Mikor számlázható adómentesen a bérmunka?

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A bérmunka esetében 2010. évtõl leegyszerûsödött a szabály. Eddig adóalanyok esetében figyelni kellett, hogy a terméket elszállítják-e vagy sem. Ezen idõpontot követõen a bérmunka biztosan mentes, ha román (uniós) adóalany veszi igénybe.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Mely esetekben számlázható adómentesen a bérmunka?

A bérmunka esetében 2010. évtõl leegyszerûsödött a szabály. Eddig adóalanyok esetében figyelni kellett, hogy a terméket elszállítják-e vagy sem. Ezen idõpontot követõen a bérmunka biztosan mentes, ha román adóalany veszi igénybe.

A bérmunkával összefüggésben néhány elhatárolást meg kell tennünk, figyelemmel arra, hogy - ahogy a bevezetõben is említettük - 2011. július 1-én hatályba lépett az Európai Unió Tanácsának 282/2001/EU végrehajtási rendelete (továbbiakban: Rendelet), mely a tagállamokban közvetlenül hatályos és közvetlenül alkalmazandó. A Rendelet megállapítja, hogy szolgáltatásnyújtásnak kell tekinteni azt az ügyletet, amely kizárólag abból áll, hogy a szolgáltatás nyújtója az igénybevevõ által rendelkezésre bocsátott gépalkatrészeket összeszereli [Rendelet 8. cikk].

A Rendelet ezzel megerõsíti, hogy ha egy magyar szolgáltató Romániában csak összeszereli a román megrendelõ által a rendelkezésére bocsátott gépalkatrészeket, az a szolgáltatásnyújtás általános szabályai szerint adózik, azaz adóalany megrendelõ esetében Romániában (ekkor az román áfát a szolgáltatás igénybe vevõje fizeti), nem adóalany megrendelõ esetében pedig a nyújtó tagállamában, azaz Magyarországon (mely esetben az adót a szolgáltatás nyújtója fizeti).

Megkülönböztetendõ ettõl egyrészt az az eset, ha olyan termék értékesítése történik, mely fel- vagy összeszerelés tárgyául szolgál, mely termékértékesítésnek a teljesítési helye továbbra is ahhoz a helyhez igazodik, ahol a fel- vagy összeszerelés, illetve üzembe helyezés történik. Magyar áfa tehát csak akkor terheli az ügyletet, ha az összeszerelés belföldön történik. Ha a teljesítés helye Románia, akkor az ügyletet magyar áfa nem terheli, hanem a Romániában hatályos jogszabályok szerint adózik; ekkor az adót adóalany részére történõ értékesítés esetén a vevõ, nem adóalany esetén az értékesítõ fizeti, mely utóbbi az értékesítõ romániai regisztrációs kötelezettségét vonja maga után. Belföldi adóalany vevõ (azaz ilyen termék beszerzése) esetében, ha a teljesítés helye az összeszerelés helye alapján belföld, az adófizetésre az Áfa tv. 139.§-a értelmében a vevõ adóalany kötelezett [aki az ÁFA-bevallás 28. sorában vallja be kötelezettségét], míg nem adóalany vevõ esetében az eladó (aki ebbõl következõen adóalanyként regisztráltatni köteles magát belföldön).

Ugyancsak megkülönböztetendõ a puszta összeszereléstõl a terméken végzett munka, mint szolgáltatás, amely a termék megváltoztatását, megmunkálását, átalakítását, feldolgozását jelenti, s amely a fõszabály (37.§) alóli kivételként jelenik meg az irányelvben (és az Áfa tv-ben). A terméken végzett munka román adóalany megrendelõ esetében Romániában adózik (mely román adót a szolgáltatás igénybe vevõje fizet), nem adóalany esetében pedig a szolgáltatás tényleges teljesítési helye határozza meg az adófizetés helyét, mely lehet belföld vagy Románia, és mindkét esetben a szolgáltatás nyújtója az adófizetésre kötelezett (utóbbi esetben külföldön adóalanyként történõ regisztrálási kötelezettség mellet).

/NAV Dél-alföldi Regionális Igazgatósága:  Romániába/Romániából induló adóügyletek megítélése/

***

ÖNADÓZÓ újság - folyamatos segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra