NAV: évente 15 milliárd dollárnyi pénzmosás

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A becslések szerint mintegy 15 milliárd dollárnyi pénzt moshatnak tisztára Magyarországon egy év alatt - mondta Sors László, a Nemzeti- Adó és Vámhivatal (NAV) bûnügyi elnökhelyettese pénteken a fõvárosban tartott sajtótájékoztatón.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

NAV: évente 15 milliárd dollárnyi pénzt moshatnak át Magyarországon

Az elnökhelyettes a pénzmosás elleni küzdelemrõl szóló konferencia sajtótájékoztatóján elmondta: komoly paradigmaváltásra volt szükség a magyar bûnüldözõ szervek részérõl, hogy az ilyen bûncselekménytípust megfelelõ módon üldözni tudják. Tavaly mindössze nyolc vádemelés született ilyen ügyben, idén pedig már több tucatnyi - fûzte hozzá.

A közhiedelemmel ellentétben a pénzmosás hátterében általában nem kábítószer-kereskedelem vagy prostitúció, hanem gazdasági bûncselekmény áll. Fontos az állampolgári bejelentéseket ösztönözni, tavaly például hétezer bejelentés érkezett a NAV-hoz, fõleg a bankszektorból - mondta.

Magyarországon a pénzmosás hátterében általában adócsalás, sikkasztás és hûtlen kezelés áll; az elkövetõk között gyakran strómanokat és külföldi állampolgárokat találnak.

A sajtótájékoztatón bemutattak egy nemrégiben felderített ügyet: egy debreceni könyvelõiroda vezetõje által létrehozott bûnszervezet hamis iratok, banki igazolások felhasználásával 300 millió forintnyi hitelt vett fel különbözõ bankoktól, amelyet aztán nem fizetett vissza. A felvett pénzt késõbb egy legálisan létrehozott vállalkozás bevételeként tüntették fel. Mindezért akár húsz év szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság az elkövetõkre. A bûnszervezet lebukása után lefoglalták a gyanúsítottak vagyonát, így a kár nagy része megtérült - ismertették a tipikusnak mondott esetet.

A konferencia elsõ napján, csütörtökön a pénzmosás volt a téma, a második napon pedig az offshore-jelenségek elemzésével foglalkoznak a résztvevõk.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra