Munkát terhelõ adó mértéke OECD-térségben

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A munkát terhelõ adók és társadalombiztosítási járulékok átlagosan nõttek az OECD-térségben, Magyarországon azonban csökkentek 2010-ben elsõsorban jövedelemadó-kulcsot érintõ reformok miatt - derül ki a Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán nyilvánosságra hozott jelentésébõl.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Az OECD-térség egészében nõtt, Magyarországon csökkent a munkát terhelõ adó mértéke

A szervezet tanulmánya szerint a munkát sújtó adóterhek a 34 OECD-tagállam közül 22-ben emelkedtek. Nagyobb mértékben Hollandiában, Spanyolországban és Izlandon nõttek, míg a legnagyobb esés Dániában, Görögországban, Németországban és Magyarországon volt. A növekedés mértéke ugyanakkor átlagosan nem volt jelentõs - állapította meg a párizsi székhelyû OECD.

Az OECD emlékeztet arra, hogy a munkabéreket terhelõ, a munkavállalók és munkáltatók által egyaránt fizetett adók és társadalombiztosítási járulékok komoly szerepet játszanak a vállalatok munkaerõt érintõ döntéseiben, illetve a lakosság munkára ösztönzésében. A szervezet szerint a gazdaság növekedése és a költségvetési stabilitás helyreállítása érdekében a kormányzatoknak a magasabb jövedelemadók helyett inkább az ingatlanadókhoz hasonló indirekt adózási formákat kellene elõnyben részesíteniük, valamint a forgalmi adók és személyi jövedelemadók bázisának szélesítésére kellene törekedniük.

Az OECD számításai szerint Magyarországon, az átlagos jövedelmû magánszemélyek esetében 6,7 százalékponttal csökkent az adóék az alacsonyabb munkáltatói társadalombiztosítási járulék és jövedelemadó-kulcs miatt. Németországban 1,8 százalékponttal volt alacsonyabb ez a mutató. Izlandon 3,3 százalékponttal, Spanyolországban 1,4 százalékponttal, míg Hollandiában 1,2 százalékponttal nõtt az adóék.

Az elõzõ évben a két gyermekes, átlagkeresetû családokban Franciaország (42,1 százalék), Belgium (39,6 százalék) és Olaszországban (37,2 százalék) volt a legmagasabb az egy keresõre esõ adóék. A legalacsonyabb Új-Zélandon (-1,1 százalék), Chilében (6,2 százalék) és Svájcban (8,3 százalék) volt ez a szám. Ebben az összehasonlítási kategóriában az OECD-átlag 24,8 százalék volt, míg Magyarországon 36,3 százalék.

Az átlagkeresetû, gyermektelen magánszemélyek esetében Belgiumban (55,4 százalék), Franciaországban (49,3 százalék) és Németországban (49,1 százalék) volt legmagasabb az adóék. A legalacsonyabb Chilében (7 százalék) és Mexikóban (15,5 százalék) volt. Ebben a kategóriában az OECD-átlag 34,9 százalék volt, míg Magyarországon 46,4 százalék.

A szervezet közleményében hangsúlyozza, hogy több államban a kötelezõ magánnyugdíj-pénztári befizetések miatt magasabb terhek sújtották a munkavállalók béreit, ám ezek a terhek nem jelentkeztek a közzétett adatokban, mivel nem minõsülnek adófizetésnek.

Az OECD-jelentés Magyarországra vonatkozó fejezetében arról tájékoztat, hogy az adóék az elmúlt 11 évben 6-8 százalékponttal csökkent valamennyi vizsgált családforma esetében. Ugyanakkor kiemeli, hogy a magyarországi adóék még mindig 9-13 százalékkal magasabb az OECD-átlagnál. Magyarországon az átlagkeresetû magánszemélyek kevesebb, mint 54 százalékát, a magasabb jövedelmû magánszemélyek kevesebb, mint 48 százalékát kapják meg annak az összegnek, amelyet munkáltatóik foglalkoztatásukra költenek (teljes munkaköltség).

Az adóék - a szervezet tájékoztatása szerint - a munkáltató és a munkavállaló által fizetett, a kapott támogatások összegével csökkentett adóteher és a teljes munkáltatói munkaköltség hányadosa.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra