NGM: a kettős adóztatás elkerüléséről kötött egyezményt Magyarország és Luxemburg

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: kettős adóztatás, Luxemburg


A 2016-tól alkalmazható magyar-luxemburgi egyezmény kettős célt szolgál: egyrészt kizárja a magánszemélyek, illetve a vállalkozások jövedelmének kettős adóztatását, másrészt az adóelkerülés garanciáit is lefekteti. Lehetőséget teremt például az adóhatóságok között a teljes körű, a banki adatokra is kiterjedő információcserére. A NAV adott esetben költségvetési bevétellé is alakíthatja a megszerzett információt abban az esetben, ha egy vagyonosodási vizsgálat alkalmával kiderül: a Magyarországon adózni köteles magánszemély luxemburgi bankszámláján rejtegeti bevételeit - ismerteti az NGM.

A kettős adóztatás elkerüléséről kötött egyezményt Magyarország és Luxemburg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden
 
A tájékoztatás szerint a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást - a 2011 óta tartó tárgyalássorozat lezárását követően - március 10-én az Európai Unió tagállamai pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán írta alá Varga Mihály és a luxemburgi társtárca vezetője, Pierre Gramegna.
 
Közleményében a szaktárca felidézi, hogy Magyarország és Luxemburg újratárgyalta a kettős adóztatás elkerüléséről, a rendszerváltás idején 1990-ben kötött egyezményt.
 
Az új megállapodás a legfrissebb nemzetközi normákhoz és a legújabb adópolitikai kihívásokhoz igazodik - emeli ki közleményében az NGM.
 
A 2016-tól alkalmazható magyar-luxemburgi egyezmény kettős célt szolgál: egyrészt kizárja a magánszemélyek, illetve a vállalkozások jövedelmének kettős adóztatását, másrészt az adóelkerülés garanciáit is lefekteti.

A jövedelmüket eltitkoló adóelkerülőkkel szembeni eredményes NAV-fellépést több, az új egyezményben lefektetett szabály is biztosítja. Lehetőséget teremt például az adóhatóságok között a teljes körű, a banki adatokra is kiterjedő információcserére. A NAV adott esetben költségvetési bevétellé is alakíthatja a megszerzett információt abban az esetben, ha egy vagyonosodási vizsgálat alkalmával kiderül: a Magyarországon adózni köteles magánszemély luxemburgi bankszámláján rejtegeti bevételeit - ismerteti az NGM.
 
Az elmúlt években Magyarország több országgal - az Egyesült Államokkal, Németországgal, Nagy-Britanniával és Dániával - új alapokra helyezte az adópolitikai kapcsolatokat - emlékeztet a Nemzetgazdasági Minisztérium.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra