Öngondoskodás 2014

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2014/01 | Szerző: Lepsényi Mária

Címkék: önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, nyugdíjbiztosítási szerződés, önkéntes nyugdíjpénztár


Önkéntes pénztári változások * Nyugdíjbiztosítási szerződés * Öngondoskodással kapcsolatos kedvezmények korlátja

Önkéntes pénztári változások

A 2014. évtől az önkéntes kölcsönös pénztárak bármelyikébe befizetett összeg 20 százalékáról rendelkezhet a magánszemély. Megszűnik a nyugdíjba vonulás időpontjához (2020) kötődő magasabb összegre vonatkozó rendelkezési jog, a rendelkezési joggal kapcsolatos értékhatár azonos lesz, amely 150 000 forintot jelent. Továbbra is lehet rendelkezni az egészség/önsegélyező pénztári egyéni számlán elkülönített és legalább 24 hónapra lekötött összeg 10 százalékáról, illetve a prevenciós szolgáltatás ellenértékeként kifizetett összeg 10 százalékáról. A 150 ezer forint keretbe ez utóbbi két rendelkezés szerinti összeg is beletartozik. Amennyiben e külön rendelkezésekkel nem él a magánszemély, akkor 750 000 forint befizetésével tudja a 150 ezer forintot maximálisan kihasználni.
 
Nyugdíjbiztosítási szerződés

Az Szja tv. jelenleg hatályos rendelkezése szerint az üzleti biztosítóval megkötött nyugdíjbiztosítás magánszemély által fizetett díjához nem kapcsolódik kedvezmény. A törvény 2014. január 1-jétől az adó feletti rendelkezési jogosultságot biztosítja a magánszemély által a nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetett összegek után. 

A rendelkezési jog mind a belföldi biztosítóval, mind az EGT-államban letelepedett biztosítóval megkötött szerződés után megilleti a magánszemélyt. 

A kedvezmény a magánszemély által befizetett összeg 20 százaléka, de adóévenként legfeljebb 130 000 forint lehet azzal, hogy a magánszemély a rendelkezési nyilatkozatot a biztosító által kiadott igazolás alapján teheti meg. Az adóhatóság által átutalt összeget a magánszemélynek 20 százalékkal növelten kell visszafizetnie, ha a nyugdíjbiztosítás nyugdíjbiztosítási szolgáltatás nélkül szűnik meg, vagy a nyugdíjbiztosítási szerződés úgy módosul, hogy az a szerződésmódosítást követően már nem minősül nyugdíjbiztosításnak. Amennyiben a magánszemély külföldi biztosítóval köt szerződést, akkor a biztosítónak vállalnia kell az adóhatóság felé az adatszolgáltatást és a magánszemély is önadózóvá válik. 
 
Öngondoskodással kapcsolatos kedvezmények korlátja

A magánszemély által önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági és nyugdíjbiztosítási nyilatkozat alapján igénybe vehető kedvezmény nem haladhatja meg a 280 ezer forintot. Amennyiben a magánszemély ezt meghaladó összegről nyilatkozik, akkor a rendelkezés szerinti összeg arányosan kerül jóváírásra az egyes számlákon.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra