Német és osztrák munkaerõ-piaci nyitás

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Május elsejével az utolsó két régi tagállam - Ausztria és Németország - is feloldja átmeneti korlátozó intézkedéseit a 2004-ben csatlakozott nyolc új tagállam munkavállalói elõtt. Így a cseh, észt, lengyel, lett, litván, magyar, szlovák és szlovén munkavállalók az Európai Unió teljes területén szabadon dolgozhatnak majd.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Német és osztrák munkaerõ-piaci nyitás május 1-jén

"A május elsejei német és osztrák munkaerõ-piaci nyitás nem csak a 2004-ben csatlakozott kelet-közép európai tagállamok munkavállalói, hanem az egész Európai Unió  számára rendkívüli lehetõségeket rejt. Elõ kell segítenünk a munkavállalók mobilitását, amely nagyban hozzájárul a versenyképesség és a foglalkoztatás növeléséhez, valamint a gazdasági növekedés erõsítésében" - jelentette ki Õry Csaba Európai parlamenti képviselõ (Fidesz), az EP Foglalkoztatási és Szociális Bizottságának néppárti koordinátora.

Május elsejével az utolsó két régi tagállam - Ausztria és Németország - is feloldja átmeneti korlátozó intézkedéseit a 2004-ben csatlakozott nyolc új tagállam munkavállalói elõtt. Így a cseh, észt, lengyel, lett, litván, magyar, szlovák és szlovén munkavállalók az Európai Unió teljes területén szabadon dolgozhatnak majd. Annak ellenére azonban, hogy az uniós szabad munkaerõ-áramlás pozitív hatásairól számolt be az Európai Bizottság és több kutatóintézet jelentése is, a 2007-ben csatlakozott Bulgária és Románia munkavállalóival szemben továbbra is átmeneti korlátozó intézkedéseket alkalmaz több tagállam.

Õry Csaba, a 2010-es foglalkoztatási iránymutatások jelentéstevõje szerint a szabad munkaerõ-áramlás ösztönzése egész Európa számára kiemelt fontosságú, hiszen az a versenyképességet, a foglalkoztatást és a gazdasági növekedést egyszerre fokozza, valamint szintén megkerülhetetlen az EU 2020 gazdasági stratégia eredményes végrehajtása érdekében. "Éppen ezért mindent meg kell tennünk, hogy a bolgár és romániai munkavállalók is mihamarabb szabadon vállalhassanak munkát az  Európai Unió egész területén, mely által az egységes és szabad uniós munkaerõpiac megvalósulhat" - hangsúlyozta Õry Csaba. A fideszes EP-képviselõ egy európai parlamenti jelentésben már 2006-ban szorgalmazta a munkavállalók szabad mozgását korlátozó átmeneti rendszer megszüntetését.

A május elsejei munkaerõ-piaci nyitás jelentõségét az is mutatja, hogy számos magas szintû rendezvényt szerveztek a témában. Tegnap a magyar soros elnökség szervezésében egy gödöllõi konferencián a szociális biztonsági rendszerek modernizált koordinációját vitatta meg számos szakértõ, melyen többek között Réthelyi Miklós nemzeti erõforrás miniszter; Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért, valamint a társadalmi befogadásért felelõs biztos; valamint Mario Monti, volt belsõ piaci biztos mellett Õry Csaba is felszólalt. Az elõadók egyetértettek, hogy a tagállami szociális biztonsági rendszerek megfelelõ uniós szintû koordinációja minden európai munkavállaló érdeke, és egyben a valódi munkavállalói mobilitás megvalósulásának záloga.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra