Mire jó a faktroing?

JOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: faktoring


A faktorálás lényegében pénzkölcsönzés számlakövetelés megvásárlása ellenében. Ezen belül a faktor megvásárolja a szállító/eladó számlakövetelését azonnali fizetés mellett; kezeli a vevőköveteléseket és ezzel könyvvezetési feladatokat lát el; beszedi a számlaköveteléseket, illetve védelmet nyújt az adósok fizetési késedelme, mulasztása ellen.

A statisztikák azt mutatják, hogy a nemzetközi faktoring ágazat sokkal jobban élte túl a pénzügyi válságot és a globális recessziót, mint az egyéb pénzügyi szolgáltatást kínáló szektorok, s az idén a magyar faktoring piac is újra beindult - mondta Csáki Ferenc, a Magyar Faktoring Szövetség elnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
 
Kiemelte: a világ faktoring forgalma mintegy 5 százalékkal bővült 2013-ban az előző évhez képest, Európában, amely a világ faktoring forgalmának 60 százalékát adja, több mint 4 százalékos volt a növekedés. Az elmúlt 5 évben a világ faktoring piaca 74 százalékkal, míg az európai 54 százalékkal bővült.
 
Csáki Ferenc rámutatott: a hazai faktoring piac 2013-ban, a nemzetközi trendekkel ellentétben, nem tudott az európai számokhoz hasonló fejlődést bemutatni. A magyar vállalkozásoknak lebonyolított bruttó faktorált forgalom 2013-ban 790 milliárd forint volt, 8 százalékkal csökkent az előző évhez képest - mondta a szövetség elnöke.
 
Csáki Ferenc kifejtette: az elmúlt években a faktoring volt az egyetlen finanszírozási konstrukció, amely - különösen az elmúlt 2 évben - növekvő kihelyezett állománnyal tudta finanszírozni ügyfeleit.
 
Elmondta: a kihelyezett, finanszírozási állomány 2012-ben 111 milliárd forint volt, 2013-ban 117 milliárd forintot ért el, tavaly közel 6 százalékkal növekedett. A faktoring részaránya a kis- és középvállalkozások (kkv-k) éven belüli forgóeszköz finanszírozásában tovább emelkedett, és a becslések szerint összege a teljes finanszírozási volumen 15 százaléka körül alakul - tette hozzá.
 
Jelezte: a követelések 37 százalékát olyan faktoring konstrukcióban finanszírozták, ahol a faktorcég vállalta a vevő nemfizetéséből eredő veszteség kockázatát. A visszkereset-mentes finanszírozás aránya évről-évre nő, amely tükrözi az ügyfelek piaci óvatosságát és igényét a nagyobb pénzügyi biztonságra - mutatott rá az elnök.
 
Kifejtette: az elmúlt hónapokban két támogatott konstrukciót is bevezettek, az Eximbank euró alapú exportfaktoring konstrukciója, illetve a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjában (nhp) jelent meg új termékként a faktoring. Ismertette: az Eximbank konstrukciója augusztustól még csak közvetlenül az exportra vehető igénybe, ám a későbbiekben az exportáló cégek beszállítói számára rendelkezésre áll, maximum 5 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM) mellett.
 
Csáki Ferenc kiemelte: az nhp-ban elérhető faktoring iránt óriási lenne az érdeklődés, ennek eredményeként akár 25 százalékkal is bővülhetnek a kihelyezések, ám a konstrukció feltételei nem teszik lehetővé, hogy az MNB forrást rulirozó jelleggel (azaz éven belül akár többször is) igénybe vehesse egy faktorcég.
 
Elmondta: ez nagyrészt abból adódik, hogy az MNB havi elszámolást tud kezelni, míg a faktoring esetében napi jellegű a finanszírozási igény. A hónap során tapasztalt változásokat a havi egyszeri lehívás miatt a faktoring cég kénytelen piaci forrásból pótolni, ezt ugyanakkor a 2,5 százalékos nhp-hitel kamaton nem lehet kigazdálkodni. További gond, hogy állami vagy uniós támogatást faktoringgal nem lehet az nhp-keretében finanszírozni - fűzte hozzá.
 
Csáki Ferenc elmondta: tovább tárgyalnak az MNB-vel a feltételekről, remélik, hogy ősztől javítanak az előírásokon. Eddig nhp-s faktoring kihelyezés még nem történt.
 
A hosszú múltra visszatekintő faktorálás lényegében pénzkölcsönzés számlakövetelés megvásárlása ellenében. Ezen belül a faktor megvásárolja a szállító/eladó számlakövetelését azonnali fizetés mellett; kezeli a vevőköveteléseket és ezzel könyvvezetési feladatokat lát el; beszedi a számlaköveteléseket, illetve védelmet nyújt az adósok fizetési késedelme, mulasztása ellen.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra