Tájékoztató a magán-nyugdíjpénztári rendszerrel kapcsolatos változásokról

Forrás: www.apeh.hu | Szerző: NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága

A magán-nyugdíjpénztár tag után a foglalkoztató, a magán-nyugdíjpénztár tag biztosított egyéni vállalkozó, első ízben a 2011. december havi járulék bevallásában – mely beküldési határideje 2012. január 12. – tesz eleget a 10 százalékos tagdíj bevallási kötelezettségének.

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a műhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerű teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

______________________________________________________________

Tájékoztató a magán-nyugdíjpénztári rendszerrel kapcsolatos változásokról

Az Országgyűlés 2010. év végén elfogadta a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló 2010. évi C. törvényt, a magán-nyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosításokról szóló 2010. évi CI. törvényt, továbbá a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló 2010. évi CLIV. törvényt.

Az új szabályozás értelmében megszűnt a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság, továbbá a 2010. november 1-je és 2011. december 31-e közötti időszakban esedékes tagdíj 0 százalékra módosult és ezzel egyidejűleg az általuk fizetendő nyugdíjjárulékot az általános szabály szerint kell megfizetni. Vagyis a magán-nyugdíjpénztári tag után fizetendő nyugdíjjárulék kizárólag az állami nyugdíjalapba kerül.

Ezt a rendelkezést a 2010. október 1-jétől 2011. november 30-ig terjedő bevallási időszakokra vonatkozóan, ennek következtében 2010. november 1-je és 2011. december 31-e közötti időszakban esedékessé váló járulékokra, illetve tagdíjakra kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a magán-nyugdíjpénztár tag után a foglalkoztató, a magán-nyugdíjpénztár tag biztosított egyéni vállalkozó, első ízben a 2011. december havi járulék bevallásában – mely beküldési határideje 2012. január 12. – tesz eleget a 10 százalékos tagdíj bevallási kötelezettségének. Ettől az időponttól tagdíj befizetést már az állami adóhatóság nevén, a kincstár által vezetett, magán-nyugdíjpénztáranként megnyitott tagdíjbeszedési-, késedelmi- és önellenőrzési pótlék számlákra teljesíti.

Aki úgy döntött, hogy nem lép vissza a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, az 2011. december 31-ét követően is teljesíti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíj befizetését 10 százalék mértékben a magán-nyugdíjpénztárába. Azonban ettől kezdődően nem jogosult a társadalombiztosítási pillérből nyugdíjellátásra, annak ellenére, hogy jövedelme után a munkaadó továbbra is az állami társadalombiztosításba utalja a Nyugdíj-biztosítási Alap részét. Ezek a magánszemélyek a továbbiakban a magánnyugdíjpénztárba utalt 10 százalékos járulékrész után számíthatnak nyugdíj járandóságra, de természetesen a már korábban megszerzett jogaik nem sérülnek, azaz eddig az időpontig megszerzett jogosultságuk megmarad.

További változás 2011. december 01-től, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása kapcsán a társadalombiztosítási járulék részét képező 24 százalék mértékű nyugdíjbiztosítási járulék helyett – A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (továbbiakban: Tbj.) 19. § (1) bekezdés szerint - a társadalmi szolidaritás elvének megfelelően, a rászorulókról való gondoskodás és a törvényben megállapított társadalombiztosítási ellátások fedezetének megteremtése érdekében a foglalkoztató és a biztosított egyéni vállalkozó által fizetendő munkáltatói nyugdíj-hozzájárulás lesz, melynek mértéke változatlanul 24 százalék.

______________________________________________________________


ÖNADÓZÓ - szakmai segítség az adózásban és könyvvitelben!

Az Önadózó  újságból, honlapból, elektronikus és online szolgáltatásokból álló előfizetői csomagja folyamatos szakmai segítséget és támogatást nyújt a komplex vállalati ügyvitel szakszerű viteléhez, a vállalkozás, intézmény adózási, kifizetői, könyvviteli és munkaügyi feladatainak ellátásához. Az egyes lapszámok felhívják a figyelmet aktuális feladatokra, lehetőségekre, értelmezik az adójogszabályokat, bemutatják az egyes adókötelezettségek szakszerű teljesítésének rendjét, felkészítik a szervezetet a jövőbeni adóellenőrzésre is. Előfizetési  díj  2012. évre most még 17.640,-Ft (1.470,-Ft/hó.) Kedvezményeink miatt az előfizetéssel pénzügyileg is nyer, nem csak szakmailag.

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra