Részletfizetési lehetõség az Szja bevallásban

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A 2010-es évrõl benyújtandó személyi jövedelemadó bevallásban is lehetõség van arra, hogy a vállalkozási tevékenységet nem folytató, általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemély a bevallott, 100 000 Ft-ot meg nem haladó személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségének pótlékmentes részletfizetéssel tegyen eleget, mely maximum 4 hónap lehet.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Mire ügyeljünk, ha a személyi jövedelemadó bevallásunkban részletfizetési kedvezményt szeretnénk igénybe venni?

A teendõnk ezzel kapcsolatban az, hogy a 1053-as számú bevallás C lapján az erre kijelölt négyzetbe a választott idõtartamot – 2, 3 illetve 4 hónap – beírjuk. Nyilatkozni kizárólag alapbevallásban tudunk, a helyesbítésként, vagy önellenõrzésként benyújtott bevallásban nincs módunk pótlékmentes részletfizetést kérni.

Rendkívül fontos, hogy a bevallásban igénybe vett kedvezmény esetén ügyeljünk az egyes részletek megfizetésének esedékességi idõpontjaira: 2011. június 20, július 20, augusztus 22, és szeptember 20, attól függõen, hogy hány havi részletet jelöltünk. Ha ugyanis nem teljesítjük határidõben az esedékes részlet megfizetését, akkor a kedvezményünk érvényét veszti és a tartozásunk egy összegben esedékessé válik. Ebben az esetben az adóhatóság a tartozás fennmaradt részére az eredeti esedékesség napjától késedelmi pótlékot számít fel.

Amennyiben visszaigényelhetõ összeg is szerepel bevallásunkban, úgy a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségünknek csak arra a részére terjed ki a részletfizetés kedvezményes lehetõsége, amelyre esedékességkor nem nyújt fedezetet a visszaigényelhetõ összeg.

Kérelmünk elbírálását követõen az adóhatóság kézbesíti számunkra a kötelezettség teljesítéséhez szükséges készpénz-átutalási megbízásokat. Ezen túl az esedékes részletet teljesíthetjük átutalással, valamint a kijelölt ügyfélszolgálatokon POS terminálon keresztül bankkártya használatával is.

A 2010. évre vonatkozó bevallási kötelezettségünk késedelmesen történõ (2011. május 20-a utáni) teljesítése esetén a kedvezményt akkor vehetjük igénybe, ha az adóhatóság a bevallással egyidejûleg elõterjesztett, a késedelem igazolására szolgáló kérelmünknek helyt ad.

A bevallásban kért fizetési könnyítést eljárási illeték megfizetése nélkül igényelhetjük. Fontos, hogy a kedvezmény csak személyi jövedelemadóra vonatkozik, amennyiben egészségügyi hozzájárulás, vagy egyszerûsített közteherviselési hozzájárulás adónemekben keletkezik kötelezettségünk, úgy a megszokott módon levélben kérhetünk könnyítést az adóhatóság Fizetési Kedvezmények Osztályától (akár elektronikus úton az adóhatóság honlapjáról letölthetõ, erre a célra rendszeresített nyomtatvány használatával). Az ily módon elõterjesztett kérelemre az általános tételû eljárási illeték vonatkozik.

Forrás: www.apeh.hu
NAV Fejér Megyei Adóigazgatósága

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra