Osztalék kivétel kedvezményesen - de meddig?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Kedvezményes osztalék kivételi lehetõséggel a 2006.december 18-án elfogadott törvény módosításának kihirdetését követõ 45 napig lehet élni. Ennek a fele már majdnem eltelt…

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. Törvény átmeneti rendelkezések 191. §-a alapján a kifizetõ, a magánszemély a Módtv. 223. §-ának az e törvény kihirdetését követõ 45. napján hatályos (17) bekezdését alkalmazza, ha az említett rendelkezés szerint az osztalék megállapítása, jóváhagyása és a magánszemély által a bevétel megszerzése az e törvény kihirdetését követõ 45. napig megtörtént.

A 2006. évi LXI. törvény egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról  (17) bekezdése  alapján az Szja tv. 66. §-ának rendelkezéseitõl eltérõen, a 2006. adóévi adózott eredmény felosztásakor a számvitelrõl szóló törvény szabályai szerint megállapított és jóváhagyott, a magánszemélynek a megállapítás évében megszerzett bevételként igazolt osztaléknak az eredménytartalék termére megállapított összege után az a)-f) pont szerint lehet az adókötelezettséget meghatározni.

A törvénymódosítások 2006.december 22-én kihirdetésre kerültek, így a 45 nap 2007 február 05-én lejár. A törvény úgy fogalmaz, hogy a kihirdetést követõ 45 napig megállapított és megszerzett osztalékra érvényes a magánszemély részére a kedvezményes osztalék-kivételi lehetõség, a határnapot követõen pedig megszûnik.

Ez azt jelenti, hogy az osztalékot ki is kell fizetni eddig az idõpontig,  a 45 napban a magánszemélynek bevétele kell, hogy keletkezzen, csak így alkalmazható a 10%-os kedvezményes adókulcs. Az azt terhelõ adót a kifizetõnek a bevételszerzés napjára meg kell állapítania, és arról külön igazolást kell kiállítania. Az igazolásban  külön kell szerepeltetnie a 25%, 35%! illetve a kedvezményes kulcsú osztalék összegét és adóját. A 2007. február 05-ig történõ kifizetési kötelezettség a jelen információink  alapján csak a 10 %-os kedvezményes adókulcsú osztalékra vonatkozik.

A törvény jóváhagyott osztalékról beszél, ezért meg kell említeni, a Gt. taggyûlésre vonatkozó szabályait is. A Taggyûlésre a tagokat a napirend közlésével kell meghívni. A meghívók elküldése és a taggyûlés napja között - ha a társasági szerzõdés másképp nem rendelkezik, legalább tizenöt napnak el kell telnie. A taggyûlés kizárólagos hatáskörébe tartozik többek között a számviteli törvény szerinti beszámoló jóváhagyása.

Tehát érdemes - akit érint - mindenkinek végiggondolni a kedvezményes kulccsal adózó osztalékkal kapcsolatos teendõket, figyelemmel a számviteli politikánkban szabályozott mérlegkészítési idõpontra is.

A számvitelrõl szóló 2000. év C. törvény 3. § 6) 1. pontja alapján e törvény alkalmazásában
1. mérlegkészítés idõpontja: a mérleg egyes tételeihez kapcsolódóan  meghatározott azon - az üzleti év mérlegfordulónapját követõ - idõpont, amely idõpontig a megbízható és valós vagyoni helyzet bemutatásához szükséges értékelési feladatokat el lehet és el kell
végezni;

A  14. § 4) bekezdés alapján a  számviteli politika keretében írásban  rögzíteni kell - többek között - azokat a gazdálkodóra jellemzõ szabályokat, elõírásokat, módszereket, amelyekkel meghatározza, hogy mit tekint a számviteli elszámolás, az értékelés szempontjából lényegesnek, jelentõsnek, nem lényegesnek, nem jelentõsnek, továbbá meghatározza azt, hogy a törvényben biztosított választási, minõsítési lehetõségek közül melyeket, milyen feltételek fennállása esetén alkalmaz, az alkalmazott gyakorlatot milyen okok miatt kell megváltoztatni.

www.onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra