Közösségi értékesítés - kicsiben

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatós

Címkék: unio, közösségi


A kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásoknál gyakori, hogy nem tisztázzák, fennállnak-e az adómentes közösségen belüli értékesítés feltételei. Előfordul, hogy a vevő közösségi adószáma már nem érvényes, pedig ez könnyen ellenőrizhető az adóhivatal internetes honlapján elérhető adatbázisból. További gondot okoz, ha a cég semmilyen dokumentummal nem tudja igazolni, hogy a megvásárolt terméket igazoltan kiszállították az eladóétól eltérő tagállam területére.

Az elmúlt hónapokban több ízben került az adóhatóság látókörébe olyan vállalkozás, mely tevékenysége során közösségi adószámmal rendelkező, külföldi székhelyű társaságokkal kereskedik. Az ellenőrzési tapasztalatok szerint, számos probléma adódik abból, hogy a magyar kis- és középvállalkozások gyakran nincsenek tisztában az Európai Közösség területére történő adómentes értékesítés feltételeivel.
 
A Közösség tagállamaiba történő termékértékesítés esetén - ha az eladó és a vevő is adóalany - a fordított adózás szabályait kell alkalmazni, tehát nem az eladó, hanem a vevő fizeti meg az értékesítést terhelő általános forgalmi adót. A szándékos adóelkerülő magatartások mellett problémát okoz, hogy a vállalkozások gyakran nem fordítanak kellő figyelmet közösségi üzleti partnereik adójogi státuszának ellenőrzésére.
 
A kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásoknál gyakori, hogy nem tisztázzák, fennállnak-e az adómentes közösségen belüli értékesítés feltételei. Előfordul, hogy a vevő közösségi adószáma már nem érvényes, pedig ez könnyen ellenőrizhető az adóhivatal internetes honlapján elérhető adatbázisból. További gondot okoz, ha a cég semmilyen dokumentummal nem tudja igazolni, hogy a megvásárolt terméket igazoltan kiszállították az eladóétól eltérő tagállam területére. Ilyen esetben az adóhatóság nem fogadhatja el az ügylet adómentességét, így a számlán feltüntetett ellenérték után fizetendő általános forgalmi adót állapít meg.
 
Egy borsod megyei kiskereskedelmi-, illetve ingatlan bérbeadási tevékenységgel foglalkozó vállalkozás kiutalás előtti ellenőrzése során az előbb említett szabálytalanságok miatt közel 250 ezer forint adókülönbözet állapított meg az adóhivatal, csökkentve ezzel az adózó által visszaigényelt összeget.
 
A példa szerinti hiányosságok évek óta sorozatosan előfordulnak, különösen a külföldi kereskedelemben kevésbé járatos, kisebb vállalkozások esetében.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra