Szja bevallási aktualítások

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az idén várható személyi jövedelemadó (szja) bevallásoknak még a felét sem nyújtották be eddig a bevallásra kötelezett magánszemélyek - mondta Honyek Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivõje.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Szja bevallási aktualítások

A magánszemélyek számára az idén is május 20-a a személyi jövedelemadó bevallásának és befizetésének határideje.

A május 2-i állapotok alapján országosan 1 millió 962 ezren teljesítették a szja-bevallási kötelezettségüket a 2010. évi jövedelmükrõl, és becslések szerint még 2 és fél millió várható. Tavaly 4 millió 527 ezer szja-bevallás és munkáltatói elszámolás érkezett az adóhatósághoz, amely az idén valamivel kevesebb vagy több is lehet - mondta a NAV adószakmai szóvivõje.

Tavaly a határidõ lejárta elõtt három héttel a bevallásoknak mindössze felét adták be, ez az arány az idén még alacsonyabb. Általában a visszaigénylõk adják be a legkorábban a bevallásukat, a határidõ közeledtével pedig a befizetõ adózók nyújtják be az elszámolást.

Honyek Péter elmondta, hogy visszaigénylés esetén a bevallás benyújtásától számítva 30 napon belül visszautalják a személyi jövedelemadót, eddig 620 ezer fõnek fizettek vissza összesen 46,5 milliárd forintot.

Németh Gabriella, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Adó Fõigazgatósága szóvivõje az MTI-t arról tájékoztatta, hogy eddig 440 ezer bevallás érkezett hozzájuk, és a május 20-ig hátralévõ alig három hét alatt még további 393 ezer darabot várnak a budapesti, illetve Pest megyei magánszemélyektõl.

Németh Gabriella hangsúlyozta, hogy több okból sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a bevallás leadását. Elõfordulhat ugyanis, hogy az adózó hibásan tölti ki bevallását és például visszaigényelhetõ adó helyett ténylegesen fizetési kötelezettsége keletkezik. A mielõbbi benyújtással még a május 20-i befizetési határidõ elõtt fény derülhet a hibára, így az adózó elkerülheti a késedelmi pótlék felszámítását - emelte ki Németh Gabriella.

A visszaigényelhetõ adót, járulékot a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, de legkorábban 2011. március 1-jétõl - az elektronikus úton teljesítõk már február 1-jétõl - kaphatják meg az adózók.

A korábbi tendenciának megfelelõen az idén is sokan vették igénybe a NAV internetes honlapján elérhetõ bevallás kitöltõ programot. Az ÁNYK program népszerûsége - azon felül, hogy "önállóan" számol - abban rejlik, hogy minden fontos összefüggésre felhívja az adózó figyelmét - hangsúlyozta Németh Gabriella.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra