Számlazáradékok a környezetvédelmi termékdíjban

Forrás: Önadózó

Címkék: számlazáradék


A termékdíj-törvény 2012. január 1.-jei hatályos előírásai módosították a kötelezett által kiállított számlák termékdíjra vonatkozó záradékaival kapcsolatos rendelkezéseket. Ismertetjük a számlazáradékok alkalmazásának szabályait.

A 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról és a törvény végrehajtására kiadott 343/2011. (XII.29.) Kormányrendelet szabályozzák a kötelezett által kibocsátott számlában feltüntetendő záradékot.
 
A záradékok részletes ismertetése előtt elevenítsük fel, hogy milyen kötelezettségek terhelik a szabályozás hatálya alá tartozó kötelezetteket.
 
Termékdíj kötelezettségek a termékdíj törvény 2. § 29. pontja szerint - a termékdíjköteles termékkel, illetve a termékdíjjal összefüggő

  • Bejelentkezési,
  • Bejelentési, változás bejelentési,
  • Termékdíj megállapítási, termékdíj előleg megállapításai,
  • Termékdíj bevallási, termékdíj előleg bevallási,
  • Termékdíj fizetési, termékdíj előleg fizetési,
  • Bizonylat kiállítási,- megőrzési, számlamegőrzési, számlán történő feltüntetési,
  • Nyilvántartás-vezetési,
  • Adatszolgáltatási, ideértve a nem csomagolószerként forgalomba hozott, a 343/2011.(XII.29.) Kormányrendelet 1. számú mellékletét képező Csomagolószer Katalógusban szereplő árukra vonatkozóan is,
  • Nyilatkozattételi kötelezettség

A 2012. januártól hatályos szabályozás egyszerűsített ugyan a számlában feltüntetendő záradékon, de mindenképpen célszerű áttekinteni a különböző felmerülő eseteket.
A számlán történő termékdíj feltüntetési kötelezettségre vonatkozóan a törvény 13. § az alábbiakat rögzíti:
a)      számlán történő átvállalás esetén, vagy
b)      a kötelezett és vevőinek visszaigénylésre jogosult vevő partnerei által igényelt esetben, vagy
c)      a csomagolószer, illetve reklámhordozó papír első belföldi forgalomba hozatalakor a törvény végrehajtására kiadott rendeletben (343/2011.(XII.29.) Korm. r.) meghatározott számla záradékkal megegyező szöveget kell feltüntetni.
 
Számlán történő átvállalás
 
Számlán történő átvállalást a belföldi előállítású egyéb kőolajtermék esetében engedi a jogszabály. Az átvállalás lehetőségének megértéséhez fontos, hogy a jogszabály szerint termékdíj fizetésre eredetileg kötelezett az első belföldi forgalomba hozó első vevője.
A törvény 5.§ (2) bekezdése a fő szabálytól eltérően határozza meg a termékdíj fizetési kötelezettséget a belföldi egyéb kőolajtermék esetében. Az előírás szerint a terméket elsőként forgalomba hozó gazdálkodó első vevője által – a továbbértékesítés során – kiállított számlán feltüntetett teljesítés napján, vagy számlakibocsátás hiányában az ügyletet tanúsító egyéb okiraton feltüntetett teljesítés napján, ezek hiányában az ügylet teljesítésének napján vagy saját célú felhasználás költségként történő elszámolásának napján keletkezik a termékdíj fizetési kötelezettség.
 
A jogszabály az első belföldi forgalomba hozó számára teszi lehetővé az első vevőjétől történő átvállalást. Az átvállalás tényét az eredeti kötelezett közli vevőjével a fentiek szerint kiállított bizonylaton.
Számlán történő átvállalás esetén a számla záradéka „Az egyéb kőolajtermék vevője nem termékdíj - kötelezett, a bruttó árból ………… forint termékdíj átvállalásra került. „
 
Átvállalás esetén a számlán átvállaló – első belföldi forgalomba hozó - kötelezetté válik, mely kötelezettségeket fentiekben ismertettük.
 
Szerződés alapján történő átvállalás
 
A jogszabály szerint szerződéssel vállalhatja át a termékdíjas kötelezettséget az eredeti kötelezettől:
a)     az első belföldi vevő, ha a kötelezettől megvásárolt termékdíjköteles termék legalább    60 % - át külföldre értékesíti,
b)      bérgyártó,
c)      mezőgazdasági termelői szerveződésen keresztül forgalomba hozott termékdíjköteles termék esetén a termelői szerveződés,
d)      csomagolószer első belföldi vevője, ha csomagolást hoz létre a csomagolószerből,
e)      csomagolóanyag esetében az azt csomagolóeszköz előállítására felhasználó első belföldi vevő vállalhatja át.
 
Szerződés alapján  a teljes termékdíj kötelezettség a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 685. § c) pontja szerinti gazdálkodó szervezet által legfeljebb 3 év időtartamra vállalható át. Az átvállalási szerződés érvényességéhez, ideértve annak módosítását is, a vámhatósághoz történő bejelentése szükséges.
A termékdíj kötelezettség a szerződés érvényességének időszaka alatt a Ktdt. 5.§ (1) bekezdésében meghatározott időpontban száll át az átvállalóra, amennyiben a vámhatósághoz történő bejelentés megvalósult,  illetve az alábbiakban feltüntetett záradékszöveg a számlán feltüntetésre került.
Átvállalás esetén a kötelezettség az átvállaló általi belföldi forgalomba hozatalkor a számlán, vagy számlakibocsátás hiányában az ügylet teljesítését tanúsító egyéb okiraton feltüntetett teljesítés napján, ezek hiányában az ügylet teljesítésének napján keletkezik.
 
Szerződés alapján történő átvállalás esetén a számla záradéka: a fenti a), b), c), d), e) pontok szerinti átvállalásra hivatkozva „ a termékdíj kötelezettség a Ktdt. 14. § (5) bekezdés  …..) pontja alapján a vevőt terheli”
      
A záradékszöveg hiányában a számlán értékesített termékre vonatkozó termékdíj kötelezettség nem száll át a vevőre.
 
Bérgyártás során a bérgyártató anyagáramonként és termékáramonként legfeljebb a termékdíjköteles termék tömegében számított 50 % - os mértéket meg nem haladóan adhat hozzá terméket a bérgyártató részére gyártott termékdíjköteles termékhez.
A csomagolószerekre vonatkozó szerződéses átvállalás során a csomagolóeszközt és az egyéb csomagolószert külön- külön termékdíjköteles termékként kell figyelembe venni.
 
Az átvállaló az átvállalt kötelezettség teljesítését az alábbiak szerint köteles igazolni:
 
a)      külföldre történő értékesítés esetén az értékesítésről kiállított számlával és az értékesítéshez tartozó fuvarokmánnyal, annak hiányában a vevő átvételét igazoló nyilatkozattal,
b)      bérgyártás esetén a bérgyártást igazoló számlával,
c)      termelői szerveződésen keresztüli forgalomba hozatal esetében az átvételhez és a továbbértékesítéshez kiállított számlával,
d)      a csomagolást előállító első vevő átvállalása esetén a csomagolószer csomagolás részeként történő forgalomba hozatalát, vagy felhasználását igazoló bizonylatokkal,
e)      csomagolóanyagból csomagolóeszköz előállítása esetén anyagmérleggel (amely pontosan bemutatja a gyártáshoz közvetlen anyagként felhasznált csomagolóanyag mennyiségét, illetve a létrejött csomagolóeszköz mennyiségét), és az ahhoz kötődő, a termék előállításához felhasznált anyagok (anyagnorma) mennyiségével
 
A termékdíj fizetésre kötelezett és vevőinek visszaigénylésre jogosult vevő partnerei által igényelt esetben [Ktdt. 13. § b) pontja]
 
Az e pontban meghatározott esetben a kötelezettre és a kötelezett vevőjére is vonatkozik a termékdíjra vonatkozó záradék feltüntetése a számlában. Tulajdonképpen úgy kell értelmeznünk, hogy a kötelezett és a visszaigénylésre jogosult vevő között egy továbbforgalmazó is megjelenhet az értékesítési láncban. A záradéknak a termékdíjköteles termék CsK, vagy KT kódját, a termékdíj mértékét és összegét, továbbá a termékdíj megfizetését (bevallását) igazoló dokumentum adatait is tartalmaznia kell. A megfizetést igazoló dokumentumok adatai közül – legalább a termék első belföldi forgalomba hozatalakor - a kötelezett által kibocsátott számla számát, keltét, a kötelezett nevét, címét, adószámát kell a záradéknak tartalmaznia.
 
A termékdíj törvény szerint a visszaigénylésre jogosult vevő vásárolhat közvetlenül a kötelezettől, ebben az esetben közvetlenül a kötelezettől kap számlát. A kötelezett által a visszaigénylésre jogosult vevő felé történő közvetlen értékesítés során a kötelezett által kiállított számlán, az általános záradékszövegtől elkülönítve kell feltüntetni a  visszaigénylésre jogosító záradékot, aminek hiányában a vevő nem tudja visszaigényelni a megfizetett termékdíjat.
 
A visszaigénylésre jogosult vevő vásárolhat a kötelezett vevőjétől is, aki a termékdíjköteles termék továbbforgalmazója. Ekkor a továbbforgalmazó a kötelezett által számlában reá hárított környezetvédelmi termékdíjat tovább terheli a visszaigénylésre jogosult vevőre, és a felé kiállított (szállítói) számla adatait felhasználva ő is köteles a számla záradékot feltüntetni. A számlában az általános záradékszövegtől elkülönítve kell feltüntetnie a visszaigénylésre jogosító záradékszöveget. A záradékban a termékdíj megfizetését igazoló dokumentumok adatai közül fel kell tüntetnie legalább a kötelezett (eredeti kötelezett) nevét, címét, adószámát a termékdíjköteles termék eredeti kötelezett  általi forgalomba hozatalkor kiállított számla keltét és számát, illetve CsK, KT kódját, a termékdíj mértékét és összegét a 7.§ (1) bekezdésében foglaltak szerint.
 
Fontos!  A 343/2011. (XII.29.) Kormányrendelet 7.§ (1 ) bekezdés szerinti számlazáradék csak a számlában tüntethető fel, az előző évi szabályozásokkal ellentétben, amikor még a számla mellékletében is elegendő volt feltüntetni.
 
Fontos! Abban az esetben, ha termékdíjat nem tartalmaz a gyártó, első belföldi forgalomba hozó számlája, a továbbforgalmazó semmiféle termékdíjjal kapcsolatos záradékot nem tud feltüntetni az általa kibocsátott számlán, hiszen nem tudhatja, a termékdíjjal kapcsolatos valós információt. Ebben az esetben az ő vevője nem kaphatja termékdíjjal növelten az eladott terméket. A továbbforgalmazó nem jogosult felszámítani azt, hiszen törvény szerint nem kötelezett. Ezért a továbbforgalmazó vevőtől vársárló nem tud termékdíjat visszaigényelni. A továbbforgalmazó nem köteles befogadni a termékdíj információ nélkül a számlát.

Sokadik értékesítésnél nincs számla záradék feltüntetési kötelezettség a jelenleg érvényes jogszabály szerint, arra csak az első belföldi forgalomba hozó és annak vevője köteles.
 
Csomagolószer első belföldi forgalomba hozatala
 
Amennyiben a termékdíj kötelezettség az eladót terheli, átvállalás nem történt, a csomagolószer első belföldi forgalomba hozója a számlában szereplő tételekre hivatkozva az alábbi záradék feltüntetésére köteles:
 
Számla záradéka: „ a csomagolószer termékdíj összege a bruttó árból…..  Forint.”
 
Fontos! Több fajta termék értékesítése esetén a tételeket be kell hivatkozni. Pl. értékesít papírkartont stancolva, papírtekercset, műanyag fóliát a számlában, ez három tétel, akkor a számla záradéka
„1. tételnél a csomagolószer termékdíj összege a bruttó árból….forint.”
„2. tételnél a csomagolószer termékdíj összege a bruttó árból … forint.”
„3. tételnél a csomagolószer termékdíj összege a bruttó árból… forint.”
 
Kiskereskedelmi értékesítés esetén a számlazáradék feltüntetése nem kötelező!
 
Csomagolás részeként forgalomba hozott csomagolószer első belföldi forgalomba
hozatala
 
Amennyiben a termékdíj kötelezettség az eladót terheli, mert ő az eredeti kötelezett és átvállalás nem történt, a csomagolószer első belföldi forgalomba hozója a számlában szereplő tételekre hivatkozva az alábbi záradék feltüntetésére köteles:
Számla záradéka: „a csomagolás termékdíj összege a bruttó árból…….. forint.”
 
Fontos! Több fajta termék esetén a tételeket a fentiek szerint, szintén be kell hivatkozni.
 
Kiskereskedelmi értékesítés esetén a számlazáradék feltüntetése nem kötelező!
 
A Ktdt. 3. § (6) bekezdése alapján a csomagolószer termékdíját az első belföldi forgalomba hozó (gyártó) első vevőjének nyilatkozata alapján nem kell megfizetni, ha a kötelezett első vevője
a) a csomagolószert csomagolás előállítására használja fel és a 15. § (4) bekezdés szerint termékdíj átalányfizetésre jogosult, vagy
b) a csomagolószert csomagolás előállítására a 27. § (2) bekezdése feltételeinek megfelelő újrahasználható csomagolóeszközként használja fel, vagy
c) az egyéb csomagolószert, mint annak végfelhasználója nem csomagolás előállítására használja fel.
 
Az első vevő esetileg, és időszakosan is nyilatkozhat a fenti esetekben.
 
A nyilatkozatok megtétele előtt lássunk azonban néhány fontos szempontot.
Az a) bekezdésben említett átalányfizetésre jogosultság annak a mezőgazdasági termelőnek lehetőség, akinek éves értékesítési nettó árbevétele az alábbiak szerint alakul. A tárgyévet megelőző évben legfeljebb évi tíz millió forintos értékesítési nettó árbevételt elérő  mezőgazdasági termelő termékdíj átalánya 2000 Ft/év. A tárgyévet megelőző évben évi tíz millió forintot meghaladó, azonban legfeljebb évi ötven millió forintos árbevételt elérő mezőgazdasági termelő termékdíj átalánya 7000 Ft/év, a tárgyévben kötelezetté váló mezőgazdasági termelő termékdíj átalánya 5000 Ft/év.
A b) bekezdésben a Ktdt. 27.§ (2) bekezdésében meghatározott újrahasználható csomagolóeszközre vonatkozó nyilatkozónak a rendelet 8. mellékletében meghatározott adattartalom alapján kérelmet kell benyújtania a Főfelügyelőséghez, és annak nyilvántartásában szerepel és a csomagolást végző a csomagolószerre 209/2005. (X.5.) Kormányrendeletben meghatározottak szerint betétdíjat alkalmaz.
 
Betétdíjas termék: „betétdíjas termék” megjelöléssel gyártott, illetve forgalmazott termék vagy a termék csomagolása, amelynek e megjelöléssel történő gyártását, illetve első forgalomba hozatalát az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségnek (a továbbiakban: Főfelügyelőség) bejelentették;
Betétdíj:a betétdíjas termék árával együtt felszámított, annak visszaváltásakor a forgalmazónak, illetve visszaváltójának maradéktalanul visszafizetett díj.
A 209/2005. (X.5.) Kormányrendelet hatálya a betétdíjas termékre, annak gyártójára, a betétdíjas termék visszaváltását közvetítő szervezetre, a gyártó által betétdíjas termékké minősített termék forgalmazójára, valamint a betétdíjas termékkel kapcsolatos tevékenységre terjed ki.
Fontos! A 209/2005. (X.5.) Kormányrendelet szerinti betétdíjas termékké nyilvánítás bejelentésének meg kell előznie a 343/2011.(XII.29.) Kormányrendelet 8. melléklete szerinti újra használatra vonatkozó bejelentést. A betétdíjas termékké nyilvántartás bejelentésének eljárási díja 75 000 forint /kérelem.
 
Azon vállalkozások, akik e pont szerint szerettek volna nyilatkozni, sajnálattal tapasztalhatják, hogy a Főfelügyelőség befogadja a betétdíjas termékké nyilvánításra vonatkozó kérelmet, de a 8. melléklet szerinti újra használatos termékre vonatkozó kérelemmel kapcsolatosan semmiféle konkrét tájékoztatást nem adnak.
Bár a 343/2011.(XII.29.) Kormányrendelet 34. § (8) bekezdése szerint az újrahasználható csomagolószer nyilvántartást a Főfelügyelőség honlapján 2012. január 2.- től közzé kellene tenni, jelen cikk megírásakor nemhogy a nyilvántartás nem érhető el, de szóbeli tájékoztatást sem tudnak adni az eljárási díjról, illetve magáról a nyilvántartásba vételi eljárásról. Sajnos ezzel 2012. február közepén is bizonytalanságban tartva a nyilatkozni szándékozókat.
 
Csomagolószer termékdíj kötelezettség a vevő eseti nyilatkozata alapján
 
A termékdíj kötelezettség a vevőt terheli
Számla záradéka: „a csomagolószer termékdíj kötelezettség a vevő eseti nyilatkozata alapján a vevőt terheli.”
 
Csomagolószer termékdíj kötelezettség a vevő időszaki nyilatkozata alapján
 
A termékdíj kötelezettség a vevőt terheli.
Számla záradéka: „a csomagolószer termékdíj kötelezettség a vevő …. számon iktatott időszakra vonatkozó nyilatkozata alapján a vevőt terheli.”
 
Fontos! Az alkalmi, vagy időszaki nyilatkozó kötelezettnek minősül, ha nyilatkozatának nem megfelelően jár el, és a kötelezettre vonatkozó ellenőrzési szabályokat kell vele szemben alkalmazni.
 
Reklámhordozó papírok első belföldi forgalomba hozatalakor    
 
A reklámhordozó papír fogalmát a Ktdt. 2.§ 26. pontja határozza meg. 2012. évi változások kapcsán a reklámhordozó papír gyártóknak, illetve a nyomdai szolgáltatást végzőknek, mint kötelezetteknek kell körültekintően eljárniuk. A belföldi előállítású reklámhordozó papír esetében a termékdíj fizetésre kötelezett személy az első belföldi forgalomba hozó, aki a reklámhordozó papírt gyártó, a nyomdai szolgáltatást és a belföldi forgalomba hozatalt végző nyomda. A reklámhordozó papírt külföldről behozó személy is kötelezetté vált.
A nyomda termékdíj kötelezettsége belföldi forgalomba hozatal – nyomdai szolgáltatás teljesítése - esetében az általa kiállított számlán feltüntetett teljesítés napján, vagy saját célú felhasználás esetén a költségként történő elszámolás napján keletkezik. Külföldi behozatal esetén a behozó termékdíj fizetési kötelezettsége a belföldi értékesítés esetén az általa kiállított számlán feltüntetett teljesítés napján, vagy saját célú felhasználás esetén a költségként történő elszámolás napján keletkezik. Reklámhordozó papírok esetében saját célú felhasználásnak minősül pl. az ingyenes szétosztás.  
Miért kell a megrendelőnek nyilatkoznia? Figyelemmel arra, hogy a nyomda nyomdaipari terméket hoz létre, a gazdasági reklám tartalmat nem áll módjában teljes bizonyossággal megállapítani, hiszen az általa előállított termék felhasználásáról sincs tudomása. Ennek pontosítása érdekében kell a nyomda megrendelőjének nyilatkoznia arról, hogy a megrendelt termék reklámhordozó papírnak minősül - e, amennyiben az időszaki lap egyes lapszáma, röplap, egyéb szöveges kiadvány, vagy grafikát, rajzot, fotót tartalmazó kiadvány. A nyilatkozatot vagy a megrendeléskor, vagy a szerződés megkötésekor kell megtenni.
 
A termékdíj kötelezettség az eladót terheli.
Számla záradéka: „ a reklámhordozó papír termékdíj összege a bruttó árból …… Forint.”
 
Termékdíjra vonatkozó záradék feltüntetése a vevő igénye alapján
 
Egyéb, a fentiekben külön nem részletezett esetekben, mint pl. akkumulátor, elektromos és elektronikai berendezés, gumiabroncs termékdíját a kötelezett fizeti, és nem köteles számlazáradékot feltüntetni alapesetben, hiszen erre sem a Ktdt., sem annak végrehajtási rendelete nem kötelezi. Abban az esetben, ha a vevője visszaigénylésre jogosult, a 343/2011. (XII. 29.) Kormányrendelet 7. § (1) bekezdésében foglaltak alapján, a vevő igénye szerint kell a számla záradékot feltüntetnie.
 
Fontos! A végrehatási rendelet 7.§ (2) és (4) bekezdésében, a csomagolószer és reklámhordozó papírokkal kapcsolatos számlazáradék szövege, 8.§ (2) bekezdésében meghatározott egyéb kőolajtermékkel kapcsolatos számlazáradék szövege, továbbá a 9.§ (7) bekezdésében meghatározott szerződéses átvállalással kapcsolatos számlazáradék szövege 2012. június 30.-ig a számla mellékletében is feltüntethető.   [343/2011.(XII.29.) Korm. 34.§ (1) bek.] 


/Az írás az Önadózó 2012/3. számában jelent meg!/

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra