma

A számviteli politikában bemutatásra kerül
-    az adott államháztartási szervezetének felépítése, mûködése,
-    miként érvényesítik a számviteli alapelveket;
-    milyen értékelési módszereket, eljárásokat alkalmaznak,
-    a számviteli politika milyen hatással van a beszámolóra.


Kedves Olvasó! Az írást Veres Olga állította össze az Önadózó kérésére. Teljes terjedelme kb. 25 oldal. Írásunkkal szeretnénk segíteni az államháztartás szerveinek, de mivel esetükben sajátos számviteli szabályokat kell alkalmazni, ezért a teljes cikket nem itt tesszük közzé, hanem minden olvasónak e-mailben megküldjük, aki ezt az  elektronikus@onadozo.hu címen kéri tõlünk.

Önadózó

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja.  Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra még 11.756,-Ft. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu  Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra