PwC: a magyar vállalatvezetők csaknem fele növelné dolgozói létszámát

KKV

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: cégvezetés


Magyarországon két éve még a magas vezetői potenciállal rendelkező középvezetők kiválasztása okozta a legnagyobb gondot, mára a szakképzett munkaerő felkutatása jelenti az elsődleges kihívást. A válaszadók 59 százaléka tart attól, hogy a fiatal tehetségek elhagyják az országot.

Az elmúlt évekhez képest jelentősen, 45 százalékra nőtt és többségbe került Magyarországon azon vállalatvezetők aránya, akik cégük létszámának növekedésére számítanak, és csak a megkérdezettek tizede jósolt visszaesést - derül ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) Magyarországra is kiterjedő nemzetközi felméréséből. 
 
A PwC 68 országban több mint 1300 vezérigazgatót kérdezett meg, Magyarországról 150 elsőszámú döntéshozó vett részt a felmérésben. 
 
Az összesített eredmények szerint a növekedési kilátások javulásának köszönhetően egyre több szervezet - a megkérdezettek 45 százaléka -  tervez jelentős létszámbővítést idén. A közel-keleti (71 százalék), a délkelet-ázsiai (54 százalék) és kínai (53 százalék) vállalatok tervezik a legnagyobb mértékű létszámbővítést a következő egy évben, ezen belül pedig az üzleti-szolgáltatási (51 százalék), a biztosítási (49 százalék) és a technológiai szektorok (46 százalék) járnak élen.
 
Bár a munkaerőpiac pozitív képet mutat, a PwC felmérése szerint a vezetők számára minden eddiginél komolyabb gondot jelent a megfelelő emberek megtalálása. A vezérigazgatók 63 százaléka (ami 5 százalékpontos növekedést jelent 2013-hoz képest) szerint a kulcskompetenciák hiánya jelenti az egyik legnagyobb kockázatot a növekedés szempontjából. Leginkább Afrikában (96 százalék), a délkelet-ázsiai országokban (90 százalék) és Dél-Afrikában (87 százalék) okoz gondot a megfelelő készségek hiánya a vezérigazgatóknak. Különösen a technológiai és mérnöki vállalatok küzdenek a képzett munkaerő hiányával.
 
A szükséges készségek növekvő hiánya és a munkaerő drágulása arra kényszeríti a fejlődő gazdaságok vállalatait, hogy új piacokon keressenek tehetséges munkaerőt. Sok multinacionális cég már szívja el a friss diplomásokat és a fiatal szakképzett munkavállalókat Kínából és Indiából, és bizonyos jelek arra utalnak, hogy a régió munkavállalói egyre inkább a hazai munkáltatókat részesítik előnyben a nyugati konkurenciával szemben - hívja fel a figyelmet a PwC, hozzátéve, hogy a vállalatok ezért kezdik kiterjeszteni a tehetségek felkutatását Indonéziára, Vietnámra és a Fülöp-szigetekre is.
 
Magyarországon két éve még a magas vezetői potenciállal rendelkező középvezetők kiválasztása okozta a legnagyobb gondot, mára a szakképzett munkaerő felkutatása jelenti az elsődleges kihívást. A válaszadók 59 százaléka tart attól, hogy a fiatal tehetségek elhagyják az országot - hangsúlyozza a közleményben Bencze Róbert, a PwC Magyarország HR-tanácsadási részlegének igazgatója. 
 
A szakértő hozzátette: az elvándorlásra válaszul olyan trend is megfigyelhető ma már, amikor nagyobb hazai cégek próbálnak meg különböző ösztönzőkkel, juttatásokkal idecsábítani Európa nyugati feléről például ígéretes IT-szakembereket.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra