Milyen a jó bérszámfejtõ program?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az elektronikus bevalláshoz szükséges adatok egy gombnyomással kell, hogy átkerüljenek az ABEV programjába, innen pedig az Ügyfélkapuba.

Önadózó Hírlevél – az adózók lapja online!

Gyors és pontos adózási információk heti endszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.

Milyen a jó bérszámfejtõ program?

A mai jogszabályok ismeretében komoly felkészültséget kell bizonyítani annak a bérszámfejtõnek, aki munkáját igényesen kívánja ellátni. A számviteli törvény értelmében aki bérösszesítõket is készít, annak mérlegképes könyvelõi képesítéssel kell rendelkeznie.

Véleményem szerint sokkal összetettebb a munkája ma egy bérszámfejtõnek, mint egy beosztott könyvelõnek, ezért a mérlegképes könyvelõi képesítéshez szükséges jogszabályi ismereteken túl további jogszabályokat is kell mélyen ismernie, azok összefüggéseirõl már ne is beszéljünk.

A személyi jövedelem adó és TB jogszabályokon, a nyugdíjjal, a magánnyugdíjpénztárral kapcsolatos törvények és végrehajtási rendeletek ismeretén túl tisztában kell lennie az egészségbiztosítással kapcsolatos jogszabályokkal is. Valamilyen szinten még az Áfa tv. bizonyos paragrafusait is tudnia kell, pl. egy természetbeni juttatással kapcsolatosan, vagy a dolgozó által megtérítendõ költséget illetõen. A foglalkoztatási törvény ismerete sem „hátrány”, a Munka Törvénykönyvét illik betéve tudni. Fontos tájékozódni az aktuális foglalkoztatással kapcsolatos kedvezményekrõl és pályázati kiírásokról is.

Az alkalmi munkavállalói könyvvel történõ foglalkoztatás lehetõségeit is „tálalni kell” a bérszámfejtõnek fõnöke felé, hiszen a mai árpolitika kialakításánál a legkedvezõbb foglalkoztatási formákat kell a legális keretek között kihasználni ahhoz, hogy a cég piacképes legyen.
A foglalkoztatással kapcsolatosan több olyan jogszabály létezik, mely ösztönzi a létszám bõvítését, pl. tartós munkanélküliek, gyes-rõl visszatérõk, 50 év felettiek, ill. ösztöndíjas foglalkoztatás, ezeket a szabályokat is alkalmazni kell.

Ezen munkát egy jó szoftver mindenképpen segítheti. A szoftverek egy része a felhasználója által paraméterezhetõ, egy másik része a hatályos szabályok alapján íródik, melyeket az év közbeni módosítások miatt állandóan frissíteni kénytelenek a programot írók. Az a szoftver, amelyet felhasználója paraméterez az a felhasználó számára hihetetlen felelõsséget ró, nagyon jól meg kell gondolni, hogy a jogszabályok helyes értelmezésén alapul-e a paraméterezés. Mindegyik szoftver többé-kevésbé a törzsadati beállításoktól függ, tehát ezekre a részekre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni a törzsadatok feltöltésénél ill. az évenkénti frissítések alkalmával.

Mindezek miatt a piacon néhány cég maradt csak, akik komoly bérszámfejtõ (munkaügyi) programokat írnak és fejlesztenek folyamatosan. Nyilvánvalóan a sûrû jogszabályváltozás miatt és az egyre több „kivétel” miatt nagyon megnehezedett a szakmai szerzõk és a programírók helyzete egyaránt. Az a szerencsés szoftverfejlesztõ cég, ahol a programozó a jogszabályi hátteret is ismeri olyan mélységben, hogy önmaga is képes egy bérszámfejtõ feladatát elvégezni. Ilyen kevés van. Az a szerencsés szituáció, ha a szakmai szerzõ mellett van egy olyan szoftveres team, aki legalább alapjaiban tisztában van a jogszabályok dzsungelével.

A bérprogramtól ma már elvárható, hogy a törzsadatokból kinyert adatok alapján személyre szabott munkaszerzõdést lehessen készíteni. A munkaszerzõdés mellé csatolandó tájékoztatást a különféle nyilatkozatokat, kereseti igazolásokat, automatikus kinyomtatással tudja elkészíteni a szoftver.

A számfejtéseknél a munkabéren kívül a társasági tagi jogviszony alapján fizetendõ jövedelmeket, alkalmi munkavállalók nyilvántartását, START-kártyások kedvezményeit, ösztöndíjas foglalkoztatási formában dolgozók különleges jogviszonyát is le kell kezelni. Az õstermelõk negyedéves bevallására is képesnek kell lenni a programnak, hiszen õket is elektronikus úton kell jelenteni, ugyanígy az iskolaszövetkezeti tagok jövedelmének nyilvántartását is meg kell oldani.

Természetesen a leszámfejtett adatokat megfelelõen kell, hogy tükrözzék a bérjegyzékek, a szükséges kimutatások, a benyújtott bevallások. Eleget kell tennie a programnak a munkaügyi ellenõrök által is elvárt olyan bérkimutatásnak melyet a dolgozónak kell 1 példányban átadni a bérkifizetés alkalmával, ezen nyilvántartásnak olyan adatokat kell tartalmazni az MT elõírása alapján, melybõl a számfejtés helyességét ellenõrizni lehet.

Az elektronikus bevalláshoz szükséges adatok egy gombnyomással kell, hogy átkerüljenek az ABEV programjába, innen pedig az Ügyfélkapuba.

A bérszámfejtés folyamán szinte elkerülhetetlen az, hogy késõbb bármilyen adat helytelen volta miatt ne kelljen önrevíziózni. A programnak képesnek kell lennie arra, hogy tartalmazza az eredeti és a módosított adatokat is, a módosítás alapján pedig az önrevíziót kevés kézi ráhatással tudja elkészíteni a bérszámfejtõ.

A bérszámfejtéshez szorosan kapcsolódik a foglalkoztatottak bejelentése is, így a törzsadatok alapján az APEH-nak küldendõ biztosítotti bejelentések automatikus kinyomtatása is szükségszerû, valamint a T1041-es bevallás elkészítése.

Ne feledjük el, hogy még 2008-ban a NYENYI-t is jelentenünk kell, és valamilyen szinten az adatszolgáltatással kapcsolatos igazolásokat és jelentéseket is el kell készíteni. Szükséges, hogy az általunk használt program ezeket is tudja.

Az alkalmazottak bevallásán túl az egyéni vállalkozók 58-as bevallásához, valamint a havi és negyedéves bevallók 01-es, az éves bevallók 03-as bevallásához szükséges adatok is rendelkezésre állnak, tehát a programnak szükségszerûen tudnia kell ezeket az adatokat elõállítani és átadni az ABEV-nek. Az év végi jövedelemigazolások aktuális nyomtatványnak megfelelõ adatait automatikussá teheti a bérszámfejtõ program.

Amennyiben munkaviszony megszûnése következik be a jogszabály szerint, a munkában töltött utolsó napon meg kell kapnia a biztosítottnak a teljes idõre járó jövedelmet, ez lehet, hogy több hónapot érintõ számfejtést jelent, mégis az adott hónapban kell kifizetni, akár végkielégítéssel együtt is. A kilépéssel kapcsolatos adatlapok, igazolások, automatikus kinyomtatása is segíti a munkát. A megfelelõ szoftver ezeket a problémákat is lekezeli. Egyre több munkát ad a kötelezõ statisztika, melyhez minden adat rendelkezésre áll, és a jó programozó gondol a statisztika éhségére is.

Kívánatos, hogy egyik évrõl a másik évre a cégnek és abban alkalmazott foglalkoztatottaknak a törzsadatait a lehetõ legkisebb munkával lehessen átvinni az új állományba. Ugyanilyen elvárás, hogy átalakulás esetén a jogutód cégbe lehessen gombnyomással átvinni egy menüpont segítségével a szükséges személyi törzset.

Az már a „hab a tortán”, ha egy program üzemegységenként (részlegenként) tudja a bér és óraadatokat szétválogatni, mert ezen adatok elengedhetetlenül szükségesek az önköltségszámításhoz.

(...)

A teljesség igénye nélkül igyekeztem összeszedni azokat a szempontokat melyek egy nagyon egyszerû bérszámfejtõ programtól is elvárhatók.

Palik Vera
/Az írás teljes terjedelemében az Önadózó 2007/11. számában olvasható/

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

LÍZING KÉZIKÖNYV - Szerzõ: Junkertné Szûcs Zsuzsanna, Ára: 4.990,-Ft, Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

VAGYONGYARAPODÁS ÉS ADÓELLENÕRZÉS - Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? Kézikönyv adózóknak. Ára: 9.900,-Ft + 155,-Ft postaköltség. Szerzõ: dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 132. oldal, iratmintákkal, esetgyûjteménnyel. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu - Megrendelés: info@onadozo.hu

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra