Otthonteremtési stratégia a teljes lakásvertikumra

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A banki különadó alapja csökkenthetõ lenne a lakás építésére, vásárlására, bõvítésére, korszerûsítésére és felújítására nyújtott hitel-, illetve lízingállománnyal, az állam ezzel is élénkítené a bankok lakáshitelezési készségét - tartalmazza egyebek mellett az Otthonteremtési stratégia vitairata, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján jelent meg szerdán.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Otthonteremtési stratégia a teljes lakásvertikumra

A stratégia átfogja a teljes lakásvertikumot, és nagyrészt olyan, az építést és felújítást élénkítõ javaslatokat tartalmaz, amelyek maguk teremtenék meg a támogatás forrásait.

Ilyen például a kondenzációs gázkazánok elterjesztésének a támogatása. A támogatás azonos lenne az áfa összegével, így amit az állam beszed az egyik oldalon, azt adná ki támogatásként a másikon. Eközben 26 százalékkal csökkenne a gázfelhasználás, és a beruházás 8 év alatt megtérülne. Ugyanez a támogatás élne a napkollektorokra is.

Az úgynevezett ESCO-s beruházásokkal egész városrészeket lehetne rehabilitálni tervezet szerint. Ennek lényege, hogy egy cég saját beruházásban újítja fel az épületeket, amellyel 30-40 százalékos energia-megtakarítást lehet elérni. A tulajdonosok pedig meghatározott ideig a felújítás elõtti fûtési számlát fizetik a cégnek, és csak ennek lejárta után élvezik az energiatakarékos lakás elõnyeit. Az állam a beruházás 40-60 százalékát adná támogatásként, amit 10 évre elosztva fizetne meg az ESCO-s cégnek. Ezzel a technikával 5 év alatt 500 ezer lakás újítható fel A-kategóriásra, 1.000 milliárd forint támogatással, amely legrosszabb esetben is azonos lenne az adóbevétellel. A program 15 év alatt 392 milliárd forint értékû energiamegtakarítással járna, a felszabaduló szén-dioxid-kvótából pedig további 145 milliárd forint bevételre tenne szert az állam. A program 139 ezer új munkahelyet is teremtene.

A fiatal családok nem szocpol-, hanem tõketámogatást kapnának, de azt az állam a bérlakásépítõ nonprofit cégeken keresztül folyósítaná. A támogatás csak 130 négyzetméterig járna az új lakásokra, a négyzetméterre vetített összeg pedig az energia- hatékonyságtól függne. Az átlagos támogatás 3 millió forintot tenne ki lakásonként. Az átlagos lakás 20 millióba kerül, ez után a költségvetési bevétel 8 millió forint, így az állam a támogatással még jól is járna.

A bérlakásépítés másik ága az osztrák rendszerû nonprofit bérlakásépítõ rendszer meghonosítása lenne. A program egy 500-1.000 lakásos pilot-programmal indulna. A nonprofit cégek társaságiadó- kedvezményt élveznének.

A források teremtése érdekében létrehoznák a bérlakás befektetési alapot - az állam (az MFB) alapítaná -, és intézményi, valamint magánbefektetõk is vásárolhatnák a befektetési jegyeit, amelyek a tõzsdére is bevezethetõk lennének.

A bérlakásépítés másik forrása az uniós támogatás lenne, 50 százalékos tõketámogatással.

A lakáshitel-piac élénkítésének egyik eszköze lenne az euró lakáshitelek újbóli engedélyezése. A másik eszköz pedig a forint lakáshitelek kamatainak a támogatása, de ez csak 5 évig tartana úgy, hogy az induló 50 százalékos támogatás évente 5 százalékponttal csökkenne. Az állam a kezdeti terhet akarja csökkenteni a családoknál. Ezzel a forinthitel kamata az euróhitelére lenne csökkenthetõ.

Valamennyi állami támogatás egységes, központi nyilvántartásba kerülne.

A stratégia része az építõipari szolgáltatás áfájának 5 százalékra csökkentése a jelenlegi 25 százalékról.

Az állam újraélesztené a lakásszövetkezeteket is, de a stratégia errõl részleteket nem tartalmaz.

A cafeteria kiterjedne - havi 20 ezer forintig - a lakbérre is. A munkaerõ mobilitását növelné az, ha valaki a kiadott lakásának lakbérét elszámolhatná az általa fizetett lakbérrel szemben.

A lakások komplex energetikai felújítását 130 négyzetméterig támogatná az állam, a már említett pontrendszer alapján. Az átlagos támogatás 1 millió forint lenne lakásonként.

A kilakoltatási moratóriumra vonatkozóan visszaállítanák a régi rendszert: december 1. és március 1. között lenne hatályos a moratórium. A lakáshiteleiket fizetni nem tudóktól visszavett lakásokat negyedévente, 5 százalékos kvóta szerint lehetne árverezni.

A Nemzeti Eszközkezelõ Társaság speciális államkötvényekért cserébe szerezné meg a visszavett lakások tulajdonjogát a bankoktól. A volt tulajdonos bérlõként lakhatna tovább a lakásban, és visszavásárlási jogot kapna.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra