MNB: a kkv-szektor lassította a vállalat hitelezés zsugorodását

KKV

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: növekedési hitel


Az idei év első negyedévében a teljes vállalati szektor hitelállománya 1,3 százalékkal mérséklődött, ami érdemi lassulást jelent a korábbi évek 3-4 százalékos állományleépüléséhez képest. A kis-és középvállalkozásoknál (kkv) azonban a hitelállomány 0,5 százalékkal nőtt, jelentős részben az MNB növekedési hitelprogramjának (nhp) jóvoltából - derül ki a jegybanknak a hitelezési folyamatokról pénteken kiadott negyedéves elemzéséből.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megbízásából tavasszal készült vállalati kérdőív eredményei azt támasztják alá, hogy az új hitelt felvevő vállalatok csaknem fele az nhp híján nem vett volna fel kölcsönt. A jegybank Hitelezési folyamatok című kiadványa kiemeli, hogy az nhp második szakaszában még hangsúlyosabb az új beruházási hitelek szerepe: május végéig az új szerződések összege majdnem 175 milliárd forintot tett ki, amiből mintegy 132,4 milliárd forint új beruházásihitel-kihelyezés volt. Az átlagos futamidő 6,5 év körül alakult, jóval hosszabb a 2012-ben folyósított kkv-hitelek 2,3 éves lejáratánál.

A hiteltranzakciók értékének - a lehívások és törlesztések egyenlegének - csökkenése a devizahitelek nettó törlesztéséből eredt, ezzel szemben folytatódott a hosszú lejáratú vállalati forinthitelek térnyerése - állapította meg a jegybank.

Az MNB-nek a hitelezési folyamatokról kiadott negyedéves elemzéséről tartott háttérbeszélgetésen elmondták: a jegybank értékelése szerint az idei első negyedévben nem változtak érdemben a vállalati hitelfeltételek, a válság hatására bevezetett szigorítást a bankrendszer még nem építette le, a feltételek továbbra is szigorúnak számítanak.

Vonnák Balázs, az MNB igazgatója elmondta: a vállalati szegmensben a piaci alapú forinthiteleknél csökkent a kamatszint, lekövetve a jegybanki alapkamat csökkentését, a felárak továbbra is kedvezőek nemzetközi összehasonlításban.

Elmondta: a teljes vállalati hitelállományban a mérséklődés főként a devizahiteleknél következett be, az új szerződéseket tekintve a rövid futamidejű hitelek volumene visszaesett.

Kiemelte: fokozatosan nő a jegybank növekedési hitelprogramja (nhp) második szakaszának a kihasználtsága. Kifejtette: az nhp második szakaszában 2014 május végéig összesen 5099 új beruházási hitelre kötöttek szerződést a kereskedelmi bankok, ami jóval magasabb, mint az első, 2013 júniusától augusztusáig tartó szakasz keretében leszerződött 3679 új beruházási hitel.

Elmondta: folytatódott a háztartások hitelállományának leépülése, ez teljes egészében a devizahitelek mérséklődésében nyilvánult meg. Hozzátette: a visegrádi országok közül a háztartások hiteleit tekintve egyedül Magyarországon figyelhető meg az állomány csökkenése.

A jegybank igazgatója elmondta: a hitelezési felmérés alapján a háztartások esetében tovább enyhültek a fogyasztási hitelek feltételei, miközben a lakáshitelek feltételeit nem változtatták meg a bankok.

Kérdésre válaszolva Vonnák Balázs elmondta: az nhp első szakasza egy-két év távlatában 0,4-0,6 százalékkal járul hozzá a GDP bővüléséhez, míg a második szakaszban eddig megkötött hitelszerződések 0,2 százalékkal emelhetik a GDP-t.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra