Nonprofit szervezetek társaságiadó kötelezettsége

TAO

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: civil szervezetek, nonprofit szervezetek


A nonprofit szervezetek társaságiadó-alanyok, függetlenül attól, hogy az adott adóévben vállalkozási tevékenységet végeztek-e vagy sem.

Nem kell azonban társaságiadó-bevallást benyújtania a civilszervezetnek és más nonprofit szervezetnek, ideértve a jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységet is, ha
• az adóévben vállalkozási tevékenységből bevételt nem ér el, vagy
• e tevékenységéhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást nem számol el.

Ebben az esetben elegendő bevallást helyettesítő nyilatkozatot tennie az erre rendszeresített TAONY nyomtatványon az adóévet követő év május 31-éig.

Nem nyilatkozhatnak azonban azok a civilszervezetek, amelyek ingatlanhasznosítást folytatnak, és ehhez  kapcsolódóan korrekciós tétel elszámolására kötelesek. Nekik a társaságiadó-bevallást kell benyújtaniuk .

Minden más esetben is kötelező a ’29. számú taobevallás benyújtása az illetékes NAVigazgatósághoz, akkor is, ha a bevallási időszakban adófizetési kötelezettség nem keletkezett.

Így például
• akkor is, ha az adott szervezet vállalkozási tevékenysége veszteséges vagy nullszaldós,
vagy
• akkor is, ha nyereséges, de adómentessége miatt nem fizet adót.

A civilszervezet és más nonprofit szervezet a közhasznú szervezetre vonatkozó rendelkezéseket először abban az adóévben alkalmazhatja, amely évben ilyen szervezetként besorolták.

Nem alkalmazhatja a közhasznú szervezetre vonatkozó rendelkezéseket – kivéve az igazolás kiadását a törlés törlés napjáig – abban az adóévben,
• amelyben a közhasznúsági nyilvántartásból törölték, vagy
• amelyben elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységű szervezetnek minősült.

A közhasznú besorolás adóéven belüli változásakor – kivéve az igazolás kiadását az átsorolás napjáig – az adóév utolsó napján érvényes besorolásnak megfelelő rendelkezéseket kell az adóév egészére alkalmazni.

Abban az adóévben, amelyben a civil szervezet és más nonprofit szervezet elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységű szervezetnek minősül, úgy állapítja meg az adófizetési kötelezettségét, mint egy gazdasági társaság, azaz a társasági adó alapja az adózás előtti eredménye lesz, módosítva a Tao. tv.-ben foglaltakkal.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra