Megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatos változások

Forrás: Önadózó Online | Szerző: Dr. Kiss Sándor

Címkék: megváltozott munkaképesség


A 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) 1. § (2) bekezdés 3. pontja módosítása következtében a havi átlagjövedelem megállapítása során azon megváltozott munkaképességű személyek esetében, akik a rokkantsági, vagy rehabilitációs ellátás megállapítására való jogosultság kezdő napját megelőzően azért nem rendelkeznek 180 naptári napi jövedelemmel, mert a vizsgált időszakban (vagy annak egy részében) táppénzben, baleseti táppénzben részesültek, amennyiben az kedvezőbb, úgy a táppénzt, baleseti táppénzt megelőző 180 naptári napi jövedelmet kell figyelembe venni.

Rehabilitációs pénzbeli ellátás melletti munkavégzés
 
A megváltozott munkaképességű személyek pénzbeli ellátásai melletti keresőtevékenységgel kapcsolatban az Mmtv. 2012. január 1-jén hatályba lépett – eredeti – előírásai az alábbiak szerint rendelkeztek:
 
„7. § (4) A rehabilitációs pénzbeli ellátás folyósítását szüneteltetni kell arra az időtartamra tekintettel, amikor az ellátott keresőtevékenységet végez, közfoglalkoztatásban vesz részt, vagy keresőképtelen. Erre az időtartamra folyósított rehabilitációs pénzbeli ellátást az ok bekövetkezéséről való tudomásszerzést követő hónaptól járó ellátásból le kell vonni, vagy azt a rehabilitációs ellátás megszüntetése esetén vissza kell követelni.”
„13. § (2) A rokkantsági ellátást meg kell szüntetni, ha az ellátásban részesülő (...)
d) keresőtevékenységet folytat és jövedelme 3 egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga meghaladja a minimálbér 150 százalékát,”
 
Az Mmtv-nek a 2012. január 1-jétől - a törvény erejénél fogva - átforduló ellátásokra vonatkozó rendelkezései szerint, azok akiknek a korábbi ellátása
- rehabilitációs ellátássá alakult át, a komplex minősítésükig a korábbi ellátásuk szerinti kereseti határt figyelembe véve dolgozhatnak, és a felülvizsgálatot követően a jogosultsági feltételek fennállása esetén az erről szóló döntést követő harmadik hónap első napjától jár számukra a rehabilitációs ellátás, és ekkortól kell alkalmazni a rehabilitációs ellátás melletti kereső tevékenységre vonatkozó főszabályt is,
- rokkantsági ellátássá alakult át, 2012 június 30-ig korlátlanul folytathattak kereső tevékenységet, míg 2012. július 1-jétől a rokkantsági ellátás melletti kereső tevékenység főszabálya érvényesül. (Tehát három egymást követő hónapra vonatkozó havi keresetüknek az átlaga nem haladhatja meg a minimálbér 150 százalékát.)
 
Az alapvető jogok biztosának  kezdeményezésére a komplex minősítés után megállapított ellátások melletti keresőtevékenységre vonatkozó szabályok az Alkotmánybíróság elé kerültek.
 
Az Alkotmánybíróság a 40/2012. (XII. 6.) AB határozatában kimondta, hogy az Mmtv. 7. § (4) bekezdése alkotmányellenes és ezért azt megsemmisítette. Az Mmtv. hivatkozott előírása az Alkotmánybíróság rendelkezése értelmében a határozat Magyar Közlönyben történt közzétételét követő napon – 2012. december 7-én – vesztette hatályát. 
 
A rehabilitációs ellátás melletti keresőtevékenységre vonatkozó Mmtv. 7. § (4) bekezdésének megsemmisítését az Alkotmánybíróság az alábbiakra alapította: „… keresőtevékenységekből származó bármilyen csekély összegű jövedelem vagy közfoglalkoztatási bér, valamint a keresőképtelennek külön törvény rendelkezései szerint járó táppénz vagy baleseti táppénz kizárja a rehabilitációs ellátás folyósítását. A keresőtevékenység léte tehát önmagában, a keresmény nagyságától függetlenül a rehabilitációs ellátás szüneteltetését eredményezi”.
 
Emellett az Alkotmánybíróság figyelemmel volt arra is, hogy az Mmtv. 7. § (4) bekezdése alapján a keresőtevékenység „végzése” eredményezi a pénzbeli rehabilitációs ellátás szünetelését. A „keresőtevékenység végzése” fogalomba pedig minden egyszeri, eseti megbízási vagy vállalkozási szerződés is beleértendő.… Az Mmtv. 7. § (4) bekezdésének további jellegzetessége, hogy éppen az Mmtv. kifejezett céljával, ti. a megváltozott munkaképességű személyek munkaerőpiacra való visszavezetésével ellentétes hatást ér el. A rehabilitációs ellátásban részesülőket ugyanis nem a munkaerőpiacra való mielőbbi visszatérésre, hanem passzivitásra ösztönzi: arra, hogy az ellátást ameddig arra jogosultak, de legfeljebb három évig igénybe vegyék, és azután ha arra alkalmasak, munkát vállaljanak. Az érintettek, állapotuk esetleges rosszabbodása esetén a rehabilitációs ellátás folyósításának megszűnését követően rokkantsági ellátás iránti kérelmet nyújthatnak be. A rokkantsági ellátás esetében pedig csak a folytatólagosan végzett keresőtevékenység és az ennek eredményeképpen keletkező, egy adott keresetkorlát feletti jövedelem elérése vonja maga után az ellátás megszüntetését.” 
 
Az Alkotmánybíróság az Mmtv 13. § (2) d) pontjának alaptörvény-ellenességének megállapítására irányuló indítványt elutasította.
 
Előbbiekre figyelemmel az Alkotmánybíróság döntését követően a rokkantsági ellátás melletti munkavégzés korlátja változatlan maradt, viszont a rehabilitációs ellátás mellett a 2012. december 7-étől 2012. december 31-ig terjedő időszakban korlátozás nélkül lehetett kereső tevékenységet végezni.
 
Az Mmtv. 7. §-ának az „egyes törvényeknek a központi költségvetésről szóló törvény megalapozásával összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról” szóló 2012. évi CCVIII. törvénnyel megállapított 2013. január 1-jétől hatályos új (4) bekezdésében kimondja, hogy a rehabilitációs pénzbeli ellátás folyósítását szüneteltetni kell arra az időtartamra, amikor az ellátott
keresőtevékenységet végez vagy közfoglalkoztatásban vesz részt, és a munkaszerződés szerinti heti munkaideje a 20 órát meghaladja, vagy
keresőképtelen.
 
A szüneteltetés időtartamára folyósított rehabilitációs pénzbeli ellátást az ok bekövetkezéséről való tudomásszerzést követő hónaptól járó ellátásból le kell vonni, vagy azt a rehabilitációs ellátás megszüntetése esetén vissza kell követelni. A levonás legfeljebb a rehabilitációs pénzbeli ellátás 50%-áig terjedhet. [Mmtv. 7. §-ának 2013. január 1-jétől hatályos (4a) bekezdése.]

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra