Külföldi áfa-visszatéríttetés 2010

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A Magyarországon letelepedett áfaalany más tagállamban eszközölt termékbeszerzését, szolgáltatás-igénybevételét terhelõ hozzáadottérték-adó visszatérítésének 2010. január 1-jétõl alkalmazandó eljárás új szabályairól

__________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

__________________________________________

APEH Tájékoztató a külföldi áfa-visszatéríttetés 2010. évi szabályairól

A Magyarországon letelepedett áfaalany más tagállamban eszközölt termékbeszerzését, szolgáltatás-igénybevételét terhelõ hozzáadottérték-adó visszatérítésének 2010. január 1-jétõl alkalmazandó eljárás új szabályairól

Magyarországon letelepedett áfa-alany amennyiben más tagállamban úgy szerez be terméket, vagy vesz igénybe szolgáltatást, hogy a termék/szolgáltatás árában a másik tagállambeli értékesítõ/nyújtó a saját tagállamában alkalmazandó hozzáadottérték-adót jogszerûen hárított át, akkor ezt az adót az érintett tagállam hozzáadottérték-adó szabályainak megfelelõen jogosult visszakérni az érintett tagállam adóhatóságától. 2010. január 1-jétõl azonban a Magyarországon letelepedett áfa-alany ezt az adó-visszatéríttetési kérelmet már nem közvetlenül az érintett tagállam adóhatóságához nyújtja be, hanem az adó visszatéríttetését az alábbiakban foglaltak szerint kezdeményezheti. Mindez nem vonatkozik azonban a Magyarországon letelepedett adóalanyok által az elismert harmadik államban benyújtható kérelmekre, amelyekre változatlanul a korábbi eljárási szabályok az irányadóak. (Tehát a jogszerûen áthárított hozzáadottérték-adót ez esetben továbbra is az érintett állam adóhatóságától kérheti vissza.)

1. Adó-visszatéríttetési kérelem benyújtására a belföldön letelepedett adóalanyok jogosultak.

Belföldön letelepedett adóalany az a személy, aki (amely) abban az idõszakban, amelyre az adó-visszatéríttetési kérelem vonatkozik, az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) alkalmazásában

    a) belföldön gazdasági céllal letelepedett vagy belföldön lakóhellyel vagy szokásos tartózkodási hellyel rendelkezõ adóalany, aki (amely)
    b) nem kizárólag olyan, az áfatörvény 85-86. §-ában és 87. § a) pontjában meghatározott tevékenységet végez, amely az általános forgalmi adó levonására nem jogosítja,
    c) nem választott alanyi adómentességet, és
    d) nem kizárólag mezõgazdasági tevékenységet folytató adóalanynak minõsül az áfatörvény XIV. fejezete szerint.

2. A visszatéríttetési idõszak az a – visszatéríttetés tagállama által a 2008/9/EK tanácsi irányelv 16. cikkének megfelelõen meghatározott – idõszak, amelyre az adó-visszatéríttetési kérelem vonatkozik. (A visszatéríttetés tagállama alatt értjük a Közösség azon másik tagállamát, amelynek szabályai szerinti hozzáadottérték-adó felszámításra került.)

A belföldi adózók a visszatéríttetés tagállamában felszámított hozzáadottérték-adó visszatéríttetése iránti kérelmüket a visszatéríttetési idõszakot követõ naptári év szeptember 30-ig az állami adóhatósághoz elektronikus úton, az állami adóhatóság által magyar és angol nyelven rendszeresített elektronikus ûrlapon terjeszthetik elõ.

A kérelemben közölt információkat az adózó az Európai Közösség bármely hivatalos nyelvén megjelölheti. Ha a visszatéríttetés tagállama meghatározza, hogy a kérelemben foglalt információt milyen nyelven (nyelveken) kell megjelölni, a kérelmet az e tagállam rendelkezésének megfelelõ nyelven (nyelveken) kell kitölteni.

A kérelemnek az adóhatósághoz történt benyújtását követõen a benyújtottnak minõsülõ kérelem érkeztetésének tényérõl és idõpontjáról az állami adóhatóság az adózót elektronikus úton, haladéktalanul értesíti.

3. Az adóhatóság – a kérelem befogadását követõ – eljárása

A kérelmet az állami adóhatóság az érkeztetésének napjától számított 15 napon belül elutasítja, ha az adózó nem felel meg a jelen tájékoztató 1. pont a)-d) alpontjaiban felsorolt valamennyi feltételnek. Ha a kérelmet a magyar adóhatóság elutasítja, az errõl szóló határozatot elektronikus úton közli az adózóval.

Ha a magyar adózó megfelel a jelen tájékoztató 1. pont a)-d) alpontjaiban felsorolt valamennyi feltételnek, akkor az adóhatóság az adózó kérelmét az érkeztetéstõl számított 15 napon belül továbbítja a visszatéríttetés tagállama illetékes hatóságának. 

4. Az adózó a más tagállamból visszatéríteni kért hozzáadottérték-adó kapcsán is csak olyan mértékben gyakorolhatja visszatéríttetési jogát, amilyen mértékben az adott beszerzés adóköteles tevékenységéhez történt. Ha a visszatéríttetési kérelem befogadását visszaigazoló adóhatósági értesítést követõen az adó-visszatéríttetési kérelemben megjelölt levonható arányról kiderül, hogy annak kiigazítása – figyelembe véve az áfatörvény 123. §-ának és 5. számú mellékletének szabályát – szükségessé válik, akkor az adózónak módosítani kell a kérelemmel érvényesített összeget.

A módosítást az adózó a kiigazítással érintett adó-visszatéríttetési idõszakot követõ naptári évben elõterjesztett adó-visszatéríttetési kérelemben, ilyen kérelem hiányában az állami adóhatósághoz elektronikus úton elõterjesztett nyilatkozatban (kiigazítási nyilatkozat) érvényesítheti. A kiigazítási nyilatkozat elõterjesztésére szolgáló elektronikus ûrlapra, a nyilatkozatban közölt információ nyelvi követelményeire a jelen tájékoztató 2. pontjának rendelkezéseit kell megfelelõen alkalmazni. (A benyújtottnak minõsülõ kiigazítási nyilatkozatot az állami adóhatóság érdemi vizsgálat nélkül, elektronikus úton haladéktalanul továbbítja a kérelemben megjelölt visszatéríttetés tagállama illetékes hatóságának és ezzel egyidejûleg elektronikus úton értesíti az adózót a nyilatkozat érkeztetésének tényérõl, idõpontjáról.)

5. A csoportos áfa-alanyra vonatkozó speciális rendelkezések

A csoportos adóalanyiság idõszaka alatt, illetve a csoportos adóalanyiság idõszakára vonatkozóan elõterjesztett visszatéríttetési kérelem (kiigazítási nyilatkozat) esetén nem a csoport, hanem a tag minõsül belföldön letelepedett adóalanynak.

Forrás: www.apeh.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra