NAV: közeleg az egyszerûsített bevallás határideje

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Legkésõbb február 15-ig - jövõ keddig - lehet az egyszerûsített bevallás választásáról szóló nyilatkozatot eljuttatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) - figyelmeztet az adóhatóság, hozzátéve, hogy a február 15-i határidõ jogvesztõ hatályú.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

NAV: közeleg az egyszerûsített bevallás határideje

A magánszemélyek az idén is választhatják az állami adóhatóság közremûködésével elkészített egyszerûsített bevallást személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségük teljesítéséhez. Az egyszerûsített bevallást két éve vezette be az adóhatóság. Lényege, hogy az adózó egy nyilatkozattal megbízhatja a NAV-ot, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján készítse el számára a személyre szóló szja-bevallási ajánlatot. A nyilatkozat rendkívül egyszerû, ugyanis nem kell számadatokat feltüntetni, elegendõ "x"-szel jelölni az adókötelezettség szempontjából legfontosabb tényeket, például, hogy a magánszemély 2010-ben értékesített-e ingatlant.

Azoknak, akik élni kívánnak ezzel a lehetõséggel, február 15-ig kell elküldeniük az adóhatóságnak a 1053Ny számú nyilatkozatot, amely az egyszerûsített bevallás választására jogosult személyek esetében megtalálható a bevallási egységcsomagban, illetve letölthetõ a www.nav.gov.hu internetes oldalról, továbbá beszerezhetõ az ügyfélszolgálatokon is.

A NAV által elkészített bevallási ajánlatot április 30-ig kapják kézhez az adózók. Amennyiben a bevallási ajánlatban lévõ adatok megegyeznek az adózónál lévõ igazolásokkal, aláírva vissza kell küldeni az adóhivatalnak, amivel érvényessé válik az adóbevallás. Eltérõ adatok esetén az adózó kijavíthatja vagy kiegészítheti a bevallási ajánlatot visszaküldése elõtt. Az aláírt bevallás visszaküldésének határideje május 20.

Az egyszerûsített bevallást azok a magánszemélyek választhatják, akik nem kértek munkáltatói adómegállapítást, és az adóévben kizárólag munkáltatótól és/vagy kifizetõtõl származó, bevallási kötelezettség alá esõ bevételt szereztek, amelybõl adót vagy adóelõleget vontak le. Egyszerûsített bevallási nyilatkozatot tehet például az, akinek a bevallásköteles jövedelme ingatlan átruházásából származott (akkor is, ha adókiegyenlítést akar igénybe venni), vagy ingó vagyontárgy értékesítésébõl, vagyoni értékû jog átruházásából (például haszonélvezeti jog, használati jog, földhasználat) vagy termõföldnek nem minõsülõ ingatlan bérbeadásából, kifizetõtõl.

Választhatja továbbá többek között az is, aki alkalmi munkavállalói könyvvel vagy egyszerûsített foglalkoztatás révén is szerzett bevételt, életjáradékból, osztalékból, értékpapír-kölcsönzésbõl származott jövedelme, akinek vállalkozásból kivont jövedelme keletkezett, az szja törvényben meghatározott sorrendben kíván összevont adókedvezményeket érvényesíteni, rendelkezni kíván nyugdíj-elõtakarékossági és/vagy önkéntes pénztári számla javára, vagy akinek visszafizetendõ adókedvezménye keletkezett.

Kérheti az egyszerûsített bevallást az is, aki valamely bevétele után az egyszerûsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai szerint kíván adózni, ha az Ekho-törvény szerinti különadó fizetésére nem kötelezett, valamint a kifizetõtõl nem vállalta át az ekho megállapítását, bevallását és megfizetését, továbbá jogszerûen választotta ezt az adózási módot, és a kifizetõ az õt terhelõ adót levonta.  

Nem választhatja az egyszerûsített bevallást, akinek egészségügyi hozzájárulásra elõlegfizetési kötelezettsége keletkezett, aki az adóévben tartós befektetésbõl származó jövedelmet vagy a 98 százalékos különadó hatálya alá tartozó bevételt szerzett.

Az szja törvény rendelkezései szerint nem adhatnak be ilyen nyilatkozatot az egyéni vállalkozók, bizonyos feltételek fennállásakor a mezõgazdasági õstermelõk, vagy akik az ingatlant - egyéni vállalkozónak nem minõsülõ - bérbe adó magánszemélyként értékcsökkenési leírást számolnak el az szja törvény 11. számú mellékletének rendelkezése szerint. Akinek privatizációs lízingbõl, árfolyamnyereségbõl származott jövedelme, aki fizetõ-vendéglátó tevékenységére tekintettel a tételes átalányadózást választotta, akinek 2010-re áthúzódó végkielégítés miatt (is) van adókötelezettsége vagy a 2010-ben kapott végkielégítését az adóévek között megosztja, ugyancsak nem választhatja az egyszerûsített bevallást.

A nyilatkozat választásának részletes feltételeit a kitöltési útmutató tartalmazza.

***

ÖNADÓZÓ - a szakmai segítség!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra