Munkavállalók mobilitását célzó juttatásokhoz kapcsolódó kedvezmények

TAO

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: mobilitási célú lakhatási támogatás


Eltérő rendelkezés hiányában az adózó több jogcímen is igénybe veheti a mobilitási céllal összefüggő csökkentést, az azonban nem haladhatja meg a pozitív adózás előtti eredmény összegét, ez ugyanis az adóalap-kedvezmény korlátja. 

A társasági adóban adóalap-csökkentő tételként érvényesíthető a költségkénti elszámoláson túl
- a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti munkásszállás
- - bekerülési értékeként, a bekerülési értékének növekményeként kimutatott összeg a beruházás, felújítás befejezésének adóévében,
- - céljára bérelt ingatlan bérleti díjaként az adóévben elszámolt összeg,
- - fenntartására, üzemeltetésére az adóévben elszámolt összeg;
- az adózó által a munkavállalói számára bérlakás céljából épített és e tevékenységet közvetlenül szolgáló, hosszú élettartamú szerkezetű épület bekerülési értékeként, a bekerülési értékének növekményeként kimutatott összeg a beruházás, felújítás befejezésének adóévében. 

A bérlakáshoz kapcsolódó kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy a bérlakás olyan, legalább heti 36 órás munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló és vele együtt lakó közeli hozzátartozója elhelyezésére szolgáljon, akinek
- nincs lakóhelye azon a településen, ahol a munkahelye van, továbbá
- lakóhelye és munkahelye legalább 60 kilométerre van egymástól, vagy a munkahelye és lakóhelye között naponta, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazási ideje a 3 órát meghaladja.

A kedvezmény igénybevételére nincs lehetőség, ha az adózó kapcsolt vállalkozásának minősülő munkavállalóját, ennek hozzátartozóját szállásolja el.

Eltérő rendelkezés hiányában az adózó több jogcímen is igénybe veheti a mobilitási céllal összefüggő csökkentést, az azonban nem haladhatja meg a pozitív adózás előtti eredmény összegét, ez ugyanis az adóalap-kedvezmény korlátja. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra