Mi a teendő, ha az alkalmazott ár eltér a szokásos piaci ártól?

TAO

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2013/4 | Szerző: Berényi Mariann

Címkék: transzferár


A 2012. évre vonatkozó társasági adóbevallás elkészítéséhez nélkülözhetetlen a 2012. éves transzferár nyilvántartás elkészítése, illetve a korábban már nyilvántartással rendelkező társaság esetében a nyilvántartás aktualizálása. A transzferár nyilvántartás természetesen nem kerül beadásra a NAV-hoz a társasági adó mellékleteként, hanem a társaságnál kell őrizni és egy esetleges ellenőrzés során fel kell tudni mutatni.

A jogszabályi háttér a társasági adóalap korrekcióját írja elő. A korrekció mértékét annak függvényében kell megállapítani, hogy a szokásos piaci ártól való eltérés mennyiben csökkentette, vagy növelte a társasági adó alapját, azaz mennyi lett volna a társasági adóalap, ha az ügylet szokásos piaci áron bonyolódott volna. 
 
Az adóalapot növelni köteles az ügyletben résztvevő azon társaság, amelyik kevesebb társasági adóalapot mutatott ki az alkalmazott ellenértékkel, mint amekkora társasági adóalapja szokásos piaci áron történő szerződés esetén lett volna. 
 
Az ügyletben résztvevő azon társaság, amely több adóalapot mutatott ki az alkalmazott ár folytán és így társasági adóalapja magasabb lett, mint lett volna a szokásos piaci ár használata esetén társasági adóalapját csökkentheti, ha egyébként megfelel a további feltételeknek. A transzferár nyilvántartás hivatott a hatályos hazai és nemzetközi jogi normáknak megfelelő módszerekkel, eljárásokkal alátámasztani az adott ügyletben alkalmazott ár szokásos piaci árnak történő megfelelését, illetőleg az eltérés mértékét. 
 
A társasági adóbevallás elkészítését - a transzferár nyilvántartás készítésére kötelezett társaság esetében – kötelezően megelőzi az adóbevallás évére vonatkozó nyilvántartás elkészítése, hiszen a nyilvántartás alapján tölthető ki az adóbevallás adóalap növelő, vagy csökkentő tételei közül a szokásos piaci ár miatti korrekciós tétel.
 
A 2012. évre vonatkozó társasági adóbevallás elkészítéséhez nélkülözhetetlen a 2012. éves transzferár nyilvántartás elkészítése, illetve a korábban már nyilvántartással rendelkező társaság esetében a nyilvántartás aktualizálása. A transzferár nyilvántartás természetesen nem kerül beadásra a NAV-hoz a társasági adó mellékleteként, hanem a társaságnál kell őrizni és egy esetleges ellenőrzés során – amely irányulhat a társasági adóalap ellenőrzésére, vagy magára a nyilvántartás meglétére is – haladéktalanul fel kell tudni mutatni és ellenőrzésre átadni.
 
A társaságoknak a szokásos piaci ár alkalmazására célszerű már az év elején felkészülniük javasolt az év során kibocsátott számláikban már az általuk elhatározott árszintet alkalmazni, amely lehet megegyező a szokásos piaci árral, illetve lehet attól eltérő. 
 
Természetesen az sem tiltott, hogy az év során elszámolóárat alkalmazzanak a társaságok az egymás közötti ügyletekben, majd negyedévente, évente korrigálják azt szokásos piaci árra. Ezen eljárás buktatóira azonban felhívnám a figyelmet, mert az év végi korrekció nagyon gyakran okozhat egy esetleges adóellenőrzés során adóhiányt, amely bírságot von maga után. Körültekintő eljárással, a szerződések és számlák összhangjával, a szokásos piaci ár folyamatos évközi és évet követő, megfelelő alátámasztásával természetesen helye lehet az év végi árkorrekciónak. Azonban minden olyan év végi helyesbítés, amely nem hozható szoros összefüggésbe valamely konkrét termékértékesítéssel, vagy szolgáltatásnyújtással transzferár megállapítást vonhat maga után.  
 
Figyelemmel kell lenni továbbá az év végi kiigazításoknál az egyéb adóvonzatokra is, pl. áfa, helyi adó, stb. Gyakorlatban előforduló eljárás, mikor a külföldi anyavállalat év végén, az éves eredmény tükrében egy előre elhatározott nyereségkulcsot generálva a termékek, szolgáltatások árát módosítják pozitív, vagy negatív irányba, így biztosítva az adott, előre meghatározott nyereségrátát. A számlára pedig csak annyi kerül, korrekció. Az adóhatósági ellenőrzések sarkalatos pontja ez az eljárás, ezen jövedelemátcsoportosítás egyértelmű adóalap korrekciós tétel.
 
A jogszabályok lehetőséget adnak arra is, hogy a jövedelmeket ne csoportosítsák át a társaságok,  a különbséget csak az adóalapok körében rendezzék. Ennek ellenére az általánosan elterjedt eljárás szerint igyekeznek számlával rendezni a társaságok a profitrátában kialakult eltérést.
 
A kiigazítások nagy körültekintést igénylő feladatok. A megfelelő alátámasztás, dokumentálás a biztosítéka az adókockázat minimalizálásának.

/Az írás teljes terjedelmében az Önadózó 2013. áprilisi számában olvasható!/

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra