NONPROFIT ADÓENCIKLOPÉDIA - A JÚLIUSI SZÁMBAN

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az Önadózó újság júliusi száma egy tematikus szám is lesz, amelyben áttekintünk mindent, amit a nonprofit szervezek gazdálkodásáról, számvitelérõl és adózásáról tudni kell. Átfogó képet adunk az alapítványok, egyesületek, nonprofit gazdasági társaságok gazdálkodási szabályairól, könyvvezetési, beszámoló készítési és bevallási feladatairól. Külön írások szólnak a nonprofit szervezetek társasági adó, általános forgalmi adó, és személyi jövedelemadó, helyi adó és társadalombiztosítási kötelezettségeirõl. Foglalkozunk 1%-os kérdésekkel, az illetékszabályokkal, és külön a nonprofit gazdasági társaságok társasági jogi és cégjogi szabályaival.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

ALAPÍTVÁNYOK, TÁRSADALMI SZERVEZETEK,  GAZDÁLKODÁSÁNAK ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

Ismertetjük a társadalmi szervezetek, alapítványok  gazdálkodására vonatkozó elõírásokat,   a bevételek, cél szerinti bevételek, vállalkozási bevételek, és a kiadások elszámolására vonatkozó szabályokat valamint a közhasznú szervezetek gazdálkodásának sajátosságait.

ALAPÍTVÁNYOK, TÁRSADALMI SZERVEZETEK KÖNYVVEZETÉSI, BESZÁMOLÁSI SZABÁLYAI

Írásunkban ismertetjük az alapítványok és társadalmi szervezetek beszámolási,  és könyvvezetési kötelezettségének szabályait,  kitérve a  könyvvizsgálati kötelezettségre is. Részletesen tárgyaljuk a nyilvánosságra hozatal, a letétbe helyezés, közzététel, a közhasznúsági jelentés, a számviteli – gazdálkodási szabályzatok kérdését. A nonprofit gazdasági társaságok a Számviteli törvény fogalomrendszerében nem egyéb szervezetnek, hanem vállalkozónak minõsülnek, így az erre vonatkozó szabályokat kell alkalmazniuk.

NONPROFIT SZERVEZETEK TÁRSASÁGI ADÓ KÖTELEZETTSÉGE 2011

Az alapítvány, a közalapítvány, a társadalmi szervezet a társasági adónak különös adóalanya, mely abban mutatkozik meg, hogy a társasági adóalap és az adókötelezettség megállapításánál sajátos szabályokat érvényesíthetnek, sõt, bizonyos esetekben mentesülnek az adó megfizetése alól. Mindezt az indokolja, hogy e szervezetek alapvetõen nem vállalkozási tevékenység végzésére jönnek létre, mûködésük legfõbb célja nem a vagyon-, illetve a jövedelemszerzés, hanem az össztársadalmi érdekek kielégítésének szolgálata.

NONPROFIT SZERVEZETEK SZJA KÖTELEZETTSÉGEI

A személyi jövedelemadóról szóló 1995.évi CXVII. törvény (Szja tv.) viszonylag kedvezõen kezeli a nonprofit  szervezetek által adott célszerinti juttatásokat. Egyéb esetekben ugyanazokat a rendelkezéseket kell alkalmazni, mint a bármely más kifizetõnek (munkáltatónak). A nonprofit szervezetekre vonatkozó szja szabályokat ismertetjük.

NONPROFIT SZERVEZETEK TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI KÖTELEZETTSÉGEI

A nonprofit szervezetek társadalombiztosítási  kötelezettségeit ismertetjük, beleértve az egészségügyi hozzájárulás, rehabilitációs hozzájárulás és szakképzési hozzájárulás kötelezettségeket is.

NONPROFIT KFT-K, EGYESÜLTEK, ALAPÍTVÁNYOK ÁFA TÖRVÉNY SZERINTI ADÓZÁSA

A nonprofit szektor tevékenységével összefüggõ Áfa törvényi szabályozás az egyik legbonyolultabb adózási technika a magyar adózás rendszerében. Ismertetjük szabályait és gyakorlatát.

EGYESÜLETEK, ALAPÍTVÁNYOK BEVALLÁSI KÖTELEZETTSÉGÉRÕL

Az egyesületekre, alapítványokra, valamint általánosságban a társadalmi szervezetekre az adóbevallás vonatkozásában hasonló szabályok vonatkoznak, mint a gazdasági társaságokra. Bevallási kötelezettségük attól függõen alakul, hogy mely adónem alanyai.

HELYI ADÓ KÖTELEZETTSÉGEK NONPROFIT SZERVEZETEKNÉL

A nonprofit szervezetek helyi adó kötelezettségét a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény elõírásai szerint kell megállapítani. Egyes nonprofit szervezetekre teljes adómentesség vonatkozik a helyi adók terén, míg másokra csak korlátozottan érvényes, hogy nem kell helyi adókat fizetniük. A vonatkozó szabályokat ismertetjük.

NONPRFOFIT SZERVEZETEK ILLETÉKKÖTELEZETTSÉGEI

Az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) speciális illetékmentességi szabályokat állapít meg a társadalmi szervezetekre, egyházakra, alapítványokra, illetve a közhasznú, kiemelkedõen közhasznú nonprofit gazdasági társaságokra. Az illetékmentességek között egyaránt vannak személyes és tárgyi (ajándékozási, eljárási) illetékmentességre vonatkozó szabályok is.

A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 1 SZÁZALÉKÁRÓL A CIVIL KEDVEZMÉNYEZETTEK VONATKOZÁSÁBAN

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó részérõl történõ felhasználásáról az 1996. évi CXXVI. törvény rendelkezik. A magánszemélyek az éves személyi jövedelemadó bevallásukban szereplõ összevont jövedelem adójaként szereplõ, megfizetett éves adókötelezettségük 1% + 1%-át ajánlhatják fel: a civil kedvezményezetteknek az egyik 1%-ot, és az egyházaknak vagy az ún.kiemelt elõirányzatok céljára a másik 1%-ot. A két 1%-ot nem lehet összevonni, illetve nem lehet felosztani és több azonos kategóriájú szervezetnek felajánlani. Írásunkban a civil kedvezményezetteket, különösen a társadalmi szervezeteket és alapítványokat érintõ elõírások kerülnek ismertetésre.

A NONPROFIT GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK TÁRSASÁGI JOGI ÉS CÉGJOGI SZABÁLYAI

A 2006. évi IV. törvény /Gt./ 365.§ /1/ bekezdése alapján 2007. július hó 1. napjától közhasznú társaság, mint önálló cégforma nem alapítható. A Gt. 4.§-ára figyelemmel viszont e naptól van lehetõség nonprofit gazdasági társaság alapítására. A cikk ezen társaságokra vonatkozó társasági -anyagi- jogi és cégeljárási  szabályokat foglalja össze, egyben kitekint a Gt. 4.§-ának hatályba lépése óta keletkezett egyedi döntéseken alapuló joggyakorlatra is. Elhatárolási jelleggel -fõképp az alapítói kör sajátosságára figyelemmel- érinti a nonprofit és egyben közhasznú / kiemelkedõen közhasznú/ gazdasági társaságokat, továbbá az ilyen társaságokra vonatkozó speciális illetékszabályokat a cégeljárás területén.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra