Követelések a 2011. évi beszámolóban

Forrás: Önadózó | Szerző: Botka Erika

A beszámolóban a számviteli törvény előírása szerint csak olyan követelést szabad kimutatni, amelynek a szerződés szerinti teljesítése megtörtént, és amelyet az adós elismert. Elismertnek akkor tekinthető a követelés, ha az adós nyilatkozatot ad (pl. az adós által aláírt folyószámla egyeztető), vagy az ellenértéket az adós kifizette.

Ha az adós nem ismeri el a tartozását, akkor a követelés nem szerepeltethető a mérlegben. Amennyiben az adós nem ismeri el a teljesítést, akkor a termékértékesítésről és a szolgáltatásnyújtásról kiállított számlát stornírozni szükséges, így az árbevétel sem kerül elszámolásra. Mivel az értékesítés stornírozásra kerül a terméket, szolgáltatást készletre kell venni. 
 
A számvitel törvény előírása szerint a mérlegben behajthatatlan követelést nem lehet kimutatni. A számviteli törvény 3. §-a (4) bekezdésének 10. pontja tartalmazza azokat az előírásokat, hogy a követeléseket milyen esetben kell behajthatatlan követelésnek minősíteni. E szerint a behajthatatlan követelésként történő leíráshoz a következő dokumentumok egyike szükséges. Ha végrehajtási eljárást indítottak az adó ellen, akkor a végrehajtó nemleges foglalási jegyzőkönyve az alapbizonylat. Csődeljárás, felszámolási eljárás keretében kötött megállapodás esetén a megkötött egyezségi megállapodás a bizonylat (a megállapodásban milyen összegű követelést engedett el a hitelező). Felszámolási eljárás esetén a felszámolónak bejelentett követelésnél a felszámoló írásbeli igazolása az alapbizonylat, hogy a követelés várhatóan milyen mértékben nem térül meg. Költség-haszonelv szerinti leírásnál a számviteli politikában meghatározottak szerint történik a követelés leírása (számviteli politikában kell rögzíteni, hogy mi a végrehajtási eljárás, fizetéses meghagyásos eljárás várható összköltsége, amit viszonyítani kell a követelés várható megtérüléséhez). Ha az adós nem fellelhető, akkor a „címzett ismeretlen” megjelöléssel visszajött folyószámla egyeztetőhöz, fizetési felszólításhoz, stb. mellékelni kell az adós cégkivonatát (jogi személynél), illetve a lakcím nyilvántartótól kért lakcímigazolást (magánszemélynél), ezzel alátámasztva, hogy az adós a hivatalos címén nem elérhető. Ezen túlmenően behajthatatlan követelésként le kell írni az elévült követelést és a bírósági úton nem érvényesíthető követelést.
 
Ha a behajthatatlanság ténye és mértéke megbízható módon nem dokumentált, akkor a várhatóan meg nem térülő követelésből adódó veszteséget értékvesztés elszámolásával kell a 2011-es beszámolóban figyelembe venni. 
 
Ha a vállalkozás elengedett követelés jogcímen írja le a követelését, akkor azt rendkívüli ráfordításként kell elszámolnia (kivéve a magánszeméllyel szemben elengedett követelést, mert azt személyi jellegű egyéb kifizetésként kell elszámolni). 
 
Külön fel kell hívni a figyelmet a folyamatos termékértékesítésről és szolgáltatásnyújtásról szóló számlák helyes kezelésére. Ezeknél a számláknál az áfa törvény szerinti teljesítési időponttal kell az adóalapot és az áfát az áfa bevallásba beállítani, míg a szerződés szerinti teljesítés időpontjával kell a gazdasági eseményt a könyvviteli nyilvántartásokban rögzíteni. Ebből következően a folyamatos teljesítésű számláknál is, ha a szerződés szerinti teljesítés 2011. mérlegfordulónapig megtörtént, akkor azokat követelésként és tartozásként kell a 2011. évi beszámolóban kimutatni, függetlenül attól, hogy az áfa teljesítés milyen időszakra vonatkozik, illetve a számlát mikor állították ki.
 
A mérlegben időbeli elhatárolások közé olyan vevő-szállítói számlák kerülhetnek, amelyeknek a szerződés szerinti teljesítése a mérlegfordulónap után van, de a gazdasági esemény előző üzleti évet terheli, vagy illeti, illetve ha a szerződés szerinti teljesítés mérlegfordulónap előtt volt, de a gazdasági esemény a mérlegfordulónap utáni üzleti évet illeti, vagy terheli.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra