Pályakezdõk elõnye: Start-kártya

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Lezajlottak az érettségik, a diplomaosztók, - sokaknak aktuális kérdés lett az álláskeresés. A pályakezdõk jó, ha tudják, hogy elhelyezkedési esélyeiket nagyban növelhetik ha idõben jelzik a leendõ munkáltató felé, hogy START- kártyára jogosultak.

___________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 9-12. hónapra 5.880,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

___________________________________________

Pályakezdõk elõnye: Start-kártya

A pályakezdõk munkába állásának, valamint a munkaerõpiacon egyéb okok miatt hátrányban levõk foglalkoztatásának elõsegítése érdekében jött létre ugyanis a már több éves múltra visszatekintõ START–program. A program vonzereje a munkáltatóknak biztosított járulékkedvezmény, mely abban az esetben vehetõ igénybe, ha a START kártyák valamelyikével rendelkezõ munkavállalót foglalkoztatnak.

A pályakezdõ fiatalok foglalkoztatását a START- kártya segíti, amelyet az a pályakezdõ igényelhet, aki a 25. – ha felsõfokú végezettséggel rendelkezik a 30. - életévét még nem töltötte be, és tanulmányait befejezte vagy megszakította. A kártya igénylésének további feltétele, hogy a pályakezdõ a tanulmányainak befejezését követõen elsõ ízben létesítsen foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt. Nem igényelhet ugyanakkor START- kártyát az, aki korábban megbízási-, vállalkozási szerzõdés alapján végzett munkát. Nem jogosult továbbá a kártyára az sem, aki korábban egyéni vállalkozó volt. Nem kizáró ok azonban a tanulói, hallgatói jogviszony mellett illetve az iskolai szünet idõtartama alatt fenn állt foglalkoztatásra irányuló jogviszony.

A START-kártya érvényessége 2 év, felsõfokú végzettséggel rendelkezõ igénylõ esetén 1 év, de legfeljebb a kiállítás keltétõl az igénylõ 25. életévének, felsõfokú végzettséggel rendelkezõ igénylõ esetén a 30. életév betöltéséig terjedhet. Fontos, hogy a 2010. január 1-je elõtt felsõfokú végzettségûként kiváltott START-kártya érvényességi idõtartama 2 év, de legfeljebb a kiállítás keltétõl az igénylõ 30. életévének betöltéséig tart.

A járulékkedvezményt a munkáltató veheti igénybe. Alap- és középfokú végzettséggel rendelkezõ vagy végzettséggel nem rendelkezõ pályakezdõ foglalkoztatásakor a 27% társadalombiztosítási járulék helyett a foglalkoztatás elsõ évében a havi bruttó kereset 10%-ának, második évében 20%-ának megfelelõ fizetési kötelezettség terheli. Felsõfokú végzettségû START-kártyás foglalkoztatásakor a tb-járulék összege helyett a foglalkoztatás elsõ 9 hónapjában a bruttó munkabér 10%-ának, azt követõ 3 hónapjában 20%-ának megfelelõ közterhet köteles a munkáltató megfizetni.

A munkaadó a kedvezményt az alap- és középfokú végzettséggel rendelkezõ vagy végzettséggel nem rendelkezõ pályakezdõ esetében legfeljebb a kötelezõ legkisebb munkabér másfélszeres, felsõfokú végzettségû pályakezdõ esetében a minimálbér kétszeres összegének megfelelõ járulékalap után érvényesítheti. Az ezen felüli kereset után a munkáltató az általános szabályok szerint köteles a járulékot megfizetni. A foglalkoztatottak az egyéni járulékot az általános szabályok szerint fizetik meg.

Nagyon fontos a START- kártya esetében, hogy az igénylés idõpontjában, az igénylõ még nem állhat foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban, azaz a kártyát közvetlenül a munkába állás idõpontja elõtt kell és célszerû igényelni. A munkáltató a kártyával igénybe vehetõ kedvezményt abban az esetben érvényesítheti, ha a kártyaigénylõ a munkába lépést megelõzõ napon már rendelkezik a START- kártyák valamelyikével.

A START- kártya a 10T34START nyomtatványon igényelhetõ, amely az adóhatóság honlapjáról letölthetõ (www.apeh.hu) illetve az ügyfélszolgálatokon beszerezhetõ.

A Start-programról, START-kártyáról, az igénylés részletes szabályairól további információk találhatók a www.apeh.hu oldalon, valamint általános tájékoztatás kérhetõ az adóhatóság telefonos tájékoztatási vonalán (40/42-42-42).

Forrás: www.apeh.hu
Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság
 

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 740,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra