MEGJELENT AZ ÖNADÓZÓ 2007. JANUÁRI SZÁMA!

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

JÁRULÉKBEVALLÁS LÉPÉSRÕL LÉPÉSRE - BÉRSZÁMFEJTÉS, PÉLDÁVAL - MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRI RENDSZERT ÉRINTÕ VÁLTOZÁSOK - ÁFA: HOGYAN ARÁNYOSÍTSUK? - MIT KELL RÁÍRNI A SZÁMLÁRA? - CÉGTELEFONOK LEVONHATÓ ÁFÁJA - MUNKABÉR VAGY TERMÉSZETBENI JUTTATÁS? - 50 %-HOZ KÖZELÍT AZ OSZTALÉK KÖZTERHE - VAGYONGYARAPODÁS VIZSGÁLATI FELKÉSZÍTÕ I. - GYAKORLATI TUDNIVALÓK A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJRÓL - ZÁRLATI FELADATOK - RÓZSASZÍN ÁLMOK VÁLLALKOZÓKNAK - AZ ÜZLETHELYISÉG BEZÁRÁSÁNAK JOGSZERÛSÉGE - A VEZETÕI IRODA

Az ÖNADÓZÓ havilap 2007. ÉVRE ELÕFIZETHETÕ: info@onadozo.hu Elõfizetési díj: 2007. február - decemberi 11. számra: 9.856,-Ft. Megjelenik minden hónap elsõ hetében.

BEKÖSZÖNTÕ

Az új év új feladatokat is jelent - már rögtön az elején szinte mindannyiunk számára. Az elektronikus bevallásról van szó, amelyre jelentõsége miatt már hónapok óta együtt készülünk. Ebben a lapszámunkban részletes gyakorlati útmutatót igyekszünk adni mindazok részére, akik most ismerkednek a feladattal. Emellett sok más, az adózókat érintõ aktuális témáról is szólunk. A témák széles körébõl válogattunk, bízva abban, hogy minden olvasónk talál közöttük munkájához értékes információt. A 2007. évi adóváltozásokról – lapzártánk miatt csak a februári lapszámunkban tudunk beszámolni, az interneten azonban korábban is. Megújult lapunkban arra törekszünk, hogy minél több elismert szakember írását tudjuk közzétenni, hogy minél pontosabb, és hitelesebb szakmai iránymutatást nyújthassunk Mindenki számára. Az újság olvasása mellett kérjük Önöket, hogy rendszeresen látogassák a www.onadozo.hu honlapunkat is, ahol szintén szerepelnek figyelemfelhívó, tájékoztató írásaink. Közös érdekünk, hogy a lehetõ legjobban dolgozzunk, hogy minél kevesebb idõt, energiát kelljen hibajavításra fordítanunk, valamint minél kevesebb munkát adjunk az ellenõrzéseket végzõ szakembereknek is. Mi azon dolgozunk, hogy Önök is úgy érezzék:
Önadózó – a nélkülözhetetlen munkatárs!


A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRI RENDSZERT ÉRINTÕ VÁLTOZÁSOK - 2007.

Az Országgyûlés 2006. július 10-i ülésnapján fogadta el az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2006. évi LXI. törvényt, mely módosította a pénztári rendszert érintõ törvényeket is. A törvény 2006. július 17-én a Magyar Közlöny 86. számában került kihirdetésre. Az új törvényi rendelkezések végrehajtása érdekében július 27-én kihirdetésre került az egyes társadalombiztosítási tárgyú rendeletek módosításáról szóló 159/2006. (VII. 27.) Korm. Rendelet, amely tartalmazza a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetérõl szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) végrehajtásáról rendelkezõ 195/1997. (XI. 5.) Korm. rendelet (R.) módosító rendelkezéseit is. Ezen túlmenõen 2006. novemberében került beterjesztésre az Országgyûlés részére az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/1297. számú törvényjavaslat, amely további módosító rendelkezéseket tartalmaz a pénztári területet érintõen is. Mindezek alapján, az új jogszabályok alkalmazására való felkészülés elõsegítése érdekében a legfontosabb és már ismert változásokra a következõkben hívjuk fel a figyelmet. A részletes eljárási szabályokat tartalmazó jogszabályok kihirdetése után február lapszámunkban folytatjuk az új rendszerû tagdíjbevallással kapcsolatos tudnivalók ismertetését….


A FOGLALKOZTATÓNAK MINÕSÜLÕ MAGÁNSZEMÉLYEK, EGYÉNI VÁLLALKOZÓK JÁRULÉK BEVALLÁSAI - KINEK, MIKOR ÉS MELYIK BEVALLÁST KELL BENYÚJTANI A 2006. ÉVRÕL

Az adó és járulék törvények idõrõl idõre bekövetkezõ évkõzi módosítása az elmúlt idõszakban már megszokott dologgá vált. A 2006. január, illetve szeptember 1-jétõl hatályba lépett rendelkezések jelentõs módon és átfogóan átalakították a magánszemélyek és egyéni vállalkozók járulék kötelezettségéhez fûzõdõ bevallási rendszert is. A bevallási rendszer átalakításának célja az egyéni folyószámlák kialakításához szükséges feltételek megteremtése. E cikk keretében tekintjük át az egyéni vállalkozók és magánszemélyek bevallására vonatkozó szabályokat….

JÁRULÉKBEVALLÁS LÉPÉSRÕL LÉPÉSRE -
GYAKORLATI ÚTMUTATÓ AZ ÉVES JÁRULÉKBEVALLÁSHOZ

Eljött a tûzkeresztség ideje. Akik 2006-ban még megnyugodva hátradõlhettek, hogy õk nem tartoznak a havi járulékbevallásra kötelezettek közé, most nagy feladat elõtt állnak. Nekik bizony éves járulékbevallásban kell mindent bejelenteniük az adóhatósághoz, így most ez a próbatétel vár rájuk. Sokan vannak, akik még nem csináltak havi járulékbevallást, így azt sem tudják hogyan álljanak neki a feladatnak. Nekik szeretnénk most segíteni….

1. Az adóbevallások „beszerzése”
2. Egyéni vállalkozó járulékbevallása
3. Munkáltatói, kifizetõi járulékbevallás
3.1. Személyesen közremûködõ tag
3.2. Start-kártyás alkalmazott
3.3. Járulékkedvezményes alkalmazott
3.4. Többes jogviszony egy munkáltatónál
3.5.Egész évben passzív állományban lévõ
4. 06084A nyomtatvány kitöltése
5.Elektronikus adóbevallás feladása

BÉRSZÁMFEJTÉS – PÉLDÁVAL

Egy bérszámfejtési példa levezetésével bemutatjuk a számfejtés és a havi, illetve éves járulékbevallás közötti összefüggéseket - segítve a járulék bevallási feladat teljesítését….


ÁFA - HOGYAN ARÁNYOSÍTSUK?

Közeledik a 2006. év utolsó idõszakáról szóló ÁFA bevallás elkészítésének idõpontja. Amennyiben a vállalkozás tárgyi adómentes és általános forgalmi adóköteles értékesítést egyaránt végez, a tárgyév utolsó adóbevallásának elkészítése sajátos feladatok elé állítja. Egész pontosan az arányosításról van szó, hiszen az éves adatok ismeretében szükséges az év során arányosítással bevallott adó összegét a tényleges arányszám adataival kiszámított adó összegére korrigálni, módosítani….


MIT KELL RÁÍRNI A SZÁMLÁRA?

A számla kiállításának fontos lépése, hogy a számla tartalmaz-e áfát, - áthárítunk-e áfát – vagy az általános forgalmi adó törvény sajátos szabályai vonatkoznak az adott ügyletre. Hogy erre vonatkozóan, mit is kell ráírni a számlára, csokorba szedtük, és most közreadjuk. A számlán feltüntetendõ szöveges megjegyzéseket jellemzõen az általános forgalmi adótól szóló 1992. évi LXXIV. törvény tartalmazza. …


A CÉGTELEFONOK LEVONHATÓ ÁFÁJA

A Pénzügyminisztérium és az APEH honlapján is olvashatjuk 2006. 09. 27-e óta a tájékoztatót arra vonatkozóan, hogy a különbözõ esetekben milyen adókötelezettsége is keletkezik a céges telefont elõfizetõknek, illetve a telefonszolgáltatást közvetített szolgáltatásként igénybe vevõ kifizetõknek (Art 178. § 18. pont). E tájékoztató és a jelenleg hatályos jogszabályok figyelembe vételével áfa szempontjából összefoglaljuk a jellemzõbb eseteket, a le nem vonható áfa százalékos mértékének meghatározásával. …

MUNKABÉR VAGY TERMÉSZETBENI JUTTATÁS?

Mindenki elõtt ismert már, hogy a természetbeni juttatások személyi jövedelemadó terhe 2006. szeptember 1-étõl 44 százalékról 54 százalékra emelkedett. A biztosítottnak adott természetbeni juttatások esetében a járulékalap meghatározása miatt ezt további 2,9 százalékos járulékteher növekedés is kísérte. Adódik a kérdés, hogy ilyen magas adóterhelés mellett megéri-e természetbeni juttatást adni, vagy érdemes visszatérni a pénzbeli kifizetésekhez? Lássuk pontosan….


50 %-HOZ KÖZELÍT AZ OSZTALÉK KÖZTERHE

Az osztalékra vonatkozó adószabályok a magánszemélyekre, jellemzõen a kis- és középvállalkozásokra hátrányos megkülönböztetést tartalmaznak: míg a társaságokat az õket illetõ osztalékjövedelem után egyáltalán nem terheli osztalékadó, addig a magánszemélyeknek az ilyen jövedelmük után a progresszív adótábla 36%-os legmagasabb kulcsát is meghaladó közterhekkel kell számolniuk. Közelítünk az 50%-hoz – ez is egy ösztönzõ. De mire?....

VAGYONGYARAPODÁS VIZSGÁLATI FELKÉSZÍTÕ I.

A 60-as években volt nagy divatja a tízezres számnak: 1965-ben mutatták be Kósa Ferenc filmjét, Tízezer nap címmel, 1969-ben jelenik meg az Omega Tízezer lépés címû lemeze. Nem nosztalgiázni akarok – csak rögzítsük a korok különbözõségét: manapság ha tízezerrõl van szó, az nem napot, és nem lépést, inkább forintot – de 2007. évben leginkább már vagyonosodási vizsgálatot jelez. A köztudatba is sikerült beépíteni a kérdés fontosságát, az egyébként államigazgatás-marketing szempontból rendkívül sikeres és hatékony „Tízezer vagyonosodási vizsgálatot tervez az APEH” szlogennel. Az adózók is készüljenek hát a nagy csatára…..


GYAKORLATI TUDNIVALÓK A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJRÓL

Hiányt kívánunk pótolni írásunkkal. A környezetvédelmi termékdíj gyakorlati alkalmazásával, a jogszabályok helyek értelmezésével a szaksajtóban meglepõen kevés írás foglalkozik. Ezért kértük fel szakértõnket – foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat – hiszen a termékdíjra vonatkozó jogszabályok ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy teljes körûen elláthassuk a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos feladatainkat. ….


DIÓHÉJBAN A LELTÁROZÁSRÓL - KÖTELEZÕ VAGY NEM KÖTELEZÕ?

A leltározás a gazdálkodó szervezeteknél az év végi zárlati munkálatok legfontosabb része. A leltározás a befektetett eszközök, a forgóeszközök, valamint a források valóságban meglevõ állományának megállapítása. Nemcsak a saját, hanem az idegen tulajdonú eszközkészletet is fel kell mérni, a megbízóval, bizományossal kell az egyeztetést végrehajtani. Nem szabad elfelejteni, hogy a leltározási tevékenységhez tartozik a hiányok és a többletek megállapítása és azok rendezése, elszámolása, valamint a selejtezendõ és értékcsökkent eszközök feltárása is…..


A ZÁRLATI FELADATOK ÉS AZ ÉV VÉGI ÉRTÉKELÉS

Újra nyakunkon az év végi hajrá. Ehhez a munkához nyújtunk át csokorba kötve néhány jó tanácsot, módszertanilag a mérlegtételekhez igazodva. Azonban ne feledjünk két "aranyszabályt": a számszaki levezetéseket és a bizonylati alátámasztásokat ki kell munkálni…..

KIS MAGYAR CSAPDA-SZERVIZ: MI A TEENDÕ HA A SAJÁT TÕKE A JEGYZETT TÕKE ALÁ CSÖKKEN – ÉS EZT MÁR A CÉGBÍRÓSÁG JELZI

Avagy vannak veszélyek a mérlegadatok figyelmen kívül hagyásakor. mostanában némi meglepetéssel fogadja számos Kft és Rt azokat a cégbírósági végzéseket, amelyek arról értesítik az érdekelteket, hogy törvényességi felügyeleti eljárás indult velük szemben, mégpedig hivatalból. …

RÓZSASZÍN ÁLMOK VÁLLALKOZÓKNAK

Nagyon gyakran elõfordul pörgõs életet élõ vállalkozóknál, hogy ha véletlenül mégis egyszer csak elmennek hosszabb idõre pihenni, akkor hirtelen szívinfarktust kapnak. Külön kategóriába sorolják ezt az orvosok – nyaralási infarktusnak hívják. Hirtelen a visszatartott feszültség, éppen amikor ki lehetne ereszteni, egyszer csak robban….


ADÓÜGYEK A GYAKORLATBAN: AZ ÜZLETHELYISÉG BEZÁRÁSÁNAK JOGSZERÛSÉGE

Az elsõként közölt jogesetben a bíróság többek között döntött az üzlethelyiség bezárását vitató kereseti kérelemrõl. A második jogeset az újrafelvételi eljárás alkalmazhatóságának témakörét járja körül…..


A VEZETÕI IRODA

A XXI. században vezetõ állást betöltõk már nemcsak tekintélyelvûségükrõl híresek, hanem a legtöbb esetben komoly, akár sokszor a nap 24 óráját is kitöltõ, felelõsségteljes munkájukkal vívják ki a megbecsülést. Ehhez a tevékenységhez azonban komolyan meg kell fontolni, hogy hol, mivel és hogyan alakítjuk ki az ehhez szükséges munkateret, a vezetõi irodát…..


KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Olvasóink feltehetik kérdéseiket a www.onadozo.hu alatt az Online Tanácsadás rovatban, illetve e-mailben a tanacsadas@onadozo.hu címen, és Szerkesztõségünk részére hagyományos levélben is az 1450 Budapest, Pft. 132. címre elküldve. A kérdéseket szakértõ szerzõink válaszolják meg, az interneten a válaszadásba olvasóinkat is bevonjuk. A kérdés és a válasz nyilvános – és jelen rovatunkban közzétételre is kerülhet. További tájékoztatás az Önadózó Online Ügyfélszolgálat rovat alatt olvasható…..

ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK

ÖNADÓZÓ ONLINE

Az ÖNADÓZÓ havilap 2007. ÉVRE ELÕFIZETHETÕ: info@onadozo.hu Elõfizetési díj: 2007. február - decemberi 11. számra: 9.856,-Ft. Megjelenik a hónap elsõ hetében.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra