Pénzmosás esettanulmányok - strómanokkal és netbankkal

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: pénzmosás


A bűnszervezet tagjai strómanok által alapított gazdasági társaságoknak nyittattak euró- és forintszámlákat, majd ezeket és a hozzájuk tartozó netbanki eléréseket a pénzmosás elkövetéséhez a külföldi bűnelkövetői körök rendelkezésére bocsátották

Hetven vádlott ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy 3,2 milliárd forintos pénzmosási ügyben.

A főügyészség  közleményében az írta: egy nemzetközi elkövetői köröket kiszolgáló, Magyarországon kiépített bűnszervezet irányítójával, tagjaival és az elkövetésbe bevont emberekkel szemben emeltek vádat, többségükkel szemben fegyház-és börtönbüntetést indítványoznak.

A vádirat szerint a bűnszervezet irányítója, egy jelenleg 49 éves, több évtizede Magyarországon élő izraeli állampolgárságú férfi 2020 előtt kezdetben öt, majd további három férfi társát bevonva olyan szervezetet épített ki, amely külföldi bűnelkövetői köröknek lehetővé tette, hogy a bűncselekményeikből származó pénzt tisztára moshassák.

A bűnszervezet tagjai strómanok által alapított gazdasági társaságoknak nyittattak euró- és forintszámlákat, majd ezeket és a hozzájuk tartozó netbanki eléréseket a pénzmosás elkövetéséhez a külföldi bűnelkövetői körök rendelkezésére bocsátották - ismertették.

Egyes vádlottak az irányító férfinak beszámolási kötelezettséggel és anyagi felelősséggel tartoztak az általuk beszervezettek tevékenységéért. A bűnszervezet tagjai a bankszámlanyitásokhoz olyan SIM- kártyákat vásároltak, amelyek valós használói nem azonosíthatók, a strómanoknak ezekhez a kártyákhoz tartozó telefonszámokat kellett megadniuk a bankszámlanyitásnál.

Az elkövetők a cselekményükkel több mint 3 milliárd 240 millió forint tisztára mosásához nyújtottak segítséget - tudatták.

A Fővárosi Főügyészség a bűnszervezet irányítójával és 69 társával szemben nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre bűnszervezetben, különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett pénzmosás, közokirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt. A főügyészség 34 vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását, több vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett börtön-, ezek mellett pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Kezdeményezték a nyomozás során biztosított vagyon, pénz, bankszámlák, járművek és ingatlanok elkobzását is.

Az elkövetésben részt vett az irányító férfi két fia is, őket nemzetközi elfogatóparancs alapján keresi a rendőrség. Az ügyben hét vádlott bűnügyi felügyelet alatt áll, egy vádlott más ügyben kiszabott jogerős szabadságvesztését tölti - olvasható a közleményben.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra