Pedagógusok szakkönyvvásárlási kedvezménye

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A szakkönyvvásárláshoz biztosított összeget olyan jogszabály alapján kapott támogatásként kell kezelni, amellyel szemben az szja-törvény 3. számú mellékletének I. 16. pontja alapján költség számolható el. A pedagógusoknak a kifizetést megelõzõen nyilatkozniuk kell, ha a bevétellel szemben teljes egészében költséget kívánnak elszámolni, ebben az esetben az adott bevételnek nincs jövedelemtartalma, így abból adóelõleget nem kell levonni. Az adóév végén a kapott támogatással szemben a költségek a magánszemély nevére szóló számlák alapján az adóhatósági közremûködés nélkül elkészített bevallásban számolhatók el.

_____________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_____________________________________________

Pedagógusok szakkönyvvásárlására adott támogatás adókötelezettsége

A pedagógusok szakkönyvvásárlására adott összeg adómentes költségtérítésként történõ szabályozását a 2010. január 1-jétõl hatályos személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) megszüntette.

A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX: törvény 19.§ (6) bekezdése alapján azt, akit munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban pedagógus munkakörben foglalkoztatnak, megilleti az a jog, hogy szakirodalom (könyv, tankönyv, jegyzet, folyóirat, elektronikus ismerethordozók stb.) vásárlásához, illetve a könyvtári beiratkozáshoz - jogszabályban meghatározottak szerint - évenként az éves költségvetési törvényben megállapított összegnek megfelelõ hozzájárulást vegyen igénybe.

A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetésérõl szóló 2009. évi CXXX. törvény 75.§ (2) bekezdése alapján a pedagógusok szakkönyvvásárlásához kapcsolódó támogatásként 2010. évben 4000 forint/fõ/év összeget kell a közoktatási intézményfenntartóknak biztosítani a Kormány által meghatározott feltételek szerint.

Az említettekbõl következõen, a szakkönyvvásárláshoz biztosított összeget olyan jogszabály alapján kapott támogatásként kell kezelni, amellyel szemben az szja-törvény 3. számú mellékletének I. 16. pontja alapján költség számolható el. A pedagógusoknak a kifizetést megelõzõen nyilatkozniuk kell, ha a bevétellel szemben teljes egészében költséget kívánnak elszámolni, ebben az esetben az adott bevételnek nincs jövedelemtartalma, így abból adóelõleget nem kell levonni. Az adóév végén a kapott támogatással szemben a költségek a magánszemély nevére szóló számlák alapján az adóhatósági közremûködés nélkül elkészített bevallásban számolhatók el.

Ha a munkavállaló a kapott támogatással szemben nem kíván költséget elszámolni, és ezért költségnyilatkozatot sem tesz a munkáltatónak, a juttatott összeg egésze bérjövedelemként adóköteles, amelybõl a munkáltató adóelõleget köteles levonni; ebben az esetben kérheti a munkáltatói adómegállapítást, illetve élhet az adóhatósági közremûködéssel történõ bevallás lehetõségével.

Amennyiben a pedagógus a munkaviszonya (közalkalmazotti jogviszonya) mellett önálló tevékenységet is folytat megbízási szerzõdés alapján, az e jogviszonyából származó bevétele adóalapjának meghatározására – az elõzõek szerinti elszámolástól függetlenül – választhatja a 10 százalék költséghányad levonását. Az szja-törvény 18. §-a ugyanis a 10 százalékos költséghányad alkalmazását csak az önálló tevékenységbõl származó bevétellel szemben biztosítja, és alkalmazása esetén a § (2) bekezdése csak az önálló tevékenységre tekintettel kapott költségtérítést zárja ki a tételes elszámolás lehetõségébõl. Mivel az szja-törvény 47.§-ának (1) bekezdése értelmében az adóelõleg alapját fõ szabályként az adóalap meghatározására irányadó rendelkezések szerint kell megállapítani, a § (3) bekezdésének kizáró szabálya is csak az önálló tevékenységre tekintettel kapott bármely költségtérítésre vonatkozik.

(APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály – 5227251574/2010)

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra