Otthonvédelem: új illetékmentességek

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvényt (Itv.) új illetékmentességekkel egészítette ki az otthonvédelemmel összefüggõ egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXI. törvény és az államháztartás stabilitását elõsegítõ egyes adótörvények módosításáról szóló 2011. évi CXXV. törvény. A rendelkezések 2011. szeptember 29-én és 2011. október 3-án léptek hatályba.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Az otthonvédelemmel kapcsolatos új illetékmentességek

A módosítások a követelések elengedésével, megszûnésével kapcsolatban három ajándékozási illetékmentességet, továbbá egy lakásvásárláshoz kapcsolódó visszterhes vagyonátruházási illetékmentességet állapított meg:

  • Az Itv. 17. § (1) bekezdésének r) pontja értelmében mentes az ajándékozási illeték alól a Magyar Állam által a hiteladós lakása megvásárlásával összefüggésben, a szociálisan rászorult természetes személy hiteladósok lakhatásának biztosításáról szóló törvény rendelkezése alapján elengedett követelés.

  • Az Itv. 17. § (1) bekezdésének s) pontja szerint mentes az ajándékozási illeték alól a lakóingatlanon alapított zálogjog fedezetével kötött, deviza alapú kölcsönszerzõdésbõl származó követelés, ha az a törvényben rögzített árfolyamon végtörlesztõ magánszeméllyel szemben végérvényesen megszûnik.

  • Az Itv. 17. § (1) bekezdésének t) pontja alapján mentes az ajándékozási illeték alól a pénzügyi intézmény által elengedett, lakóingatlanon alapított zálogjog fedezetével kötött, deviza alapú kölcsönszerzõdésbõl származó követelés feltéve, hogy

    • a magánszemély kötelezett (adós) és a vele közös háztartásban élõ hozzátartozójának egy fõre esõ jövedelme – a kötelezett nyilatkozata alapján, a nyilatkozattétel hónapját megelõzõ három hónap átlagában – nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének kétszeresét vagy

    • a követelés biztosítékául szolgáló, a magánszemély tulajdonában álló lakásra a követelés elengedését megelõzõen végrehajtási eljárás keretében árverést folytattak le.

  • A visszterhes vagyonátruházási illeték alól mentes a magánszemély lakásvásárlása, amennyiben az a szociálisan rászorult természetes személy hiteladósok lakhatásának biztosításáról szóló törvény által rögzített vételi jog érvényesítésével történik [Itv. 26. § (1) bekezdésének u) pontja].

A módosítás érinti az Itv. 11. § (2) bekezdését is: az Itv. 17. § (1) bekezdésének r)-t) pontja szerinti ajándékozási illetékmentes vagyonszerzést ennek megfelelõen nem kell külön bejelenteni az állami adóhatósághoz.

A módosító törvény kiegészíti az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló 1996. évi LXXXV. törvény (a továbbiakban: Díjtv.) 32/C. § (1) bekezdésének a) pontját is. Ennek megfelelõen tárgyánál fogva mentes az ingatlan-nyilvántartási eljárás igazgatási szolgáltatási díja alól

  • a Magyar Állam a szociálisan rászorult természetes személy hiteladósok lakhatásának biztosításáról szóló törvény alapján történõ lakásvásárlásával, valamint a devizában felvett lakáscélú hitelbõl származó követelés törvényben rögzített árfolyamon történõ végtörlesztésével összefüggésben kezdeményezett jelzálogjog, végrehajtási jog, továbbá az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére irányuló eljárás,

  • a szociálisan rászorult természetes személy hiteladósok lakhatásának biztosításáról szóló törvény szerinti vételi jog bejegyzésére irányuló eljárás,

  • a Nemzeti Eszközkezelõ Zrt. javára történõ vagyonkezelõi jog bejegyzésére irányuló eljárás.

A Díjtv. 32/C. § (2) bekezdése szerint a mentesség fennállásáról a kérelmezõ az eljárás megindításakor köteles nyilatkozni.

***

ÖNADÓZÓ újság - folyamatos segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra