Rehabilitációs kártyával kapcsolatos félreértések

Forrás: NAV | Szerző: Dr. Szalayné dr. Vörös Csilla Gabriella

Címkék: rehabilitációs kártya


A rehabilitációs kártya igénylése két hivatal hatáskörébe is tartozik. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak megállapítása iránti kérelmet a Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervhez kell benyújtani.

A kérelem maga egy adatlap vagy elektronikus űrlap, mely tartalmazza a kérelmező személyazonosító adatait, társadalombiztosítási azonosítóját és adóazonosító jelét, igény esetén a közlekedőképességének vizsgálatára vonatkozó kérelmet is. Az adatlapon az ügyfél arról is nyilatkozik, hogy igényli-e a rehabilitációs kártyát. Kizárólag ebben az esetben kell feltüntetni az adatlapon az adóazonosító jelet.
 
Abban az esetben, ha az ügyfél feltüntette az adóazonosító jelét, de nem kért kártyát, akkor is megkapja azt. Ez semmilyen hátránnyal nem jár, a kártya birtokában is jogosult a már megállapított rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásra, illetve munkavállalás esetén a munkaadó az érvényes rehabilitációs kártyával rendelkező megváltozott munkaképességű személy után adókedvezményt vehet igénybe. Adókedvezményre egy megváltozott munkaképességű személy után egyszerre csak egy munkaadó jogosult.
 
A kérelem benyújtása után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiállítja a rehabilitációs kártyát vagy az azt helyettesítő igazolást. Nagyon fontos, hogy az ügyfél a pontos adatokat tüntesse fel az adatlapon vagy elektronikus űrlapon, ugyanis adateltérés esetén a rehabilitációs kártya kiadása elhúzódhat, érvényességi idejének kezdete jelentősen kitolódhat. Adókedvezmény igénybevétele pedig az érvényesség előtti időszakra nem lehetséges.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra