Közeledik a társasági adó bevallási kötelezettség

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A gazdálkodó tevékenységet folytató adózók nagy részét érinti minden évben a társasági adó bevallási kötelezettség. A benyújtásra kötelezettek a 1028., illetve a 1029. számú nyomtatványokon tehetnek eleget bevallási kötelezettségüknek. A gyakorlatban azonban sokszor problémát okoz az adózók részére, hogy melyik nyomtatványt kell megküldeni az adóhatóság részére.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Közeledik a társasági adó bevallási kötelezettség határideje

A 1028. számú nyomtatványon kell a társasági adót bevallani az egyszeres könyvvitelt vezetõ adózóknak. A 1029. számú nyomtatvány kell benyújtania a naptári évvel azonos, vagy a naptári évtõl eltérõ üzleti évet alkalmazó kettõs könyvvitelt vezetõ adózóknak, illetve törvényben meghatározott feltételek esetén a hitelintézeteknek és az energiaellátóknak.

A benyújtási kötelezettség határideje a 1028. számú nyomtatvány esetében 2011. május 31. napja. A végelszámolás alatt álló adózóknak ezt a bevallást az adóévet követõ 150. napig kell benyújtani. A 1029. számú nyomtatvány esetében a határidõ szintén 2011. május 31. napja, illetve az adóév utolsó napját követõ 150. nap. Azon végelszámolás alatt álló adózók esetében, ahol a végelszámolás több évre elhúzódik, a 1029. számú nyomtatvány benyújtási határideje a mérlegfordulónapot követõ 150. nap.

Az általános szabályoktól eltérõen van lehetõség a bevallás megküldése helyett, helyettesítõ nyilatkozat megtételére is. Ezen nyilatkozatot az adóévben vállalkozási tevékenységet nem folytató egyház, illetve az adóévben vállalkozási tevékenységbõl bevételt el nem érõ, vagy e tevékenységhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást el nem számoló non-profit szervezet teheti meg. Nyilatkozni a 2010. év vonatkozásában 1001. számú nyomtatványon lehetetett, amelynek a benyújtási határideje 2011. február 25. napja volt. Amennyiben ezt a határidõt az adózó elmulasztotta, a nyilatkozat nem pótolható a társasági adóbevallást be kell nyújtania. Gazdasági társaság esetében nincs lehetõség a bevallást helyettesítõ nyilatkozat megtételére, még akkor sem, ha a 2010. évben vállalkozási tevékenységébõl bevételt nem realizált.

Az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény 31. § (2) bekezdésében meghatározott bevallás benyújtására kötelezett adózók, illetve azon adózók, akik választották az elektronikus bevallási lehetõséget, kizárólag elektronikus úton küldhetik meg a társasági adóbevallást. Egyéb esetekben az adózónak lehetõsége van a papír alapon történõ megküldésre, teljesítésre.

A bevallást az adózó vagy képviselõje aláírásával kell benyújtani az illetékes állami adóhatósághoz. Lehetõség van arra is, hogy a bevallást az adózó helyett meghatalmazottja írja alá, azonban az adóhatósághoz be nem jelentett meghatalmazott által aláírt bevallást, illetve meghatalmazás csatolása nélkül megküldött nyomtatványt az adóhatóság érvénytelenség miatt nem dolgozza fel.

A bevallási nyomtatványok, a kitöltõ program, illetve az egyes nyomtatványokhoz tartozó részletes kitöltési útmutató ingyenes letölthetõ a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról (http://www.nav.gov.hu).
/NAV Dél-alföldi Regionális Adó Fõigazgatóság/

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra