Megszûnik a passzív táppénz

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Elfogadta a parlament az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását. Ennek értelmében megszûnik a passzív táppénz, míg a táppénzen lévõk soron kívüli ellátásban részesülhetnek. Az indítvány rendezi az egészségügyi dolgozók ügyeleti díjait és pihenõidejüket, továbbá kimondja: a szakmai kamarákba való belépés illetékmentes.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Megszûnik a passzív táppénz

Az egészségügyi salátatörvényt - amelynek célja elsõsorban a Széll Kálmán Tervben foglaltak végrehajtása - 269 igen szavazattal, 45 nem ellenében hagyta jóvá a Ház. A jogszabály július elsején lép hatályba.

A törvény célja elsõsorban a Széll Kálmán Tervben foglaltak végrehajtása. Indoklása szerint fontos, hogy a közpénzekkel való visszaélés lehetõségét minimálisra csökkentsék, s így a táppénz a biztosítási jogviszonyban álló, jellemzõen betegség miatt keresõképtelenné vált embereknek nyújtson pénzbeli ellátást.

A törvény kimondja a biztosítási jogviszony megszûnését követõ keresõképtelenség esetén járó, vagyis a passzív táppénzt eltörlését.

Rendelkezik arról is, hogy a táppénzen lévõket a járóbeteg-szakellátó intézményekben kötelesek soron kívül fogadni, ha a biztosított az ellátást a keresõképtelenségét okozó betegsége miatt veszi igénybe. Ennek indoka, hogy a táppénzen lévõk minél elõbb igénybe tudják venni az indokolt egészségügyi ellátásokat, s így hamarabb visszanyerjék munkavégzési képességüket.

A gyógyszerellátásra vonatkozó szabályok módosításának célja a gyógyszertámogatás kiadási és bevételi oldalán a költségvetési törvényben meghatározott háromszáz milliárd forintos egyenleg tartása. Az új szabályok szerint a jelenlegi 12-rõl 20 százalékra emelkednek a gyógyszergyártói befizetések, a gyártókra súlyos szabálytalanság esetén kiszabható bírság maximumát pedig 25-rõl 500 millió forintra emelik.

A gyógyszergyártókra vonatkozó szigorítások ugyanakkor két ponton is enyhültek az eredeti javaslathoz képest. A gyógyszergyáraknak júliustól 5 millió helyett 10 millió forintot kell fizetniük az orvoslátogatók után évente, de a kisebb, legfeljebb 12 orvoslátogatót foglalkoztató cégek esetében ez a tétel nem emelkedik.

A jövõben teljes mértékben megszûnik a K+F kedvezmény, vagyis az már a 2011. évi fejlesztések után sem vehetõ igénybe. Egy módosító indítvány révén viszont a gyógyszergyártók a tavalyi kutatás-fejlesztési ráfordításaik alapján 50 százalékot visszaigényelhetnek az iparági különadójukból.

Az egészségügyi törvénymódosítás rendelkezik a közoktatási intézményekben teljes körû iskolai egészségfejlesztés bevezetésérõl, valamint elõírja egy népegészségügyi stratégia és a hozzá kapcsolódó akcióterv kidolgozását is.

A javaslat elfogadásával megszûnik a Nemzeti Egészségügyi Tanács, feladatait, az új szakmai kollégiumi rendszer látja el.

Az indítvány az egészségügyi dolgozók ügyeleti idejét, díjazását is rendezi, kimondva, hogy a heti munkaidõ maximális idõtartamába az egészségügyi ügyelet teljes idõtartamát be kell számítani. Így a munkavállaló bérét a személyi alapbérére, illetve közalkalmazott esetében a garantált illetményre kell kiegészíteni abban az esetben, ha az ügyeleti feladatok, illetve az erre tekintettel kiadott kompenzáló pihenõidõ alkalmazása miatt a rendes munkaidõ egészét - egészségügyi ügyeleten kívül - nem dolgoztatta le a munkáltató.

Az egészségügyi tevékenység befejezése és a következõ munkarend szerint megkezdett egészségügyi tevékenység között legalább 11 óra megszakítás nélküli pihenõidõt kell biztosítani. Ez a folyamatos szolgáltatást nyújtó szolgáltatók esetében a felek megállapodása alapján minimum 8 órára csökkenthetõ.

A kötelezõ kamarai tagsághoz kapcsolódó módosítás szerint április 1. és június 30. között egészségügyben mûködõ szakmai kamarákba való belépés illetékmentes. Akik mégis fizettek ilyen eljárási illetéket - és ezt igazolni tudják - az állami adóhatóságnál visszaigényelhetik a befizetett összeget.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra