Megjelent az Önadózó októberi száma

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Indul az év végi hajrá: milyen változások várhatók? * Kifizetetlen számlák áfa tartalmának visszaigénylése * Költségtérítések az Szja-ban * Mit kell tudni a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról és adókötelezettségükrõl? * Az adószám felfüggesztésérõl * Nyugdíjbiztosítási adataink megismerésének lehetõségei * Az ingatlan értékesítést terhelõ általános forgalmi adó illeték vonzata * Külföldi rendszámú gépjármûvek belföldi használatának feltételei * Összefoglaló a tevékenységi körök hatályos szabályairól * Nonprofit szervezetek támogatói részére kiadásra kerülõ igazolás és nyilatkozat minta * TÁRSASÁGOK VÉGELSZÁMOLÁSA II. Ta. Áfa, Szja, Illeték, Jog * Változó munkaerõ-kölcsönzési szabályok decembertõl

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Megjelent az Önadózó októberi száma

INDUL AZ ÉV VÉGI HAJRÁ: MILYEN VÁLTOZÁSOK VÁRHATÓK?

Elérkezett a 2011-es év utolsó negyede, lassan itt az év vége – az adóváltozások tempója azonban nem látszik csökkenni. Az elmúlt pár évre visszatekintve – mindegyikrõl elmondható, hogy rendkívüli év volt – mindig „helyzet” volt általában is, illetve  minden adó- járulék-, gazdasági-pénzügyi szabály-változásnak megvolt a maga külön indoka is. Ebben nincs változás – illetve elmondhatjuk, hogy a magyar adórendszerben a folyamatos változás az, ami állandó. Adunk egy vázlatos leltárat, a már elfogadott és a tervezett fõbb intézkedésekrõl.

KIFIZETETLEN SZÁMLÁK ÁFA TARTALMÁNAK VISSZAIGÉNYLÉSE

Október 20-a most jogvesztõ határidõ is. Az EU Bíróság döntése értelmében a Magyar Köztársaság nem megfelelõen adaptálta a HÉA irányelv adó-visszatérítésre vonatkozó elõírásait a magyar Áfa törvényben. Ennek végrehajtására a a kormány 2011. szeptember 16-án benyújtotta a T/4124. számú törvényjavaslatot, amely  az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény jogharmonizációs célú módosításáról és az adó-visszaigénylés különös eljárási szabályairól címet viseli. Ezt külön is ismertetjük, kiemelve belõle, azt a rendelkezést, hogy az adózó a 2011. október 20. napjáig tartó jogvesztõ határidõben benyújtható ismételt ellenõrzés iránti kérelmével az e törvény hatálybalépését megelõzõen a megfizetettségi feltétel miatt vele szemben jogerõs határozattal megállapított adóbírságra, késedelmi pótlékra vonatkozó rendelkezés felülvizsgálatát kérheti. Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy kísérjék figyelemmel elfogadását, errõl az Önadózó honlapon (www.onadozo.hu) külön is tájékoztatást adunk. Amennyiben a javaslat változatlanul emelkedik törvényerõre – a 2011. október 20-i jogvesztõ határidõre is nagyon kell figyelni.

KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEK AZ SZJA-BAN

A költségtérítésekkel kapcsolatos adózási kérdések folyamatosan felvetõdnek a kifizetõk részérõl, így ennek az írásnak az a célja, hogy az idevonatkozó rendelkezések - a gyakorlatban elõforduló esetek ismertetésével - bemutatásra kerüljenek.

MIT KELL TUDNI A SZABÁLYOZOTT INGATLANBEFEKTETÉSI TÁRSASÁGOKRÓL ÉS ADÓKÖTELEZETTSÉGÜKRÕL?

2011. július 11-én az Országgyûlés törvényt fogadott el a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról (a továbbiakban: Szit. tv.). A szabályokat a 2011. évi CII. törvény tartalmazza (megjelent a Magyar Közlöny 2011. évi 85. számában július 19-én). A Szit. tv. a kihirdetést követõ 8. napon, azaz július 27-én hatályba lépett.

AZ ADÓSZÁM FELFÜGGESZTÉSÉRÕL

A 2006. évi LXI törvény 2006. szeptember 15-étõl vezette be új jogintézményként az adószám felfüggesztést. Az erre vonatkozó rendelkezések az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 24/A. §-ában találhatók meg. A jogintézményt elsõsorban a fiktív adózók elleni hatékonyabb fellépés érdekében vezették be, a gazdasági forgalom biztonságát elõsegítve. Jelen cikk aktualitását az adja, hogy 2011. évben is módosultak az adószám felfüggesztésre vonatkozó szabályok. Várhatóan 2012-ben is fognak.

NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI ADATAINK MEGISMERÉSÉNEK LEHETÕSÉGEI

Írásunkban annak bemutatására és – célszerûségi – elemzésére vállalkozunk, hogy a jelenleg hatályos jogszabályi környezetben milyen lehetõségekkel élhetnek a biztosítottak annak érdekében, hogy nyugdíjbiztosítási adataikat megismerjék.

AZ INGATLAN ÉRTÉKESÍTÉST TERHELÕ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ILLETÉK VONZATA

Szûk, de meglehetõsen problémás szelete a magyar adójognak az ingatlan visszterhes értékesítése során felmerülõ áfa utáni illetékfizetés. Az alábbiakban annak bemutatására vállalkozom, hogy mely esetekben merülhet fel ez a sajátos adófizetési kötelezettség, milyen adóhatósági és bírósági gyakorlata alakult ki az elmúlt években, évtizedekben, és az Alkotmánybíróság ennek tárgyában elé kerülõ beadványokat miként bírálta el; eközben igyekszem jól hasznosítható útmutatást adni a mindennapi életben felmerülõ ingatlan értékesítéssel kapcsolatos adózási kérdésekhez is.

KÜLFÖLDI RENDSZÁMÚ GÉPJÁRMÛVEK BELFÖLDI HASZNÁLATÁNAK FELTÉTELEI

2011. szeptember 1.-tõl szigorodtak a külföldi rendszámmal rendelkezõ jármûvek belföldi használatának jogszabályi feltételei. A jogalkotó a jogszabályi módosításokkal vissza szeretné szorítani a magyar magánszemélyek, illetve belföldi gazdálkodó szervezetek által használt külföldön forgalomba helyezett, de Magyarországon üzemeltetett személygépkocsik számát. Ezzel az osztrák illetve német mintára készített szabályokkal kívánja elérni a jogalkotó, hogy magyar magánszemélyek illetve gazdálkodók Magyarországon forgalomba helyezett személygépkocsival közlekedhessenek, ezzel biztosítva a forgalomba helyezéssel kapcsolatban felmerült adók (elsõsorban Áfa és regisztrációs adó) bevételeinek növelését.

ÖSSZEFOGLALÓ A TEVÉKENYSÉGI KÖRÖK HATÁLYOS SZABÁLYAIRÓL  

A tevékenységi körökre vonatkozó szabályozás annyit változott az elmúlt idõszakban, hogy eljött az ideje annak, hogy összefoglaljuk a vonatkozó cégjogi és adójogi tudnivalókat. Gazdasági társaság nem jöhet létre anélkül, hogy a létesítõ okirata ne tartalmazza az általa folytatni kívánt tevékenységet / tevékenységeket/, a cégnek pedig egyenesen fogalmi eleme, hogy üzletszerû gazdasági tevékenység céljából jöjjön létre. Ugyanakkor a 2006. évi IV. törvény /Gt./, valamint a 2006. évi V. törvény /Ctv./ 2006. július 1-jei hatályba lépését követõen a jogalkotó a tevékenységekre nézve alapvetõen módosította e két törvényt, így a jogalkalmazók körében érezhetõ bizonytalanságra figyelemmel cikkünk a gazdasági tevékenységet érintõ alapvetõ szabályokat tekinti át.

NONPROFIT SZERVEZETEK TÁMOGATÓI RÉSZÉRE KIADÁSRA KERÜLÕ IGAZOLÁS ÉS NYILATKOZAT MINTA

Egy kedves olvasónk kérésére a törvényi feltételeknek megfelelõ Nyilatkozat és Igazolás minta került megszerkesztésre, amint szíves felhasználás céljából közreadunk.

TÁRSASÁGOK VÉGELSZÁMOLÁSA II.

Szeptemberi számunkban részletesen bemutattuk a végelszámolás számviteli feladatait. A téma feldolgozását a végelszámolások társasági adó, áfa, szja, bevallási, illeték, és cégeljárási kérdéseinek bemutatásával folytatjuk.

VÉGELSZÁMOLÁS – TÁRSASÁGI ADÓ

Írásunkban  a végelszámolás alá kerülõ, a végelszámolás alatt álló, illetve a végelszámolást befejezõ gazdasági társaságok társasági adókötelezettségével kapcsolatos, az általános elõírásoktól eltérõ, sajátos kérdésekkel foglalkozunk

VÉGELSZÁMOLÁS, FELSZÁMOLÁS SPECIÁLIS ÁFA KÉRDÉSEI

A felszámolásnak és a végelszámolásnak különleges, Áfa törvényben szereplõ szabályzása nem létezik, azonban néhány szempontot figyelembe kell vennie a megszûnését fontolgató adóalanynak, különösképpen a végelszámolás során. Ezekre hívjuk fel a könyvelõk és más közremûködõ szakemberek figyelmét.  

VÉGELSZÁMOLÁS – SZJA: A VÁLLALKOZÁSBÓL KIVONT JÖVEDELEMRÕL

Írásunkban a vállalkozásból kivont jövedelemre, mint speciális tõkejövedelemre vonatkozó szabályokat ismertetjük, amelyek a  gazdasági társaságok végelszámolási eljárása során is alkalmazásra kell, hogy kerüljenek.

A VÉGELSZÁMOLÁSSAL  ÉS A FELSZÁMOLÁSSAL KAPCSOLATOS ADÓELJÁRÁSI SZABÁLYOK

A gazdasági társaságok megszûnéséhez kapcsolódóan adózási kötelezettségek kapcsolódnak, illetve adóhatósági ellenõrzésre is sor kerülhet. Írásunkban  a felszámolás és végelszámolás legfontosabb adóeljárási szabályait ismertetjük.

VÉGELSZÁMOLÁS – ILLETÉK

Gazdasági társaságok jogutód nélküli megszûnése kapcsán illetékfizetési kötelezettség több formában is felmerülhet: a vagyonszerzési illeték mellett számolni kell eljárási illeték fizetésével is.

A VÉGELSZÁMOLÁSSAL ÖSSZEFÜGGÕ VÁLTOZÁSBEJEGYZÉSI KÉRELMEK A CÉGELJÁRÁSBAN

2006. július 1-jétõl hatályosan a 2006. évi V. törvény /Ctv./ VIII. fejezete szabályozza a végelszámolás és az ehhez kapcsolódó bírósági nemperes eljárás alapvetõ szabályait. A megkülönböztetés nem véletlen, ugyanis a végelszámolás önmagában, a nem fizetésképtelen cégek- és adott esetben cégnek nem minõsülõ egyéb jogalanyok- önálló létszakasza, melyhez a Ctv. szerinti peres, nemperes, ezen belül pedig törvényességi felügyeleti eljárások is kapcsolódhatnak. A végelszámolási eljárás során a cég székhelye szerint illetékes cégbíróság többnyire csupán regisztratív szerepet tölt be, amikor is a cég által elõterjesztett speciális változásbejegyzési kérelmeket elbírálja. Cikkünk ezen kérelmek sajátosságaira kívánja felhívni a jogalkalmazók figyelmét, a szerzõ gyakorlati tapasztalatai alapján.

VÁLTOZÓ MUNKAERÕ-KÖLCSÖNZÉSI SZABÁLYOK DECEMBERTÕL

Valamennyi EU tagállamnak 2011. december 5-ig kell teljesíteni a munkaerõ kölcsönzés egyes szabályairól szóló 2008. november 19-i 2008/104/EK irányelv (a továbbiakban: irányelv) követelményeinek átvételével kapcsolatos jogharmonizációs kötelezettséget. Markáns újdonság: az irányelv alapján a munkaerõ-kölcsönzés csak ideiglenesen vehetõ igénybe, és – általános szabályként – a munkabér tekintetében is a kölcsönzés elsõ napjától alkalmazandó az egyenlõ bánásmód a kölcsönzött és a kölcsönvevõ saját munkavállalói között.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra