Magán-nyugdíjpénztári kérdések és válaszok

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

2010. december 22-étõl kezdõdõen – fõszabály szerint - 2011. január 31-éig –nyilatkozhatnak a magán-nyugdíjpénztári tagságukat fenntartani kívánó magán-nyugdíjpénztári tagok. Folyamatosan kézbesíti a posta a magán-nyugdíjpénztári tagok részére az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság (a továbbiakban: ONYF) által küldött tájékoztató leveleket, amelyek célja megkönnyíteni a magán-nyugdíjpénztári tagok döntését abban a kérdésben, hogy tagsági viszonyukat fenntartsák-e, vagy visszalépjenek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe. [Kétféle tájékoztató levél készült. Az egyik azon magán-nyugdíjpénztári tagoknak szól, akik számára – magán-nyugdíjpénztári tagságukra tekintettel – társadalombiztosítási nyugellátás még nem került megállapításra, a másik címzettjei pedig azok, akik magán-nyugdíjpénztári tagságára tekintettel már korábban 75%-os mértékû társadalombiztosítási nyugellátás került megállapításra. Ez utóbbi körbe tartozó nyugdíjas (volt) magán-nyugdíjpénztári tagok száma csekély - országosan 1000 fõ alatt marad.] Az alábbiakban – a 2010. december 22-e óta eltelt idõszak tapasztalatai alapján - a leggyakrabban felmerült kérdéseket szedtük csokorba.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Milyen rendelkezések képezik a nyilatkozattétel jogszabályi alapjait?

Az Országgyûlés 2010. december 13-ai ülésnapján fogadta el „a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentõ Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggõ egyes törvénymódosításokról” szóló 2010. évi CLIV. törvényt. (A továbbiakban: Mptmód.) A 2010. december 22. napjától hatályos Mptmód. a 194. számú Magyar Közlönyben került kihirdetésre.  Az Mptmód. végrehajtási szabályait „a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történõ átlépéshez kapcsolódó eljárási szabályokról” szóló 297/2010. (XII.23.) Korm. rendelet (megjelent: a Magyar Közlöny 197. számában, a továbbiakban: MptmódR.) tartalmazza. 

Kinek, és milyen határidõvel kell nyilatkoznia?

Módosítható-e késõbbiekben a magán-nyugdíjpénztári tagság fenntartásáról tett nyilatkozat?

Mit kell annak tennie, aki vissza kíván lépni a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe?

Az Mptmód. értelmében annak a magán-nyugdíjpénztári tagnak kell nyilatkoznia 2011. január 31. napjáig, aki a magán-nyugdíjrendszerben fennálló tagsági jogviszonyát fenn kívánja tartani.

A magánnyugdíj-pénztári jogviszony fenntartásáról szóló nyilatkozat végleges döntést jelent, annak visszavonására 2011. január 31-ét követõen már nincs lehetõség. Tehát a 2011. január 31. napjában megszabott határidõ – meghatározott körben és határidõvel elõterjeszthetõ igazolási kérelem eseteitõl eltekintve – jogvesztõ! Arra azonban van mód, hogy olyan magán-nyugdíjpénztári tag, aki 2011. január 31-ig tagsági viszonya fenntartásáról nyilatkozott, ezen nyilatkozatát – de csak és kizárólag a 2011. január 31-i határidõn belül – visszavonja, és ennek következtében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe nyilatkozattétel hiányában visszalépõkkel egy tekintet alá essen. 

A 2011. január 31-i határidõt követõen a magán-nyugdíjpénztári tagnak kizárólag rokkantság esetén lesz lehetõsége a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszalépésre. Illetve, amennyiben egy, 2011. január 31-ig a pénztártagság fenntartásáról döntõ személy még a pénztári nyugdíjszolgáltatás igénybevételét megelõzõen meghal, akkor a kedvezményezett dönthet az egyéni számlaegyenlegnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történõ visszautalásáról. 

A nyilatkozat hiányában a társadalombiztosítási nyugellátásban nem részesülõ - akár pályakezdõként, akár önkéntes döntéssel - magán-nyugdíjpénztári taggá vált személy magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonya a törvény erejénél fogva 2011. március 1. napjával megszûnik. 

Tehát azoknak, akik nem kívánják magán-nyugdíjpénztári tagságukat fenntartani, nyilatkozatot tenniük nem kell. 

Hol, és milyen formában lehet nyilatkozatot tenni?

Mi a teendõje annak, aki személyes megjelenésében akadályozva van?

Az Mptmód. értelmében a magán-nyugdíjpénztári tagnak a magán-nyugdíjrendszerben fennálló tagsági jogviszonya fenntartásának szándékáról – fõszabály szerint – személyazonosságának ellenõrzése céljából személyesen, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél kell nyilatkoznia. A nyilatkozattal élni kívánó személyek - figyelemmel az MptmódR-ben foglaltakra is - akár az ONYF-en, akár a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságon és akár a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok bármely ügyfélszolgálatán megtehetik nyilatkozatukat. Ez a lehetõség a nyilatkozni szándékozókat lakó, vagy tartózkodási helyüktõl függetlenül illeti meg. (A felsorolt szervek mindegyike országos illetékességgel jár el.) 

Megjegyzendõ, hogy 2010. december 31-ével a volt regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságok megszûntek, és a kormányhivatali integráció következtében 2011. január 1-jétõl kezdõdõen a megyei kormányhivatalok szakigazgatási szerveként megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóságok mûködnek tovább (Pl.: Fejér Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága). Ez a változás a korábban megszokott ügyintézési helyeket nem érinti. Az ügyintézési helyek elérhetõségérõl az érdeklõdõk az ONYF honlapján (www.onyf.hu) , az „Ügyfélszolgálatok” menüpontban tájékozódhatnak. 

A nyilatkozattétel során a magán-nyugdíjpénztári tagnak be kell mutatnia személyazonosító igazolványát és a lakcímet igazoló hatósági igazolványát (esetleg útlevelét vagy kártyaformátumú vezetõi engedélyét), továbbá a Társadalombiztosítási Azonosító Jelet tartalmazó hatósági bizonyítványát (az ú.n. TAJ-kártyáját). 

Levélben, vagy elektronikus úton, Ügyfélkapun keresztül, illetve meghatalmazott útján lehet-e nyilatkozatot tenni?

Figyelemmel arra, hogy az Mptmód. értelmében a nyilatkozatot személyesen kell megtenni

—        a nyilatkozattételhez rendszeresített nyomtatvány nem kerül közzétételre, és

—        a nyilatkozattételre elektronikus ügyintézés keretében (Ügyfélkapun keresztül) sem kerülhet sor, és

—        a nyilatkozattételre meghatalmazott útján sem kerülhet sor.

 A nyilatkozat három eredeti példányban készül. Ezek közül 1 példány a nyilatkozót illeti, aki annak másolatát öt napon belül köteles foglalkoztatójának megküldeni.

 Mit jelent a helyszíni nyilatkozattétel, és kik jogosultak élni vele?

 Azt a magán-nyugdíjpénztári tagot, aki a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv elõtti nyilatkozattételben testi fogyatékossága, egyéb egészségügyi ok miatt vagy azért akadályozott, mert személyi szabadságát korlátozó büntetés vagy intézkedés hatálya alatt áll, nyilatkozattételének lehetõvé tétele érdekében – kérésére – a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv ügyintézõje felkeresi. (E feladat ellátásban a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok ellenõrzési egységeinek kormánytisztviselõi mûködnek közre.)

 A törvényben taxatíve meghatározott okokon kívül egyéb indok alapján a helyszíni nyilatkozattételre nem kerülhet sor. (A járóképtelenséget házi orvosi vagy szakorvosi igazolással kell bizonyítani, amelyet a helyszíni nyilatkozatétel iránti kérelemhez mellékelni kell.)

 A helyszíni nyilatkozattétel lehetõségét a magán-nyugdíjpénztári tag 2011. január 21-éig írásban kérheti a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervtõl. Az erre szolgáló kérelem nyomtatvány elérhetõ és letölthetõ az ONYF honlapjának (www.onyf.hu) címoldalán, a „Reflektor” menüpontban olvasható „A magán-nyugdíjrendszerben fennálló tagsági jogviszony fenntartásával összefüggésben szükséges intézkedésekrõl” szóló „Közlemény” kapcsolódó  anyagaként.

 Hol nyilatkozhatnak a tartósan külföldön tartózkodók?

A nyilatkozattételre rendelkezésre álló idõtartam alatt tartósan külföldön foglalkoztatott, tartós külföldi szolgálatot teljesítõ vagy külföldi tanulmányokat folytató magán-nyugdíjpénztári tag nyilatkozatát személyesen a Magyar Köztársaság külképviseletén is megteheti. A személyes nyilatkozattétel során az érintett személynek a külföldi tartózkodás jogcímét igazolnia kell.

Ki, és milyen határidõvel élhet igazolási kérelemmel? Hol, milyen módon nyújtható be az igazolási kérelem? Hogyan történik az igazolási kérelem elbírálása? Milyen joghatásai vannak az igazolási kérelem benyújtásának, az igazolási kérelemnek való helyt adásnak, illetõleg elutasításának?

Az a helyszíni nyilatkozattételre jogosult személy, illetve a tartósan külföldön tartózkodó pénztártag, aki nyilatkozatát 2011. január 31-éig rajta kívül álló okból nem tudta megtenni,

—        az akadály megszûnésétõl számított nyolc napon belül, de

—        legfeljebb 2011. február 28-áig - a nyilatkozat pótlásával egyidejûleg - igazolási kérelmet terjeszthet elõ.

Tekintettel arra, hogy az igazolási kérelemmel egyidejûleg pótlandó nyilatkozat a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerveknél csak személyesen tehetõ meg, az igazolási kérelmet is személyesen kell benyújtani. Az igazolási kérelemrõl a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv az elõterjesztést követõ 15 napon belül a közigazgatási hatósági eljárás szabályai szerint végzéssel dönt.

Az igazolási kérelem jogerõs elbírálásáig a kérelmezõ pénztártag magán-nyugdíjpénztári követelésének értéke - a portfóliójában lévõ eszközökben - nem adható át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentõ Alap részére.

Az igazolási kérelemnek való helyt adás esetén – az igazolási kérelem elõterjesztése idõpontjától függõen - a magán-nyugdíjpénztári tagság nem szûnik meg, illetõleg 2011. március 1-jére visszamenõlegesen helyreáll

Ha az igazolási kérelem jogerõsen elutasításra kerül, annak az a következménye, hogy az érintett személy magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonya 2011. március 1. napjával megszûnik

Mi lesz a nyilatkozatok sorsa?

A nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság és – a Külügyminisztériumon keresztül – a Magyar Köztársaság külképviseletei a határidõben tett nyilatkozatokat a személyes nyilatkozattételt követõ 8 napon belül kötelesek továbbítani az ONYF felé. 

Az ONYF a nyilatkozatokat legkésõbb 2011. március 1-éig kísérõjegyzékkel megküldi meg az érintett magán-nyugdíjpénztáraknak. A kísérõjegyzékek egy-egy példányát az ONYF egyidejûleg megküldi a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (a továbbiakban: Felügyelet) is. 

Az egyes magán-nyugdíjpénztárak a beérkezett nyilatkozatokat feldolgozzák, majd ezt követõen – a nyilatkozatok hozzájuk történõ beérkezését követõ legkésõbb 45 napon belül

a)         megállapítják a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépõ tagjaik számát, és

b)         a visszaléptetés végrehajtására ütemtervet készítenek, amely tartalmazza a visszalépõ tagi kifizetések, valamint az Államadósság Kezelõ Központ Zrt.-nek történõ eszközátadás ütemezését is. 

A magán-nyugdíjpénztár a visszaléptetést a Felügyelet által jóváhagyott ütemterv alapján folytatja le. 

Milyen következményei vannak a magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszony fenntartásának?

Az , aki

a) 2011. január 31-ét követõen létesít magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonyt, a jogviszony létesítésének idõpontjától, de legkorábban 2011. december 1-jétõl kezdõdõen,

b) 2011. január 31-éig kezdeményezi a magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonyának fenntartását, 2011. december 1-jétõl kezdõdõen

atársadalombiztosítási nyugdíjrendszerben további szolgálati idõt nem szerez, és az ezt követõen szerzett keresete, jövedelme a társadalombiztosítási nyugellátások megállapítása során nem vehetõ figyelembe, azonban a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32/B. §-ában meghatározott feltételek szerint az idõskorúak járadékára jogosult. [ A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. tv. (a továbbiakban: Tny.) 2.§-ának új (6) bekezdése.]

Fenti szabályozásból a – korábban - tagságra kötelezett pályakezdõk számára az következik, hogy gyakorlatilag kizárt annak lehetõsége, hogy magán-nyugdíjpénztári tagságuk fenntartása esetén az öregségi résznyugdíjhoz szükséges 15 év szolgálati idõt megszerezzék a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben.

Ezzel szemben a visszalépõk nyugellátása úgy kerül megállapításra, mintha magán-nyugdíjpénztárnak nem lettek volna tagjai.

Itt ismételten célszerû kihangsúlyozni, hogy a 2011. január 31-i határidõt követõen a magán-nyugdíjpénztári tagnak kizárólag rokkantság esetén lesz lehetõsége a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszalépésre, illetve, amennyiben egy, 2011. január 31-ig a pénztártagság fenntartásáról döntõ személy még a pénztári nyugdíjszolgáltatás igénybevételét megelõzõen meghal, akkor a kedvezményezett dönthet az egyéni számlaegyenlegnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történõ visszautalásáról. 

Milyen lehetõsége van azoknak a nyugdíjas (volt) magán-nyugdíjpénztári tagoknak, akiknek magán-nyugdíjpénztári tagságára tekintettel már korábban 75%-os mértékû társadalombiztosítási nyugellátás került megállapításra?

A 2011. február 1-jét megelõzõen már nyugellátásban részesülõ magán-nyugdíjpénztári tag számára a jogalkotó – az ellátás összegének módosítása révén – szintén biztosítja az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést. A nyugellátás összegének módosítását a jogosultak 2011. január 31-ig – magán-nyugdíjpénztáruknál elõterjesztett nyilatkozattal kérhetik. A kérelem elfogadásáról – illetõleg a törvényi feltételek hiányában annak elutasításról – a magán-nyugdíjpénztár dönt.  

Amennyiben a kérelmezõ már részesült magán-nyugdíjpénztári nyugdíjszolgáltatásban, az igénybevett szolgáltatást köteles a módosítási kérelem benyújtásától számított 60 napon belül a magán-nyugdíjpénztár részére visszafizetni. A magán-nyugdíjpénztár a visszautalt összeget továbbutalja a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, és az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv határozatot hoz a nyugellátás összege felemelésérõl. 

Mi lesz a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások sorsa a maradók, illetve a visszalépõk esetében?

A visszalépõket magán-nyugdíjpénztári megtakarításuk mely részei felett illeti meg rendelkezési jog?

Mikor juthatnak hozzá a jogosultak az õket megilletõ követelésekhez? Keletkezik-e adó- és/vagy járulékfizetési kötelezettség?

A magán-nyugdíjpénztári rendszerben való maradásról nyilatkozók esetében a magán-nyugdíjpénztári egyéni számlát továbbra is a magán-nyugdíjpénztár vezeti, és a 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között esedékes magán-nyugdíjpénztári tagdíj befizetések felfüggesztése leteltét követõen esedékes magán-nyugdíjpénztári tagdíjbefizetéseket azon jóváírja, majd nyugdíjazáskor az egyéni számlaegyenleg alapján a nyugdíjszolgáltatást megállapítja. 

A visszalépõk esetében az egyéni számlán lévõ megtakarításnak két részét különböztetjük meg. Az egyik rész hovafordítása felõl a visszalépõ a magán-nyugdíjpénztára felé nyilatkozhat. Ebbe a körbe a kiegészítõ tagdíjbefizetés, illetve az infláció feletti hozam (reálhozam) tartozik. 

A visszalépõ a rendelkezési jogával érintett összeg esetében kérheti annak

—        bankszámlájára történõ átutalását, illetõleg lakcímére való kézbesítését,

—        az önkéntes nyugdíjpénztári egyéni számláján, illetve

—        a társadalombiztosítási egyéni számláján való jóváírását. 

A fenti kifizetés, illetve jóváírások után sem adót, sem járulékot nem kell fizetni. Ha a visszalépõ magán-nyugdíjpénztári tag az önkéntes nyugdíjpénztárba utalás mellett dönt, befizetését az állam további 20 százalékkal – de legfeljebb 300 ezer forinttal - kiegészíti. 

A jogosultnak a kiegészítõ tagdíjjal és infláció feletti hozammal kapcsolatos döntésérõl 2011. február 28-ig kell értesítenie magán-nyugdíjpénztárát. Ennek hiányában az érintettet 2011. március hónapban a magán-nyugdíjpénztára levélben tájékoztatja a lehetõségekrõl. Amennyiben nyilatkozatát a magánnyugdíj-pénztár 2011. márciusi megkeresését követõ 30 napig sem juttatja el a pénztárhoz, akkor a pénztár a visszalépõ lakcímére fogja kézbesíteni a pénzt. Ennek sikertelensége esetén a visszalépõt megilletõ saját rendelkezésû összeget annak társadalombiztosítási egyéni számláján írják jóvá. 

Az ONYF által legkésõbb 2011. március 1-jéig szolgáltatott adatok (a határidõben benyújtott nyilatkozatok és azok kísérõjegyzékei) alapján minden érintett magán-nyugdíjpénztár ütemtervet készít a visszaléptetésre, és a visszalépõ tagokkal a Felügyelet által jóváhagyott ütemterv alapján számol el. Tehát a visszalépõk az õket szabad rendelkezési joguk alapján megilletõ követelésekhez 2011. márciusát követõen juthatnak hozzá.

Ha sem a biztosított, sem munkáltatója nem fizetett kiegészítõ tagdíjat, és az egyéni számlán elért hozam is elmaradt az inflációtól, akkor a visszalépõ magán-nyugdíjpénztári tagnak nem jár vissza pénz, tehát nincs számlaegyenlegének saját rendelkezési jog alá esõ része!

A visszalépõ magán-nyugdíjpénztári tag számlaegyenlegének a saját rendelkezési jog alá nem tartozó részét a volt tag társadalombiztosítási egyéni számláján írják jóvá. 

Mit jelent a társadalombiztosítási egyéni számla?

 A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe befizetéseket teljesítõ valamennyi személy tekintetében a társadalombiztosítási egyéni számla szabályozásának elõkészítésére „a nyugdíjreform végrehajtásának koncepcionális irányairól és a szabad nyugdíjpénztár-választással összefüggõ feladatokról” szóló 1281/2010. (XII.15.) Korm. határozat 2011. május 31-ig szabott határidõt.

 A társadalombiztosítási egyéni számla – a nyugellátás megállapítása esetleges új módja mellett – a visszalépett magán-nyugdíjpénztári tagok esetében biztosítja a társadalombiztosítási egyéni számlán jóváírt magán-nyugdíjpénztári egyenleg Kormány által a 2011. év folyamán meghatározandó részletszabályok szerinti örökölhetõségét (az Mptmód. már a Tny-be illesztette az özvegyi járadék keretszabályait tartalmazó 61/A. §-t) is, továbbá itt kerül majd jóváírásra a 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között esedékes magán-nyugdíjpénztári tagdíj befizetések felfüggesztése idejére vonatkozó tagdíjnak megfelelõ összeg is.

 Az Mptmód. által a magánnyugdíjról és a magán-nyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. tv. (a továbbiakban: Mpt) 119.§-ába iktatott új (3) bekezdés kimondja, hogy a Felügyelet által vezetett pénztárak központi nyilvántartása a magán-nyugdíjpénztárak, valamint az állami adóhatóság adatszolgáltatása alapján – a társadalombiztosítási egyéni nyilvántartás teljes körû kialakítása céljából – kezeli és nyilvántartja:

a)     a magán-nyugdíjpénztári tagok azonosító adatait;

b)     a tagokat terhelõ tagdíjbevallási adatok teljesítését kiegészítve a jóváírt tagdíj (tagdíj kiegészítés) összegére vonatkozó adatokkal;

c)      a tagok egyéni számlakövetelését;

d)     a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépõ tagok visszalépõ tagi kifizetésekkel csökkentett követelését a tagsági jogviszony megszûnésével;

e)     2010. október 1. napja és 2011. november 30. napja közötti idõszakban megszerzett jövedelmekre vonatkozó valamennyi nyilvántartott személyre meghatározott, magán-nyugdíjpénztári tagdíjelõíráshoz kapcsolódó járulékfizetési kötelezettségeket;

f)        2010. október 1. napja és 2011. november 30. napja közötti idõszakban valamennyi magánszemélyre vonatkozóan teljesített járulékfizetési kötelezettségekre vonatkozó, az állami adóhatósághoz bevallott adatokat.

dr.Kiss Sándor

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra