Összefoglaló a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról

Forrás: Önadózó | Szerző: dr. Szabó Tibor

Címkék: otthonfelújítási támogatás


A gyermek legyen 25 évesnél fiatalabb, a szülők életkora mindegy, az igénylő lehet egyedülálló, elvált is. A lakás legyen legalább fele részben az övüké, és 1 éve lakóhelyként is szolgáljon. Az igénylőnek legyen legalább 1 éves munkaviszonya és ne legyen köztartozása. Részletesebb tájékoztató anyagunkat előfizetőink letölthetik az Online / Segédletek menüből és szabadon felhasználhatják munkatársak, ügyfelek tájékoztatására.

Az alábbiakban öszefoglalom a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet lényegi előírásait.

A vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás az igénylő azon vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke után igényelhető, aki a 25. életévet még nem töltötte be.  

A szülők életkorát a rendelet nem korlátozza.

Az igénylő lehet egyedülálló, elvált is.

A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 millió forint, ugyanakkor a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet. /).  Értelmezésemben ez azt jelenti, hogy az anyagköltség-számla után maximálisan 1,5 millió forint támogatás adható akkor is, ha a munkadíj számla nem éri el a 1,5 millió forintot, vagy éppen az összege nulla. Vagy fordítva. Tehát az egyik költségelem megtakarítása a támogatási kereten belül nem növeli a másik költségelem keretét. 

A támogatható építési tevékenységeket a rendelet 6.§-a tételesen felsorolja.

Az igénylőnek biztosítással járó foglalkoztatási jogviszonyban kell állnia legalább 1 éve.

A lakás legalább 50%-ban az igénylő vagy a gyermek tulajdona kell, hogy legyen, és legalább 1 éve bejelentett lakóhelyként kell, hogy szolgáljon.

Az igénylőnek nem lehet köztartozása.

A felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat végző vállalkozó nem lehet az igénylő közeli hozzátartozója, élettársa. Ha cég a vállalkozó, igénylő vagy az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa nem lehet a cég tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője. 

A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.

Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.  

A támogatás iránti kérelmeket a Kincstár a hozzá történő beérkezés időpontját követően – a beérkezés sorrendjében – 30 napon belül bírálja el.

Csatolandó főbb dokumentumok a vállalkozási szerződés, számla, és kifizetésének bizonylatai, lakcímkártyák.

Azaz tehát ez a támogatás utófinanszírozású – feltételezi, hogy az igénylő a felújításra rendelkezik saját forrással.

***

Részletesebb tájékoztató anyagunkat előfizetőink letölthetik az Online / Segédletek menüből és szabadon felhasználhatják munkatársak, ügyfelek tájékoztatására.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra