Nem vagyok hajlandó kitakarni a fénymásolt igazolványképet!

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: Dr. Szabó Tibor

Címkék: pénzmosás, ügyfélátvilágítás


Egyre több helyről hallok olyan véleményt, hogy könyvelőnek, adótanácsadónak, könyvvizsgálónak, ügyvédnek, banknak – amikor elvégzik a pénzmosás elleni törvény (Pmt.) szerinti kötelező ügyfél-átvilágítást, és ennek keretében lefénymásolják az ügyfél személyi igazolványát – akkor ezt csak úgy tehetik, ha az okmányon kitakarják az ügyfél fényképét. Véleményem szerint ennek nincs jogi alapja, amúgy pedig a képmás kitakarását az okirat fénymásolásának műveletében felesleges adminisztrációs tehernek is gondolom, azon túl, hogy nem is igazán érzékelem, hogy ezzel a művelettel és az ilyen tartalmú fénymásolópapír őrzésével az ügyfélnek a képmáshoz való joga bármilyen fokban sérülne. Vagy ha igen, azt nem a fénymásolás, hanem a törvényi előírás okozza.

Vannak jogászok, akik elég idegesítőek tudnak lenni. És vannak jogterületek, amelyek szinte vonzzák az ilyen típusokat. Egy ilyen terület az adatvédelem, és képviselői, az adatvédelmi jogászok. Nem elég, hogy ránkszabadult a pénzmosás elleni mizéria – jönnek nyomában az adatvédelmi okoskodók is. 
 
Szeretném leszögezni, hogy az adatvédelemmel nincs semmi problémám, fontos és lényeges terület ez is. Probléma azzal van, ha valakik ezt mindenekfelett állónak tekintik, és túlterjeszkednek az adatvédelem igazi funkcióján.
 
Egyre több helyről hallok olyan véleményeket, hogy könyvelőnek, adótanácsadónak, könyvvizsgálónak, ügyvédnek, banknak – amikor elvégzik a pénzmosás elleni törvény (Pmt.)  szerinti kötelező ügyfél-átvilágítást, és ennek keretében lefénymásolják az ügyfél személyi igazolványát – akkor ezt csak úgy tehetik, ha az okmányon kitakarják a képmását, és a lakcímkártyáján pedig kitakarják a személyi számát – mert ezek kezelésére a Pmt már nem ad felhatalmazást. 
 
Ez nem így van, ezért nem vagyok hajlandó az ügyfél fényképét kitakarni a személyi igazolványán – úgy fogom azt lefénymásolni, hogy az ember képe ott fog virítani a fénymásoló papíron egészen addig, amíg ki nem selejtezem. Mert ezt a véleményt alaptalannak, túlbuzgó okoskodásnak, kifejezettem a Pmt-be ütközőnek, mindezek után pedig a normális munavégzést akadályozó felesleges adminisztrációs tehernek tartom. Így szól a Pmt. 7.§/8/ bekezdése:  „A szolgáltató a személyazonosság igazoló ellenőrzése érdekében a (2) bekezdésben meghatározott adatokat tartalmazó, a (3) bekezdés alapján bemutatott okiratról – a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzése és megakadályozása, az e törvényben meghatározott kötelezettségek megfelelő teljesítése, az ügyfél-átvilágítási kötelezettség teljes körű végrehajtása, valamint a felügyeleti tevékenység hatékony ellátása céljából – másolatot készít.
 
Azt írja ez a törvényhely, hogy a szolgáltató a bemutatott személyi igazolványról másolatot készít. Pont. Ennyi a feladat. Nincs benne az a törvényben, hogy arckép nélküli másolatot kell készíteni. Ha az okirat fényképet tartalmaz, akkor azzal együtt fogom másolni. 
 
Egyébként szó nincs arról sem, hogy a személyigazolvány okirat fényképpel együtt történő fénymásolása az Infotörvénybe ütközne. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5.§-a szerint:
(1) Személyes adat akkor kezelhető, ha
a) ahhoz az érintett hozzájárul, vagy
b) azt törvény vagy – törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben – helyi önkormányzat rendelete közérdeken alapuló célból elrendeli (a továbbiakban: kötelező adatkezelés).
 
Miután a személyi igazolványról másolat készítését törvény – a Pmt. – írta elő,  így a másolaton szereplő minden adat – beleértve a képmást is – a kötelező adatkezelési körbe tartozik. Mindehhez a Pmt. alapján és így az Info. tv. alapján sem kell az ügyfél hozzájárulása – de arról nyilatkozhat, hogy a személyi igazolványáról másolat készítését megtagadja – vagy sem. Ha megtagadja, akkor ez azt jelenti, hogy a szolgáltató nem tudja elvégezni a törvényben előírt ügyfél-átvilágítási intézkedéseket – ezesetben pedig a szolgáltatónak meg kell tagadni az ilyen ügyféllel való üzleti kapcsolat létesítését (Pmt. 13.§/8/).
 
Dr. Szabó Tibor 
Ügyvéd adószakértő

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra