Megjelent az Önadózó májusi száma

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Így segíti az Ön munkáját az Önadózó májusban: A 2010-es üzleti év zárására * A számviteli beszámoló közzététele és gyakorlati kérdései * Társasági adóbevallás 2010 * A nonprofit szervezetek 2010. adóévi társasági adóbevallása * Az ágazati különadók bevallása * A helyi iparûzési adó bevallása * Egyszerûsített vállalkozói adó (EVA) bevallása * A mezõgazdasági õstermelésbõl származó jövedelem bevallása a 2010. évre * Ingatlan értékesítésének bevallása 2010-re * Transzferár-nyilvántartás minták önkormányzati tulajdonú cégeknek! * Az Áfa törvény uniós végrehajtási rendeletérõl * Egészségbiztosítást érintõ változások * Nyugdíjasok és egészségkárosodott személyek keresõ tevékenysége * A követeléselengedés illetékkötelezettsége * Gazdasági társaságok átalakulásának számvitele II. * Tudnivalók a munkaidõ-keretrõl * Bemutatkozik a Minõség Könyvelõk Klubja * Vezetõi információ – tényadatok értelmezése

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

A 2010-ES ÜZLETI ÉV ZÁRÁSÁRA

A 2010-es üzleti év zárását egyrészt befolyásolják új jogszabályi elõírások, másrészt a vállalkozásoknál a gazdasági válsággal összefüggésben a tevékenység szûkülése. Az elõbb említett körülmények hatással vannak a beszámoló összeállítására is. E cikk keretében az ezekbõl adódó zárlati feladatokra szeretnék kitérni.

A SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ KÖZZÉTÉTELE ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI

A számviteli beszámoló elkészítéséhez kapcsolódó aktuális feladat a közzététel. Írásunkban részletes áttekintést adunk az erre vonatkozó szabályokról, jogkövetkezményekrõl,  és gyakorlati kérdésekrõl.


TÁRSASÁGI ADÓBEVALLÁS 2010

A vállalkozások számára április-május az üzleti évi beszámoló és az adóbevallások, köztük a társasági adóbevallás elkészítése és eljuttatása a céginformációs szolgálathoz (a beszámolót), valamint az adóhatósághoz (az adóbevallást). A cikk a társasági adóbevallással kapcsolatos tennivalókat, illetve a bevallás tartalmát érintõ kérdéseket foglalja össze. A korlátozott terjedelem miatt írásunk nem minden kérdést tárgyal. Célja a figyelem felhívása néhány témára, és különösen azon kérdések tárgyalása, amelyekben a 2010. adóévet érintõen lényeges változás következett be.

A NONPROFIT SZERVEZETEK 2010. ADÓÉVI TÁRSASÁGI ADÓBEVALLÁSA

A kettõs könyvvitelt vezetõ nonprofit szervezet, amely éves beszámolót vagy egyszerûsített éves beszámolót, közhasznú egyszerûsített éves beszámolót készít, a társasági adókötelezettségét a 1029-es nyomtatványon, az egyszeres könyvvitelt vezetõ nonprofit szervezet, amely egyszerûsített beszámolót, közhasznú egyszerûsített beszámolót készít, a 1028-es nyomtatványon vallja be.  E bevallás szabályait ismertetjük.

AZ ÁGAZATI  KÜLÖNADÓK BEVALLÁSA

E cikk keretében a pénzügyi szervezetek különadója, valamint az egyes ágazatokat terhelõ különadó bevallásával kapcsolatos fontosabb tudnivalókat ismertetjük.

A HELYI IPARÛZÉSI ADÓ BEVALLÁSA

A május végéig a könyvelõknek rengeteg munkájuk akad. Egyrészt az elõzõ adóévet le kell zárni, másrészt a tárgyévet folyamatosan könyvelni kell, és adóbevallásokat kell benyújtani. Az elõzõ adóév zárása során elõször a kötelezõ egyeztetéseket, leltárakat kell elvégezni, majd ha már minden jó a bevallásban jöhet elõször a helyi iparûzési adó kiszámítása és bevallása, majd a társasági adókötelezettség kiszámítása és bevallása, végül a beszámoló elkészítése. Bár a helyi iparûzési adó kiszámítása és bevallása nem tûnik nagy ördöngösségnek, de ha már több önkormányzat felé kell megosztani a kötelezettséget, akkor bizony bele lehet bonyolódni a számításokba és a bevallásokba. Ehhez kívánunk most az áttekintéssel segítséget nyújtani.

EGYSZERÛSÍTETT VÁLLALKOZÓI ADÓ (EVA) BEVALLÁSA

Írásunkban az EVA bevallásával kapcsolatos fontosabb tudnivalókat ismertetjük. Ez a kötelezettség  a  számviteli törvény hatálya alá tartozó eva alanyokra vonatkozik, határideje  2011. május 31.

A MEZÕGAZDASÁGI ÕSTERMELÉSBÕL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM BEVALLÁSA A 2010. ÉVRE

Támogatások elszámolása * Költségek fedezetére, fejlesztési célból folyósított támogatás összegének elszámolása * Mikor nem kell bevallani az õstermelésbõl származó bevételt? * Az adómentes értékhatárt meghaladó bevételekre vonatkozó szabályok *  Egyszerûsített bevallási nyilatkozat * A jövedelem levezetése költségelszámolás esetén * Bevételt csökkentõ kedvezmények * Költségek elszámolása * Õstermelõi adókedvezmény * A mezõgazdasági õstermelõi tevékenység megszüntetése * Veszteségelhatárolás * Átalányadózás * A közös õstermelõi igazolvánnyal rendelkezõkre vonatkozó szabályok * Családi gazdaságok tagjainak adózása

INGATLAN ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK BEVALLÁSA 2010-RE

A folyamatosan készülõ személyi jövedelemadó bevallások olyan kérdéseket vethetnek fel, melyekkel általában évente csak egyszer találkozunk. Ilyen az ingatlan-értékesítésbõl származó jövedelem is. Cikkemben elsõsorban a 2010-es szabályokat tekintem át, hiszen ennek az évnek a bevallását készítjük, de zárásként a változásokat is áttekintjük.

TRANSZFERÁR-NYILVÁNTARTÁS MINTÁK ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ CÉGEKNEK!

Sok önkormányzati tulajdonú cég még mindig nem ébredt rá, hogy transzferár-nyilvántartás készítésére kötelezett, holott õket is fenyegeti a sokmillió forintos mulasztási bírság.

AZ ÁFA TÖRVÉNY UNIÓS VÉGREHAJTÁSI RENDELETÉRÕL

2011. március 23.-án Az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzétették a Tanács 282/2011/EU végrehajtás rendeletét. A rendelet a 2006/112/EK irányelv (HÉA irányelv) rendelkezéseinek végrehajtását segíti elõ, gyakorlatilag HÉA és ennek következtében az Áfa törvény  rendelkezéseit értelmezi.

EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁST ÉRINTÕ VÁLTOZÁSOK

Bár az évbõl már néhány hónap eltelt, úgy gondoljuk, érdemes a 2011. január 1-étõl hatályos jogszabályokról említést tenni: Szervezeti változások – Biztosítási kötelezettség -  Szankció-változások – Gyes melletti munkavégzés - Táppénz szabály változások

NYUGDÍJASOK ÉS EGÉSZSÉGKÁROSODOTT SZEMÉLYEK KERESÕ TEVÉKENYSÉGE

A 2008. január 1-jétõl történt szigorítástól kezdõdõen fokozott figyelmet érdemelnek a nyugdíjasok és az egészségkárosodott személyek keresõtevékenységre vonatkozó jogszabályi elõírások.  Anyagunkban a saját jogú öregségi nyugdíjasokra vonatkozó elõírások mellett a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasokra, valamint rehabilitációs járadékban részesülõkre, és az egészségkárosodott személyek szociális járadékaiban részesülõkre vonatkozó rendelkezéseket tekintjük át. Nem csupán a nyugdíjasok és az egészségkárosodott személyek keresõtevékenységének jogszabály megfogalmazta korlátait ismertetjük, hanem a nyugdíj melletti keresõ tevékenység járulékfizetési elõírásait is érintjük.

A KÖVETELÉSELENGEDÉS ILLETÉKKÖTELEZETTSÉGE

Az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 102. § (1) bekezdésének d) pontja alapján 2008. január 1-jétõl vagyoni értékû jognak minõsül ingyenes vagyonszerzés esetén a követelés. Mindez azt jelenti, hogy ettõl az idõponttól kezdõdõen az öröklés, illetve az ajándékozás útján történõ vagyonszerzéseknek tárgyát képezi a követelés megszerzése is. Írásunkban áttekintjük, hogy mi következik mindebbõl.

GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK ÁTALAKULÁSÁNAK SZÁMVITELE II.

Április számunkban a részletesen foglalkoztunk a gazdasági társaságok átalakulásának komplex kérdéseivel. A legfontosabb szakterület – az átalakulások  számvitelét tárgyaló írásunkat folytatjuk.

TUDNIVALÓK A MUNKAIDÕ-KERETRÕL

A rugalmas foglalkoztatás - de akár egy héten kilenc óra rendkívüli munkavégzés elrendelésének - mellõzhetetlen jogi feltétele a munkaidõkeret megállapítása. Írásunkban e jogintézmény alkalmazásának munka- és pihenõidõvel kapcsolatos szabályait értelmezzük.

BEMUTATKOZIK A MINÕSÉG KÖNYVELÕK KLUBJA

Számos könyvelõket tömörítõ egyesület és egyéb szervezet mûködik ma Magyarországon, amelyek közül most a Minõségi Könyvelõk Klubja Egyesület számára biztosítunk bemutatkozási lehetõséget.

AZ ÁLLAM MI VAGYUNK

Sokan afféle mindent megoldó apukaként tekintenek az államra. Õ az, akitõl elvárjuk, hogy megvédjen a világ minden bajától, ellásson minket minden jóval, és kihúzzon minket minden olyan csávából, amibe a saját hülyeségünk miatt kerültünk.

VEZETÕI INFORMÁCIÓ – TÉNYADATOK ÉRTELMEZÉSE

Elõzõ részünkben a vezetõi információ egy igen fontos területét elemeztük. Sorozatunkban  korábban átvilágítottuk a tervezés részleteit, hasznát, fontosságát, menetét.  Mostanra megérkeztek a tényadatok: hogyan viszonyulnak ezek a tervhez?

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra