NGM: több tízezer cég spórolhat a kisvállalati adó választásával

Forrás: MTI

Címkék: KIVA


A kivára váltást azoknak a cégeknek érdemes átgondolniuk, amelyek bértömege nagyobb a nyereségnél. Hozzátették, azoknak a vállalatoknak is érdemes újraszámolni, akik növekedésre fordítják vissza a nyereségüket. Ebben segít most a frissített kiva-kalkulátor, amely pontosan kiszámítja, hogy mennyi közterhet lehet megtakarítani ezzel a speciális adózási móddal.

Több tízezer cég spórolhat legálisan a közterhein a kisvállalati adó (kiva) választásával, amelynek mértéke jövőre 2 százalékponttal, 14 százalékra csökken - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményében. A minisztérium frissített kiva-kalkulátorral segít a döntésben a vállalatoknak, a váltásról legkésőbb decemberben érdemes dönteni a tárca szerint.
 
A közleményben kiemelik:  az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint 80 százaléka jobban jár ezzel az adóformával. Az érintettek összességében 1 milliárd forintot spórolhatnak majd, és az adminisztráció is csökken - írták.
 
Bármikor lehet kivára váltani év közben is, de a 2016-os zárás miatt legkésőbb decemberben érdemes dönteni - hívta fel a  figyelmet az NGM.
 
A kiva további 1 százalékponttal, 13 százalékra mérséklődik 2018-ban - ismertette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban.
   
A közlemény szerint a kivára váltást azoknak a cégeknek érdemes átgondolniuk, amelyek bértömege nagyobb a nyereségnél. Hozzátették, azoknak a vállalatoknak is érdemes újraszámolni, akik növekedésre fordítják vissza a nyereségüket. Ebben segít most a frissített kiva-kalkulátor, amely pontosan kiszámítja, hogy mennyi közterhet lehet megtakarítani ezzel a speciális adózási móddal.
 
A feltételeknek is több cég tud megfelelni, hiszen az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig választható a kiva, és a vállalkozás mindaddig a kisvállalati adó hatálya alatt maradhat, amíg a foglalkoztatottak száma nem haladja meg a 100-at.
 
Az NGM közleménye szerint még több erősödő magyarországi középvállalkozásnak kínál alternatívát az a változás, amely jövőre a duplájára emeli a már kivázó cégeknél a kiva alanyiság megszűnését eredményező értékhatárt. A belépési értékhatár továbbra is 500 millió forint marad, azonban mindaddig a kivában maradhat a cég, amíg el nem éri az 1 milliárd forintos bevételt.
 
A kiva mértéke jövőre a törvény által meghatározott adóalap 14 százaléka, amelynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól - összegezték.
 
A kiva kalkulátor és a változásokról az összefoglaló az alábbi linken érhető el: http://www.kormany.hu/hu/dok?source=8&type=407#!DocumentBrowse

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra