Társult erdőgazdálkodási tevékenység adózása

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2014/02 | Szerző: Lepsényi Mária

Címkék: erdőgazdálkodás


A felosztott bevétel és költség adójogi minősítésénél irányadó a magánszemély jogállása, ami lehet őstermelői tevékenység is, amennyiben rendelkezik őstermelői igazolvánnyal és az adóévre érvényes értékesített betétlappal, ugyanis az Szja tv. 6. számú melléklete szerint őstermelői tevékenységek körébe sorolható az erdőgazdálkodási tevékenység is.

A tulajdonosok társult erdőgazdálkodási tevékenységet kötelesek folytatni, ha
- a földrészletnek több tulajdonosa van, vagy
- az erdőrészlet több földrészletből áll és a földrészletek különböző személyek tulajdonában vannak.
 
Társult erdőgazdálkodás esetén a tulajdonosoknak az erdőt egy személy használatába kell adniuk.
Amennyiben nem a tulajdonos az erdőgazdálkodó, akkor haszonbérleti szerződést is köthetnek a felek az erdő vagy az erdőgazdálkodás célját közvetlenül szolgáló földterületre [Evt.20. § (1)]. 
 
A haszonbérleti szerződésre tekintettel kifizetett összeg adójogi megítélésénél a termőföld bérbeadására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy a bérleti díj - amelyet pénzben vagy természetben is adhatnak - adómentes bevétele lesz a magánszemélynek, amennyiben a bérleti szerződés időtartama az 5 évet meghaladja.  Az erdő tulajdonosa az erdei haszonvétel jogát fenntarthatja magának.
 
Az Evt. 68. §-a szerint erdei haszonvételnek minősül:
a) a fakitermelés;
b) az erdészeti szaporítóanyag gyűjtése;
c) a vadászati jog gyakorlása vagy hasznosítása az e törvény hatálya alá tartozó területen;
d) az elhalt fekvő fa és gally gyűjtése, illetőleg elhalt, száraz ág nyesése;
e) a kidöntött fáról történő fenyőgally, toboz és díszítőlomb gyűjtése;
f) a gomba, vadgyümölcs, virág, illetőleg gyógynövény gyűjtése;
g) a bot, nád, sás, gyékény termelése és fű kaszálása;
h) a méhészeti tevékenység;
i) a fenyőgyanta gyűjtése;
j) cserje kitermelése, élő és elhalt cserjék hajtásainak gyűjtése.
 
Az erdőgazdálkodással megbízott személynek – amennyiben a tulajdonosoktól nem bérli  a területet -.  az erdő tulajdonosai között a bevételeket és a kiadásokat fel kell osztania. 
 
A felosztott bevétel és költség adójogi minősítésénél irányadó a magánszemély jogállása, ami lehet őstermelői tevékenység is, amennyiben rendelkezik őstermelői igazolvánnyal és az adóévre érvényes értékesített betétlappal, ugyanis az Szja tv. 6. számú melléklete szerint őstermelői tevékenységek körébe sorolható az erdőgazdálkodási tevékenység is. 
 
Amennyiben az erdőgazdálkodó a tagnak a bevétel és költség különbsége alapján pénzt ad és a magánszemély nem tekinthető őstermelőnek, akkor a kifizetésre kerülő összegből az erdőgazdálkodónak az Szja tv. 46. §-a alapján – figyelemmel a magánszemély nyilatkozatára is – adóelőleget kell levonnia. 
 
Ebben az esetben ugyanis az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó rendelkezések szerint kell jövedelmet számolni, vagyis a bevételből levonható az erdőgazdálkodó által igazolt költség. 
 
Abban az esetben, ha a tulajdonos nem adja bérbe az erdőt és a saját erdejéből fát visz haza az erdőgazdálkodás eredményeképpen, akkor a magánszemélynek e címen nem keletkezik adókötelezettsége, de az erdőgazdálkodó által igazolt költségek összegét arányosan csökkenteni kell.
 
Példa:
Az erdőnek két tulajdonosa van 50-50 százalékban. 
100 egység fát vágnak ki, melyből 1 főre 50 egység jut. Az egyik fél hazavisz 10 egység fát az 50-ből, így az igazolt költség 20 százaléka nem vonható le az erdőgazdálkodótól kapott bevétellel szemben.
 
Az erdőgazdálkodó által az egyes tulajdonosok felé igazolt bevétel összegéből el kell különítenie azt a részt, amely támogatásnak minősül, mivel annak összege megemeli az adózási feltételéül megjelölt bevételi értékhatárt az Szja tv. 7.§ (3) bekezdése alapján. Ennek őstermelői tevékenység esetén van jelentősége.
 
A megbízott erdőgazdálkodó tevékenysége önálló tevékenységnek minősül, így ha van neki is saját erdeje, akkor a megbízási díja elkülönül az erdőgazdálkodás eredményeképpen rá jutó bevételtől és költségtől.
 
Más lenne a helyzet, ha bérelné a tulajdonosoktól a földet, mivel akkor a haszonbérleti szerződésre tekintettel kifizetett összeg – amennyiben a bérleti szerződés 5 évet meghaladó időtartamra szól – adómentes bevétele lenne az erdő tulajdonosainak.
Az erdei haszonvételek gyakorlását a tulajdonos gyakorolhatja az erdőgazdálkodóval történt magállapodás alapján bérbeadás esetén. Az erdei haszonvételi jogok gyakorlására tekintettel is módja van a magánszemélynek őstermelői tevékenység keretében gyakorolni ezt a jogot.
 
Közös szabály, hogy az erdőgazdálkodónak a 08-as bevallásban szerepeltetnie is kell a kifizetésre kerülő összeget, vagy jövedelmet, azaz kifizetőként kell eljárnia.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra