Önkéntes nyugdíjpénztári kifizetések utáni bevallási és adófizetési kötelezettség

Forrás: NAV | Szerző: László Ágnes

Az elmúlt egy évtizedben egyre gyakoribbá vált az öngondoskodás, egyre többen váltak önkéntes nyugdíjpénztárak tagjaivá. A válság, a megemelkedett törlesztő részletek, a megélhetési nehézségek miatt azonban egyre többen vettek ki kisebb-nagyobb összegeket a pénztárakból különböző jogcímeken vagy szüntették meg végleg a tagságukat. A felvett összegek azonban a kifizetés jogcímétől függően adókötelesek is lehetnek.

A nyugdíjszolgáltatás alapesetben adómentes és egészségügyi hozzájárulás (továbbiakban: EHO) fizetési kötelezettség sem terheli. Azonban az egyösszegű nyugdíjszolgáltatás teljesítése esetén, ha a pénztártag nem rendelkezett 3 éves tagsági jogviszonnyal, akkor a kifizetést 2012. évben személyi jövedelemadó (továbbiakban: SZJA) terheli, EHO fizetésére viszont az adózó nem kötelezett.

A várakozási idő, 10 év letelte után lehet rendelkezni az egyéni számlán lévő megtakarításról. Az egyéni számlán lévő megtakarítás két részből áll: a tőke rész tartalmazza a befizetéseket (pl. egyéni befizetések, munkáltatói hozzájárulás, adomány, egyéb), a hozam a befektetések során az egyéni számlán jóváírt nettó hozamokat. A 10 éves várakozási időn túl lehetőség van továbbra is pénztártagságot fenntartva, csak a hozam kifizetését kérni. A hozam felvételét SZJA, EHO fizetési kötelezettség nem terheli. A pénztártagnak lehetősége van nagyobb összeg kifizetését kérni, amely tartalmazza az adómentesen felvehető hozamot, de az e feletti tőkerész SZJA és EHO köteles.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak az adóköteles kifizetések esetén SZJA előleget vonnak le a kifizetés adóköteles részéből. A magánszemélynek az adóköteles jövedelmet egyéb jövedelemként, valamint a kifizető által levont adóelőleget a személyi jövedelemadó bevallásában szerepeltetni kell.

Az adóköteles szolgáltatás igénybevételével azonban a magánszemélynek 27%-os EHO fizetési kötelezettsége is keletkezik, amelyet nem csak befizetnie, de be is kell vallania a magánszemélynek az éves 1253-as számú személyi jövedelemadó bevallás keretében, mivel annak összegét a nyugdíjpénztár nem vonja le a kifizetéskor. Az EHO-t a bevallás benyújtására előírt határidőig, azaz 2013. május 21-éig kell megfizetni.

Adóköteles jövedelemnek számít, ha a pénztártag a felvett tagi kölcsönét nem fizeti vissza határidőben, és a kölcsön valamint a kamat összegét a pénztár a tag egyéni számlájának összegéből levonja. A kölcsön és a kamat összege egyéb jövedelemnek minősül, amely után a pénztártagnak SZJA és EHO fizetési kötelezettsége keletkezik. A pénztár év közben, a SZJA levonásakor küld igazolást a tag részére az adókötelesen kifizetett összeg nagyságáról. Az igazolást meg kell őrizni és a kifizetés adóévéről készült bevallás elkészítésekor kell figyelembe venni.

A 2012. évben megszerzett jövedelmekről benyújtandó 1253-as személyi jövedelemadó bevallás 12. sorában az egyéb jövedelmek között kell feltüntetni, a pénztár igazolása alapján, a megszerzett adóköteles jövedelem összegét, illetve a pénztár igazolása alapján kell kitölteni a 1253-as bevallás 09-es lapján a 287. sort is, amelyben a 27%-os EHO kötelezettséget kell szerepeltetni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra