Milyen szakmákat teremt a mesterséges intelligencia?

Forrás: Nestcom

Címkék: mesterséges intelligencia, AI


Az AI több dimenzióban is mélyreható változásokat hoz. Hatással van a társadalomra, a technológia fejlődésre és ezek mentén a korunkat meghatározó szakmai igényekre. Az utóbbi évben rengeteg írást született az AI által veszélyeztetett szakmákkal kapcsolatban, de kevés figyelmet kapott az, hogy milyen új lehetőségeket teremt.

A felnőttképzési szektor már reagált a trendekre, és olyan tanfolyamokat kínál, amelyek az AI különböző területein adnak felkészítést, például a chatGPT prompter használatára.

Fekete Csaba Csongor, több, mint 20 éves tapasztalattal rendelkező AI szakértő részletes körképet készített az AI-szakemberek jelenlegi tanulási irányairól, mutatva, hogy mely területeken lehet várni új munkakörök megjelenését az álláshirdetésekben.

Felhasználói eszközök szakértői:

Az AI felhasználói eszközök szakértői olyan szakemberek, akik az AI alkalmazásában specializálódtak, különös tekintettel az olyan felhasználói eszközökre, mint például a ChatGPT vagy a DALL-E. Mély ismeretekkel rendelkeznek ezekről a specifikus eszközökről és segíteni tudnak a felhasználóknak a hatékony promptok írásában (azaz a hatékony szöveges utasítások megfogalmazásában az AI alapú eszközök használata során).

Tehát ezek a szakértők támogatást nyújtanak a felhasználóknak az AI eszközök hatékonyabb használatához és optimalizálásához. Folyamatosan nyomon követik az AI területén történő fejlesztéseket és újításokat, ami segíti őket abban, hogy mindig naprakészek legyenek a legújabb trendekkel és technológiákkal kapcsolatban.

Elméleti, filozófiai hátterű management tanácsadók, futurológusok:

Ezeknek a szakembereknek az elsődleges feladata az AI alapvető elméleti kérdéseinek megértése és elemzése. Ez magában foglalhatja az intelligencia definícióját, az AI működési elveit, és az algoritmusok mögötti alapelveket.

A filozófiai megközelítés révén segítenek értelmezni az AI-t társadalmi és etikai szempontból. Képesek átgondolni az AI alkalmazásainak társadalmi következményeit és, hogy miként illeszkedik ez a technológia a szélesebb társadalmi keretekbe.

A futurológusok a várható trendeket elemzik az AI terén, beleértve azokat az innovációkat, amelyek változásokat hoznak a társadalomban és a gazdaságban. Ez segíti az előrejelzéseket és a hosszú távú tervezést. A futurológusok segítik a jogi és etikai keretek kidolgozását, amelyek támogathatják az AI felelős alkalmazását.

Ezen szakemberek közös célja, hogy segítsenek a társadalomnak megérteni és megfelelően reagálni az AI technológia fejlődésére. Ezzel együtt hozzájárulnak az AI szabályozási és etikai kereteinek kialakításához, amelyek támogatják az emberek jogait és az AI felelős alkalmazását a mindennapi életben és a szervezetek vezetésében a versenyképesség fenntartása mellett.

Egyedi AI modellek oktatására és bevezetésére képzett, tapasztalt szakértők:

Ők azok a szakemberek, akik képesek egyedi AI modellek létrehozására, oktatására, valamint azok hatékony bevezetésére.

Először azonosítják az üzleti vagy ipari igényeket, amelyekre egy egyedi AI modell megoldást nyújt. 

Ezt követően kifejlesztik azokat az egyedi AI modelleket, amelyek alkalmasak a konkrét probléma megoldására. Ez magában foglalja a megfelelő algoritmusok, adatfeldolgozási stratégiák és értékelési metrikák meghatározását és kidolgozását.

A szakértők nem csak maguk készítik el az AI modelleket, hanem oktatják és továbbképzik a felhasználókat és más szakembereket a modellek használatára.

AI Foundation modelleket, PyTorch/TensorFlow keretrendszereket fejlesztők

Olyan szakemberek, akik közvetlenül részt vesznek olyan alapvető AI modellek és keretrendszerek fejlesztésében, amelyek a széles körű alkalmazásokhoz szolgálnak alapul; például OpenAI, Google, NVIDIA vagy a Meta szintű rendszerek. Tevékenységük a kutatásfejlesztés, ők hozzák létre azokat az eszközöket és technológiákat, amelyek lehetővé teszik az AI rendszerek működését. Az általuk készített modelleket gyakran "foundation" vagy "alap" modelleknek nevezik. A foundation modelleket nagy mennyiségű adaton tanították, és ezekre később specifikus feladatokra adaptálhatók, transzformálhatóak.

A PyTorch és TensorFlow két népszerű, nyílt forráskódú tanulási keretrendszer, amelyeket széles körben alkalmaznak mesterséges intelligencia (AI) alkalmazások fejlesztéséhez. Azt, hogy egy fejlesztő melyik keretrendszerben kezd dolgozni, az függ a projekt specifikációjától.

„A fenti specialisták alkotják az AI szakértői réteget, akik számos területen járulnak hozzá az AI technológia fejlődéséhez és alkalmazásához a mindennapi életben. Ezeknek köszönhetően sokkal gyorsabban tudunk vállalatok és ügyfeleik számára értéket teremteni. Kíváncsiak vagyunk, hogy a jövőben milyen további utakat nyit az AI, milyen lehetőségeket fog még teremteni, hogyan fognak tevékenységek átalakulni” – foglalta össze kategorizálását Fekete Csaba Csongor.

Az AI kétségtelenül formál a világon, de nem csak veszélyekkel jár, hanem sokkal több új lehetőségeket is teremt. A szakértők aktívan reagálnak a változásokra, biztosítva, hogy az AI felelős és hatékony eszköz maradjon a társadalom és az ipar számára. Ahogy az AI tovább fejlődik, a különböző szakemberek összefogva járulnak hozzá a technológia felelős és etikus irányításához, nyitva egy olyan jövő felé, amelyben az AI valódi pozitív változásokat hoz az életünkben.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra