Megjelentek az adótörvények módosításai

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A gázolaj jövedéki adója november 1-tõl 13 forinttal emelkedik, és lényegesen magasabb lesz az adója ettõl az idõponttól a nem gyümölcs alapú párlatoknak is - a parlament által hétfõn elfogadott adótörvény-módosítások a legutóbbi Magyar Közlönyben jelentek meg.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Megjelentek az adótörvények módosításai

A jövedéki adótörvény módosításával a gázolaj jövedéki adója literenként 97,35 forintról 110,35 forintra emelkedik. Ezzel egyidõben az arra jogosult fuvarozók üzemanyag visszatérítése 13 forinttal, 19,50 forintra emelkedik.

A párlatok jövedéki adója - tiszta szeszre vetítve és hektoliterenként - jelenleg 276.100 forint. Ez emelkedik november 1-tõl a gyümölcs alapú, továbbá a mézzel és természetes aromával ízesített termékeknél 289.900 forintra. Minden más párlatnál az adó 414.150 forint lesz. Az alacsonyabb taksát kell fizetni a magánfõzésnél is, az 50 literen felüli mennyiség után, alatta adómentes maradt a pálinkafõzés.

A dohánytermékek jövedéki adója is november 1-tõl emelkedik azzal a megkötéssel, hogy onnan számítva 60 napon túl már csak a magasabb árat tartalmazó zárjeggyel lehet árusítani e termékeket.

A cigaretta adója novembertõl az ezer darabonkénti 9.750 forintról 10.550 forintra, míg a kiskereskedelmi eladási árra vetítve - szintén ezer darabonként - 18.080 forintról 19.530 forintra emelkedik. A szivar adója továbbra is az eladási ár 28,5 százaléka maradt, minimális összeg meghatározása nélkül.

A cigaretta- és a pipadohány kilogrammonkénti adója 7.860 forintról 8.790 forintra emelkedik.

További két lépésben - jövõ május 1-tõl és november 1-tõl - hasonló arányban növekszik a dohánytermékek jövedéki adója.

A szerencsejáték törvény módosítása szigorítja a játékengedély kiadását, és a pénznyerõ automatáknál kötelezõvé teszi a szerver alapú - interneten keresztüli - üzemeltetést. Az adóhatóság bármikor beléphet a rendszerbe, és onnan - ellenõrzési céllal - adatokat hívhat le.

A játéktermekben mûködõ pénznyerõ automaták adója eddig havi 100 ezer forint volt, ez emelkedik november 1-tõl havi 500 ezer forintra. Ehhez társul még - új adóként - a negyedéves bevétel 20 százaléka, de ezt csak a 900 ezer forint feletti bevétel után kell megfizetni.

Október 3-án lép hatályba az a szabály, amely a végtörlesztõket mentesíti az ajándékozási illeték alól. Ha a bank elengedi a jelzáloghitel egy részét, akkor csak annak nem kell ezután ajándékozási illetéket fizetnie, akinek a családjában az egy fõre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum kétszeresét (ez most 57 ezer forint). Ugyan ez vonatkozik a személyi jövedelemadó elengedésére is.

A reklámtörvény módosítása pedig megtiltja az engedéllyel nem rendelkezõ szerencsejáték reklámozását. Az engedéllyel nem rendelkezõ szerencsejátékot mûvelõ cég nem támogathat médiaszolgáltatást, illetve mûsorszámot sem.

***

ÖNADÓZÓ újság - folyamatos segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra