Magánszemélyek veszteségelhatárolása

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: Lepsényi Mária

Címkék: veszteségelhatárolás


Az Szja tv. a magánszemélyek közül csak az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők esetélben engedi meg a jövedelemmel szemben a korábbi évről áthozott veszteség összegének elszámolását, vagy a tárgyévi veszteség továbbvitelét. Az adóév elhatárolt veszteségét a más adóév(ek)ről áthozott elhatárolt veszteség figyelembevétele nélkül kell megállapítani. Minden más önálló tevékenységet folytató esetében a bevétel legfeljebb nulláig csökkenthető.

Az Szja tv. a magánszemélyek közül csak az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők esetélben engedi meg a jövedelemmel szemben a korábbi évről áthozott veszteség összegének elszámolását, vagy a tárgyévi veszteség továbbvitelét. Az adóév elhatárolt veszteségét a más adóév(ek)ről áthozott elhatárolt veszteség figyelembevétele nélkül kell megállapítani. Minden más önálló tevékenységet folytató esetében a bevétel legfeljebb nulláig csökkenthető.
 
A tételes költségelszámolást választó  egyéni vállalkozó és a mezőgazdasági  őstermelő elhatárolhatja a vállalkozói/őstermelői  bevételét meghaladó költséget, amelynek mértéke a vállalkozásból/őstermelésből  származó – az elhatárolt veszteség nélkül számított – vállalkozói adóalap/őstermelésből származó jövedelem  50 százalékáig terjedhet. Ez azt jelenti, hogy az elhatárolt veszteség elszámolására legalább két év alatt kerülhet sor.
 
2015-től szigorúbbá váltak a veszteség elhatárolására vonatkozó szabályok, ettől kezdve a törvény már nem ad lehetőséget arra, hogy az egyéni vállalkozó/őstermelő a tárgyévben elhatárolt veszteséget bármely későbbi adóévben elszámolhassa. Ebből következően a veszteség elhatárolására csak a következő öt adóév (de legkésőbb a tevékenység megszüntetésének adóéve) jövedelmével szemben adózó döntése szerinti megosztásban – kerülhet sor. A veszteség elhatárolásának feltétele, hogy az elhatárolt veszteség a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásával keletkezett.  Az egyéni vállalkozó tevékenységének időszaka alatt elhatárolt veszteséget özvegye vagy örököse az egyéni vállalkozóra irányadó rendelkezések szerint számolhatja el, ha az elhunyt magánszemély tevékenységét folytatja, feltéve, hogy a tevékenység folytatásának szándékát három hónapon belül bejelentette az állami adó- és vámhatóságnak.

Az Szja tv. 84/ZS. § (6) bekezdésében foglalt átmeneti rendelkezés alapján azonban a 2014-ben kezdődő adóév utolsó napjáig keletkezett, még nem érvényesített elhatárolt veszteség a 2014. december 31-én hatályos rendelkezések szerint írható le azzal, hogy az így elhatárolt veszteséget legkésőbb a 2025. adóévben lehet érvényesíteni.

Az elhatárolt veszteségek elszámolásánál a keletkezésük sorrendjét kell követni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, amig a 2015.éveket megelőző veszteség nem fogy el, addig a későbbi években keletkezett veszteség nem vehető figyelembe, vagyis adott esetben elvész, ha túl sok volt a 2015.év előtti veszteség.

A mezőgazdasági tevékenységet végző egyéni vállalkozó és a mezőgazdasági őstermelő az adóévben elhatárolt veszteségét az adóévet megelőző két évre visszamenőlegesen is elszámolhatja adóbevallásának önellenőrzésével oly módon, hogy a megelőző két év egyikében vagy mindkettőben megszerzett, mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelmét (ideértve az önellenőrzés során feltárt jövedelmet is) csökkenti adóévenként az elhatárolt veszteség 30 százalékával. Ha ezzel nem él, vagy ha elhatárolt veszteségének csak egy részét rendezi a megelőző két év terhére, a fennmaradó részt a későbbi években számolhatja el.

Amennyiben az egyéni vállalkozónak mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelmén kívül más tevékenységéből is van egyéni vállalkozói jövedelme, akkor az összes egyéni vállalkozói jövedelméből csak a mezőgazdasági tevékenység arányában megállapított részre alkalmazhatja ezt a rendelkezést. mezőgazdasági tevékenység arányát az ebből származó vállalkozói bevételnek az összes vállalkozói bevétellel való elosztásával kell megállapítani.
Mezőgazdasági tevékenységnek az Szja tv.  a 6. számú mellékletben felsorolt tevékenység minősül, továbbá más növénytermesztés akkor, ha ezeket a tevékenységeket egyéni vállalkozóként végzi a magánszemély.
 
A 2003. december 31-éig keletkezett, a vállalkozói jövedelemmel szemben még nem érvényesített elhatárolt veszteség a keletkezése időpontjában érvényes feltételek szerint számolható el. 2003. december 31-éig különbséget kellett tenni a korlátlan és korlátozott időtartamra elhatárolható veszteség között. Tekintettel arra, hogy a korlátozott ideig elhatárolható veszteség 5 évig volt elszámolható, ezért az ilyen veszteség figyelembevételére már nincs lehetőség.
 
Veszteségelhatárolás speciális esetei

Abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó vagy a mezőgazdasági őstermelő a jövedelmét átalányan állapítja meg, akkor az elhatárolt veszteség összegéből 20 százalékot az adóévre elszámoltnak kell tekinteni, azaz átalányadózás időszakában elfogyhat adott esetben a veszteség összege. Az Szja tv. 54. §-ának(1) bekezdése szerint ugyanis az átalányadózást megelőző időszakból fennmaradt összes elhatárolt veszteségből az átalányadózás időszakának minden évében 20-20 százalékot elszámoltnak kell tekinteni. Hasonlóan rendelkezik az EVA tv. 17. §  (11) bekezdése is, mely szerint az adóalanyként lezárt adóévet figyelembe kell venni a megelőző időszakból fennmaradt elhatárolt veszteség érvényesítésének időtartama tekintetében. Az adóalanyiságot megelőző időszakból fennmaradt összes elhatárolt veszteségből az adóalanyiság időszakának minden adóévében 20-20 százalékot elszámoltnak kell tekinteni.
 
Más a szabály a katásoknál

A Katv. 25. § (9) bekezdése szerint a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyként lezárt adóévet figyelembe kell venni a megelőző időszakból fennmaradt elhatárolt veszteség érvényesítésének időtartama tekintetében. A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiságot megelőző időszakból fennmaradt összes elhatárolt veszteségből az említett adóalanyiság időszakának minden 12 hónapjában 20-20 százalékot, illetve annak időarányos részét elszámoltnak kell tekinteni.
 
Családi gazdaságok tagjai és közös őstermelői tevékenységet folytatók veszteségelhatárolása

A tagok között a tárgyi veszteséget a létszámadatok alapján egyenlő arányban kell felosztani. Más a helyzet a belépő tagokkal, mivel az általuk hozott veszteség (őstermelő volt a belépés előtt és vesztesége van) nem osztható fel a tagok között, egyénileg érvényesítheti a jövedelmével szemben.
 
Lepsényi Mária
 
 

 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra