Módosulhat a cégek beszámolóinak letétbe helyezése


Módosulhat a cégek beszámolóinak letétbe helyezése, az erről szóló jogszabály tervezete a kormány honlapján jelent meg kedden.

A tervezet szerint amennyiben egy társaság beszámolójában szereplő cégadatok nem egyeznek meg a cégbírósági adatokkal, a beszámoló nem tehető közzé, ellenben ha a társaság a hibás beszámolóját utóbb - kijavításra - visszavonja, akkor a rossz és a jó beszámoló is megtekinthető lesz a céginformációban.
 
A 2008-as üzleti évtől a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások már csak elektronikusan adhatják le az éves mérlegbeszámolóikat. Ez azzal jár, hogy május 15. és 31. között mintegy 450 ezer beszámoló érkezik be az elektronikus beszámoló rendszerbe. A rendszer 2012. szeptember 1-je óta összeveti a beszámoló mellé csatolt elektronikus űrlap cégadatait a cégbírósági cégjegyzékben szereplő adatokkal.
 
Amennyiben az adatok nem egyeznek - például más cégnév szerepel a két adatsorban -, akkor a beszámoló nem kerül fel a rendszerbe. Egyúttal a céginformációs szolgálat - elektronikusan - értesíti a beszámoló beküldőjét, valamint az adóhatóságot is. Ilyenkor a beszámolót be nem nyújtottnak kell tekinteni.
 
Előfordul az is, hogy a cégadatok egyeznek, a beszámoló felkerül az adatbázisba, de a társaság utóbb rájön arra, hogy hibás a beszámoló. Ilyenkor helyén marad a régi - hibás - beszámoló, de mellette megjelenik a kijavított is. Azért, hogy az érdeklődők számára nyilvánvaló legyen az adott évre szóló két beszámoló oka, a hibásra felkerül "a cég kérésére visszavont" megkülönböztető jelzés.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra