Megszûnik a NYENYI lap

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Tájékoztató a NYENYI-lap megszûnése és a járulékbevallások szigorúbb ellenõrzési szempontjainak összefüggésével, illetve a 1008-as bevallás fõbb változásaival kapcsolatban.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Tájékoztató a NYENYI-lap megszûnése és a járulékbevallások szigorúbb ellenõrzési szempontjainak összefüggésével, illetve a 1008-as bevallás fõbb változásaival kapcsolatban.

2010. január 15-én megjelentettük honlapunkon (www.apeh.hu) a 2010. évi „a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggõ adóról, járulékokról és egyéb adatokról” készített, 1008-as számú havi járulék bevallást.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 97. § (2) bekezdése értelmében a nyugdíjjogosultsághoz, illetõleg a nyugdíj-megállapításhoz szükséges adatokat a kötelezetteknek utolsó alkalommal 2009-re vonatkozóan – 2010. április 30-áig, illetõleg augusztus 31-éig – kell teljesíteniük a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részére.

Az állami adóhatóságnak az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 52. § (7) bekezdés ba) pontja alapján, elektronikus úton hivatalból át kell adnia - az Art. 31. § (2) bekezdése 1-7., 9-15., 24. és 26-28. pontjai szerinti részletességgel bevallott - a nyugdíjjogosultsághoz, nyugdíj-megállapításhoz szükséges, magánszemélyenként összesített (konszolidált) éves adatokat a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelõs nyugdíjbiztosítási szerv részére a tárgyévet követõ év augusztus 31. napjáig.A törvény meghatározza a havi részletezõ bevallásban feltüntetendõ adatokat, amelyek az adókötelezettségek teljesítésének ellenõrzéséhez, illetõleg – többek között – a nyugdíjbiztosítási ellátásokra való jogosultság megállapításához szükségesek.

A NYENYI-lap megszûnésére, illetve a jogszabályváltozásokra tekintettel

1) módosultak a járulékok bevallására szolgáló nyomtatványok, például:

    *      A 1008-as bevallásban összevonásra került több foglalkoztatás minõsége kód
          o            41-es (munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony) kód alatt kell adatot szolgáltatni a
                -                  bedolgozó (47),
                -                  megbízási jogviszony (41),
                -                  egyéni vállalkozónak nem minõsülõ vállalkozási jogviszony (75),
                -                  felhasználási szerzõdésen alapuló megbízási jogviszony (65),
                -                  segítõ családtag (24),
                -                  választott tisztségviselõ (76),
                -                  társadalmi megbízatású polgármester (77)

          esetén. A régi (2010. január 1-jét megelõzõen használt) foglalkoztatás minõsége kódok (47, 75, 65, 24, 76, 77) csak a 2010. január 1-jét megelõzõ biztosítási idõszak esetén használhatók, illetve a 41-es kód kizárólag a megbízási jogviszony esetén.

          o            90-es (fegyveres szervek hivatásos vagy szerzõdéses állományú tagja, önkéntes tartalékos katona) kód alatt kell adatot szolgáltatni a
                -                  fegyveres szervek hivatásos állományú tagja (90),
                -                  fegyveres szervek szerzõdéses állományú tagja (89),
                -                  katonati szolgálatot teljesítõ önkéntes tartalékos katona (88)
        esetén. Az régi (2010. január 1-jét megelõzõen használt) foglalkoztatás minõsége kódok (89, 88) csak a 2010. január 1-jét megelõzõ biztosítási idõszak esetén használhatók, illetve a 90-es kód kizárólag a fegyveres szervek hivatásos állományú tagja esetén.

    *      Jelentõsen módosult a 1008-11-es lap:
          o            A lap fejlécében új mezõ került felvételre a társadalombiztosítási-, illetve családtámogatási kifizetõhely jelölésére;
          o            Új (XX.) blokkban teljesít adatszolgáltatást a magánnyugdíjpénztári tagságra, a Tb. nyugdíjrendszerbe történõ visszalépésre és a biztosítási jogviszony megszûnésének idõpontjára vonatkozóan a MÁK RIG, az OEP, a regionális egészségbiztosítási pénztárak (REP-ek), illetve az álláskeresési támogatást, a munka-rehabilitációs díjat folyósító szociális intézmény kifizetõ. Ezen ellátást folyósító szerveknek a 09-es lapot a továbbiakban nem kell kitölteni!

A társadalombiztosítási kifizetõhelyet mûködtetõ munkáltató azonban nem töltheti ki ezt a blokkot, ezen munkáltatóknak továbbra is ki kell tölteni a 09-es lapot!
          o            A gyermekgondozási díjra (GYED) és a gyermekgondozási segélyre (GYES) vonatkozó adatszolgáltatásra külön blokk lett kialakítva.
          o            Az elõzõ évek gyakorlatával ellentétben a biztosítás megszûnését követõen folyósított ellátásokkal összefüggõ adatokat nem egy elkülönült blokkban, hanem pl. a GYED esetében a biztosítási jogviszony fennállása alatt folyósított ellátás közlésére szolgáló sorban kell feltüntetni.
          o            Abban az esetben, ha a biztosítás megszûnését követõ idõre folyósított ellátások (táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, baleseti táppénz) mellett a tárgyidõszakban egyéb jogcímen is történik ellátás kifizetés, azt külön lapon kell szerepeltetni.

Abban az esetben, ha biztosítás megszûnését követõ idõre folyósított ellátás kerül feltüntetésre a 636. sorban, akkor a foglalkoztatás minõségét 97-es kóddal kell jelölni. Ebben az esetben „A biztosítási jogviszony megszûnésének idõpontját” is ki kell tölteni!

    *      A START Programhoz kapcsolódó kártyával (START, START PLUSZ, START EXTRA) rendelkezõ személyek foglalkoztatásával összefüggõ adatok feltüntetésére a 1008-as bevallás 13-as lapján már csak egy blokk szolgál. A kitöltést segítendõ, a lap fejlécében új mezõ került kialakításra: „A START Programhoz kapcsolódó kártya típusának jelölése” elnevezéssel.
     
A kódkockába
          o            1-est kell írni, ha START-kártyával,
          o            2-est kell írni, ha START PLUSZ kártyával,
          o            3-ast kell írni, ha START EXTRA kártyával
összefüggõ foglalkoztatottra vonatkozóan közli az adatokat.

A Pftv. 8. § (1) bekezdésében meghatározott feltételek együttes fennállása esetén „a START Programhoz kapcsolódó kártya típusának jelölése” kódkockába 4-est kell írni. 

2) szigorodtak a kitöltõ-ellenõrzõ programok ellenõrzési feltételei is (a legfontosabb változások):

    *      a 41-es (munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony) foglalkoztatás minõség esetén a munkakör rovat nem lehet kitöltve,
    *      a kiegészítõ tevékenységet folytató társas vállalkozó (53-as) és a hivatásos nevelõszülõi jogviszonyban (80-as) foglalkoztatott magánszemély után az arányos szolgálati idõ napjainak a száma nem tölthetõ ki,
    *      kiegészítõ tevékenységet folytató társas vállalkozás mellet (53-as) START-os kedvezményt nem lehet igénybe venni,
    *      a tanulószerzõdés alapján szakképzõ iskolai tanulmányokat folytató tanuló (46-os) nem választhat ekho-s jövedelmet,
    *      munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony (41-es) esetében igazolatlan távollét kiesõ idõként nem jelölhetõ,
    *      kiesõ idõként fizetés nélküli szabadságra, gyermekápolásra, gondozásra tekintettel nem jelölhet az a szövetkezeti tag, aki vállalkozás jellegû jogviszonyban (16-os) foglalkoztatott.                                                           

Az egyszerûsített foglalkoztatásról szóló 2009. évi CLII. törvény 2010. április 1-jei hatályba lépése a továbbiakban indokolni fogja a 1008-as bevallás, illetve kitöltési útmutatója módosítását.

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 660,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra